Επετειακή παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του καραγκιοζοπαίκτη Θανάση Σπυρόπουλου

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την απώλεια του μεγάλου καλλιτέχνη του θεάτρου σκιών και ο γιος και συνεχιστής του Κώστας Σπυρόπουλος μαζί με τους μαθητές της Ακαδημίας του Θανάση Σπυρόπουλου ετοίμασαν μια ξεχωριστή παράσταση.

Θανάσης και Κώστας Σπυρόπουλος

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απώλεια του εθνικού καραγκιοζοπαίκτη Θανάση Σπυρόπουλου, που για 70 χρόνια υπήρξε πιστός υπηρέτης του θεάτρου σκιών που προσέφερε πολλά στην τέχνη του Καραγκιόζη. Με αυτή την αφορμή ο γιος του και συνεχιστής της τέχνης του Κώστας Σπυρόπουλος θα παρουσιάσει μαζί με τους μαθητές της Ακαδημίας του Θανάση Σπυρόπουλου την παραδοσιακή παράσταση "Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι" ως φόρο τιμής στη μνήμη του, συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ορχήστρα του Σωτήρη Παπατραγιάννη. Πριν από την παράσταση, που θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Πλατεία των Αγίων Αναργύρων (Λεωφ. Δημοκρατίας & Tριπόλεως, 8 μ.μ.), θα προηγηθούν ομιλίες από τον Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Σταύρο Τσίρμπα και τον Κώστα Σπυρόπουλο. Η είσοδος είναι ελεύθερη. (πληροφορίες: 2132039981-2111205616 - 9 π.μ.-2 μ.μ. από Δευτ.-Παρ.).

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος αγαπούσε και βοηθούσε κάθε άνθρωπο, τους πατριώτες του, τους συναδέλφους του, τους φίλους του, τη νέα γενιά καραγκιοζοπαικτών. Μία από τις επιθυμίες του, ήταν κάθε χρόνο να μαζεύονται οι φίλοι του, μουσικοί, καραγκιοζοπαίκτες, ζωγράφοι, συγγραφείς και να παίζουν μια παράσταση προς τιμήν του.

Θανάσης και Κώστας Σπυρόπουλος

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1931 και έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών και του Καραγκιόζη κοντά στον καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Φιλντισάκο στον τόπο καταγωγής του, το Κοπανάκι Μεσσηνίας. Ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών για 16 χρόνια. Επί δέκα χρόνια παρουσίαζε στην ΕΡΤ2 την εκπομπή Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη", ενώ είχε ανεβάσει παραστάσεις και στο εξωτερικό. Το 2014 ίδρυσε την Ακαδημία Θεάτρου Σκιών, με σκοπό να μεταδώσει στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον Καραγκιόζη, την τέχνη του και την ιστορία που αυτή κρύβει. Κυκλοφόρησε συνολικά έξι βιβλία για το θέατρο σκιών: "Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Φιγούρες του θεάτρου σκιών” (Εκδόσεις Ερμής), "Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Σκηνικά του θεάτρου σκιών” (Εκδόσεις Ερμής), "12+1: Τα παραμύθια της Θεσσαλίας” (εικονογράφηση - Εκδόσεις Καστανιώτη), "Ρεμπέτικες ιστορίες” (Εκδόσεις Συλλέκτης), "Ο Καραγκιόζης Προξενητής” (συλλεκτικό βιβλίο - Εκδόσεις Αντήνωρ), "Ιστορίες με τον Καραγκιόζη - Οκτώ κωμωδίες του θεάτρου σκιών” (Εκδόσεις Τοπάλη).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι

  • Θέατρο Σκιών

Παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του καραγκιοζοπαίκτη Θανάση Σπυρόπουλου, που για 70 χρόνια υπήρξε πιστός υπηρέτης του θεάτρου σκιών, με τη συμμετοχή των μαθητών της Ακαδημίας που φέρει το όνομά του και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ορχήστρα του Σωτήρη Παπατραγιάννη. Ήταν επιθυμία του ίδιου μία φορά το χρόνο να μαζεύονται οι φίλοι του, μουσικοί, καραγκιοζοπαίκτες, ζωγράφοι, συγγραφείς και να παίζουν μια παράσταση προς τιμήν του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.