"Σμύρνη... Μανίτσα μου! - Τα παιδιά του πολέμου": Επιστρέφει για μία μόνο φορά η μουσικοθεατρική παράσταση

Στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια θα παρουσιαστεί ξανά η παράσταση που αφηγείται την ιστορία ενός υπολοχαγού που συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, με τη Μάνια Παπαδημητρίου και τον Γεράσιμο Γεννατά στους κεντρικούς ρόλους.

Σμύρνη.... Μανίτσα μου!

Επιστρέφει για μία και μοναδική φορά στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια η μουσικοθεατρική παράσταση "Σμύρνη... Μανίτσα μου! - Τα παιδιά του πολέμου". Πρόκειται για την αφήγηση του υπολοχαγού Γεράσιμου Γεννατά από την παραμονή του στη Σμύρνη (διοίκησε από το 1919 έως το 1921 την πρώτη πυροβολαρχία του 27ου Συντάγματος στη Μικρασιατική Εκστρατεία), όπου έχασε στον πόλεμο τον αδελφό του Φώτη αλλά γνώρισε και την γυναίκα της ζωής του Γεσθημανή (Μανίτσα) Κεχαγιόγλου, την παντρεύτηκε και την πήρε στην Ελλάδα μαζί με τις αδελφές και τη μητέρα της, λίγο πριν την Kαταστροφή. Η παράσταση, στην οποία απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο δραματουργίας νεοελληνικού έργου "Κάρολος Κουν", θα παιχτεί στις 10/6.

Τη σύνθεση μνήμης του παππού της ιστορίας αλλά και δική της, βάζει στη σύνθεση κειμένων των ημερολογίων του παππού αλλά και δικών της, η Μάνια Παπαδημητρίου, που αφηγείται και παίζει πιάνο στην παράσταση. Μαζί της παίζουν και τραγουδούν ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Μενέλαος Κυπαρίσσης και η Αθηνά Χατζηαθανασίου.

Σμύρνη... Μανίτσα μου (Αλεξάνδρεια Πολυχώρος)
(από πάνω προς τα κάτω και αριστερά προς τα δεξιά): Μάνια Παπαδημητρίου, Γεράσιμος Γεννατάς, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μενέλαος Κυπαρίσσης

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Γεράσιμος και η Γεσθημανή έζησαν μαζί για πενήντα περίπου χρόνια, έκαναν παιδιά κι εγγόνια και κληροδότησαν σε όλους τόσο τη μνήμη του έρωτα όσο και της καταστροφής και του τραύματος της Μικρασιατικής εκστρατείας με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Στην παράσταση θα υπάρξει και ιστορική τοποθέτηση από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, ιστορικό και επιμελητή των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Επίσης, θα γίνεται παράλληλη παρουσίαση εικόνων και υλικού της εποχής. "Είμαστε τέκνα του πολέμου. Αν δεν είχε γίνει αυτή η εκστρατεία πολλοί από εμάς δεν θάχαμε ποτέ μας γεννηθεί. Ως τέτοια τέκνα κουβαλάμε μνήμες άλλων και ίσως και ενοχές άλλων εποχών".

Προπώληση (με προσφορά) μέσω more.com εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σμύρνη... Μανίτσα μου! - Τα παιδιά του πολέμου

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της σκηνοθέτριας, το οποίο αποκαλύπτει δύο ημερολόγια, ένα αφιερωμένο στον πόλεμο και ένα στον έρωτα, του αξιωματικού Γεράσιμου Γεννατά που υπηρέτησε στη Μικρασιατική εκστρατεία. Πρόκειται για την αφήγηση του υπολοχαγού Γεννατά από την παραμονή του στη Σμύρνη (διοίκησε από το 1919 έως το 1921 την πρώτη πυροβολαρχία του 27ου Συντάγματος στη Μικρασιατική Εκστρατεία), όπου έχασε στον πόλεμο τον αδελφό του Φώτη αλλά γνώρισε και την γυναίκα της ζωής του Γεσθημανή (Μανίτσα) Κεχαγιόγλου, την παντρεύτηκε και την πήρε στην Ελλάδα μαζί με τις αδελφές και τη μητέρα της, λίγο πριν την Καταστροφή. Έζησαν μαζί για πενήντα περίπου χρόνια, έκαναν παιδιά κι εγγόνια και κληροδότησαν σε όλους τόσο τη μνήμη του έρωτα όσο και της καταστροφής και του τραύματος της Μικρασιατικής εκστρατείας με έναν ιδιαίτερο τρόπο. «Είμαστε τέκνα του πολέμου. Αν δεν είχε γίνει αυτή η εκστρατεία πολλοί από εμάς δεν θα είχαμε ποτέ μας γεννηθεί. Ως τέτοια τέκνα κουβαλάμε μνήμες άλλων και ίσως και ενοχές άλλων εποχών».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.