Τη "Σπασμένη στάμνα" σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης αυτό το καλοκαίρι

Περιοδεία ξεκινά η κωμωδία του Χάινριχ Φον Κλάιστ που έχει ως θέμα τον λανθασμένο τρόπο άσκησης της δικαιοσύνης από τους λειτουργούς της, με τον σκηνοθέτη, τον Αργύρη Αγγέλου και την Τζόυς Ευείδη να ανήκουν στον θίασο.

Η σπασμένη στάμνα

Μια αγαπημένη κωμωδία της ευρωπαϊκής δραματουργίας κάνει φέτος το καλοκαίρι περιοδεία, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη. Ο λόγος για τη "Σπασμένη στάμνα" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, που γράφτηκε το 1806 κι έχει ως θέμα τον λανθασμένο τρόπο που ασκείται η δικαιοσύνη από τους λειτουργούς της. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης, Τζόυς Ευείδη, Αργύρης Αγγέλου, Λίλη Τσεσματζόγλου, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Γιακουμάρος, Βασίλης Πουλάκος. Δείτε παρακάτω τους  σταθμούς της περιοδεία στην Αττική (πρεμιέρα 28/6, Ηλιούπολη).

Λίγα λόγια για το έργο

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από μια δίκη σε μια αίθουσα επαρχιακού δικαστηρίου. Ο Αδάμ, ο δικαστής, είναι ο πιο διεφθαρμένους απ’ όλους. Όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά, το κεφάλι του είναι χτυπημένο και μελανιασμένο και η περούκα του δικαστή (που μπορεί να αποκαταστήσει κάπως την αξιοπρέπειά του) έχει χαθεί. Η αδιανόητη εμφάνισή του, όπως ανακαλύπτουμε σταδιακά, δεν είναι άσχετη με την υπόθεση και τα γεγονότα που θα διερευνηθούν στη δίκη. 

Η κυρία Μάρθα θέλει να αποζημιωθεί για το σπάσιμο μιας παλιάς, αγαπημένης κανάτας που συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Δεν έχει καμία αμφιβολία ποιος είναι ο ένοχος – ο Ρούπρεχτ, ο αρραβωνιαστικός της κόρης της Εύας. Ήταν μαζί της στο δωμάτιό της εκείνο το βράδυ, όπου μετά από έναν καυγά η στάμνα βρέθηκε σπασμένη. Εκείνος όμως αρνείται την κατηγορία. Παραδέχεται μεν ότι πήγε να επισκεφτεί την Εύα, αλλά όταν έφτασε στο σπίτι της, άκουσε τη φωνή ενός άντρα στο δωμάτιο της Εύας. Καταδίωξε τον εισβολέα ο οποίος όμως κατάφερε να ξεφύγει πετώντας άμμο στα μάτια του Ρούπρεχτ, έτσι ώστε αυτός (ο εισβολέας) να μην μπορεί να αναγνωριστεί. 

Η Εύα, όταν την ανακρίνουν, αρνείται να καταθέσει, επιμένοντας ότι η αίθουσα του συγκεκριμένου δικαστηρίου δεν είναι το κατάλληλο μέρος για μία τέτοια εξομολόγηση. Τη λύση τη δίνει μια γειτόνισσα, η κυρία Μπριγκίτε, η οποία είχε δει έναν άνδρα να το σκάει από το παράθυρο της Εύας. Εκείνος δε ο άντρας φεύγοντας μέσα από κάποια κλαδιά δέντρων έχασε μια περούκα ενός δικαστή. Γίνεται σαφές ότι ο Αδάμ, ο δικαστής, ήταν ο ένοχος.

Ένα έργο με σπαρταριστούς χαρακτήρες, απροσδόκητες κωμικές ανατροπές, συνεχείς παρεξηγήσεις και αναπόφευκτες συγκρούσεις. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της "Σπασμένης στάμνας" είναι σε επιμέλεια της Κατερίνας Σβορώνου.

Το πρόγραμμα της περιοδείας στην Αττική

  • 28/6: Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής"
  • 3/7: Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" - Βύρωνας
  • 5/7: Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς - Πειραιάς 
  • 9/7: Θερινό Κιν/θέατρο Γέρακας - Γέρακας 
  • 11/7: Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου 
  • 15/7: Θέατρο Πέτρας - Πετρούπολη 
  • 16/7: Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο - Λαύριο 
  • 17/8: Αμφιθέατρο Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης 
  • 16/9: Κηποθέατρο Νίκαιας 

Προπώληση εδώ μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.