Τη "Σπασμένη στάμνα" σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης αυτό το καλοκαίρι

Περιοδεία ξεκινά η κωμωδία του Χάινριχ Φον Κλάιστ που έχει ως θέμα τον λανθασμένο τρόπο άσκησης της δικαιοσύνης από τους λειτουργούς της, με τον σκηνοθέτη, τον Αργύρη Αγγέλου και την Τζόυς Ευείδη να ανήκουν στον θίασο.

Η σπασμένη στάμνα

Μια αγαπημένη κωμωδία της ευρωπαϊκής δραματουργίας κάνει φέτος το καλοκαίρι περιοδεία, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη. Ο λόγος για τη "Σπασμένη στάμνα" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, που γράφτηκε το 1806 κι έχει ως θέμα τον λανθασμένο τρόπο που ασκείται η δικαιοσύνη από τους λειτουργούς της. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης, Τζόυς Ευείδη, Αργύρης Αγγέλου, Λίλη Τσεσματζόγλου, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Γιακουμάρος, Βασίλης Πουλάκος. Δείτε παρακάτω τους  σταθμούς της περιοδεία στην Αττική (πρεμιέρα 28/6, Ηλιούπολη).

Λίγα λόγια για το έργο

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από μια δίκη σε μια αίθουσα επαρχιακού δικαστηρίου. Ο Αδάμ, ο δικαστής, είναι ο πιο διεφθαρμένους απ’ όλους. Όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά, το κεφάλι του είναι χτυπημένο και μελανιασμένο και η περούκα του δικαστή (που μπορεί να αποκαταστήσει κάπως την αξιοπρέπειά του) έχει χαθεί. Η αδιανόητη εμφάνισή του, όπως ανακαλύπτουμε σταδιακά, δεν είναι άσχετη με την υπόθεση και τα γεγονότα που θα διερευνηθούν στη δίκη. 

Η κυρία Μάρθα θέλει να αποζημιωθεί για το σπάσιμο μιας παλιάς, αγαπημένης κανάτας που συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Δεν έχει καμία αμφιβολία ποιος είναι ο ένοχος – ο Ρούπρεχτ, ο αρραβωνιαστικός της κόρης της Εύας. Ήταν μαζί της στο δωμάτιό της εκείνο το βράδυ, όπου μετά από έναν καυγά η στάμνα βρέθηκε σπασμένη. Εκείνος όμως αρνείται την κατηγορία. Παραδέχεται μεν ότι πήγε να επισκεφτεί την Εύα, αλλά όταν έφτασε στο σπίτι της, άκουσε τη φωνή ενός άντρα στο δωμάτιο της Εύας. Καταδίωξε τον εισβολέα ο οποίος όμως κατάφερε να ξεφύγει πετώντας άμμο στα μάτια του Ρούπρεχτ, έτσι ώστε αυτός (ο εισβολέας) να μην μπορεί να αναγνωριστεί. 

Η Εύα, όταν την ανακρίνουν, αρνείται να καταθέσει, επιμένοντας ότι η αίθουσα του συγκεκριμένου δικαστηρίου δεν είναι το κατάλληλο μέρος για μία τέτοια εξομολόγηση. Τη λύση τη δίνει μια γειτόνισσα, η κυρία Μπριγκίτε, η οποία είχε δει έναν άνδρα να το σκάει από το παράθυρο της Εύας. Εκείνος δε ο άντρας φεύγοντας μέσα από κάποια κλαδιά δέντρων έχασε μια περούκα ενός δικαστή. Γίνεται σαφές ότι ο Αδάμ, ο δικαστής, ήταν ο ένοχος.

Ένα έργο με σπαρταριστούς χαρακτήρες, απροσδόκητες κωμικές ανατροπές, συνεχείς παρεξηγήσεις και αναπόφευκτες συγκρούσεις. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της "Σπασμένης στάμνας" είναι σε επιμέλεια της Κατερίνας Σβορώνου.

Το πρόγραμμα της περιοδείας στην Αττική

  • 28/6: Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής"
  • 3/7: Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" - Βύρωνας
  • 5/7: Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς - Πειραιάς 
  • 9/7: Θερινό Κιν/θέατρο Γέρακας - Γέρακας 
  • 11/7: Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου 
  • 15/7: Θέατρο Πέτρας - Πετρούπολη 
  • 16/7: Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο - Λαύριο 
  • 17/8: Αμφιθέατρο Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης 
  • 16/9: Κηποθέατρο Νίκαιας 

Προπώληση εδώ μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Συγκεντρώσαμε τις πέντε θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2024

Έρχονται οι ακαταμάχητοι "Trocks" και δεν πρέπει να τους χάσετε!

Αν θέλετε να ξεφύγετε, να δείτε κάτι διαφορετικό και, κυρίως, να γελάσετε και να περάσετε όμορφα, μην χάσετε τους απίθανους χορευτές του Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, ή αλλιώς Trocks, που γιορτάζουν τα πενήντα τους χρόνια στο Παλλάς.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" της Σπεράντζας Βρανά επιστρέφει για 3η χρονιά στο θέατρο Αυλαία

Η ιστορία της Μαντάμ Ρόζας με πρωταγωνίστρια τη Δανάη Καλοπήτα, αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές του πληρωμένου έρωτα.

Τελευταία ευκαιρία να δείτε τους "Όρνιθες"

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης και ο θίασος του, με πρωταγωνιστές τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου, ολοκληρώνουν το πρόγραμμα των καλοκαιρινών παραστάσεων της αριστοφανικής κωμωδίας "Όρνιθες". Προλαβαίνετε να τους δείτε.

Εθνικό Θέατρο: Μια αποτίμηση της θητείας του Γιάννη Μόσχου

Καθώς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θέατρου ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει ανανέωση της θητείας του, που λήγει τον προσεχή Δεκέμεβριο, επιχειρούμε μια αποτίμηση του καλλιτεχνικού του έργου.

Το grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κερδίζει τα διεθνή ΜΜΕ

Η πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης, έδωσε φέτος την αφορμή σε περισσότερους από 60 καλλιτεχνικούς διευθυντές, curators και εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ, θεάτρων και ΜΜΕ από 30 χώρες.

Το Θέατρο Επί Κολωνώ κλείνει τα 25

Δύο νέες θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη θα δούμε φέτος στο θέατρο Επί Κολωνώ, ενώ επιστρέφει για 15η χρονιά το Off-Off Athens μαζί με την πρωτοβουλία "Μπιζζζ….!" που στόχο έχει να αναδείξει παραστάσεις από την διοργάνωση του σημαντικού θεατρικού φεστιβάλ νέων δημιουργών.