Δύο παραγωγές του θεάτρου Αγγέλων Βήμα πρόκειται να συνεχιστούν μετά το Πάσχα για όλους τους θεατές που θέλουν να τις (ξανα)δούν. Αναλυτικότερα, το έργο "Ανατολικά της Εδέμ" του Τζον Στάινμπεκ, το οποίο παίζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη, θα επαναληφθεί για τέσσερις Τετάρτες (8, 15, 22, 29 Μαΐου) αλλά και το θεατρικό "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" του Αμπντελκαντέρ Αλουλά, που σκηνοθετεί η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, θα παιχτεί για τέσσερις Πέμπτες (9, 16, 23, 30 Μαΐου).
Παράλληλα, οι μικροί φίλοι του Αγγέλων Βήμα θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν δύο πασχαλινά δώρα για τις δύο ακόλουθες παραστάσεις, στις οποίες η γενική είσοδος θα είναι 8€:
- Τετάρτη 8 Μαΐου: "Ανατολικά της Εδέμ" (κατάλληλο για παιδιά άνω των 12 ετών). Απαραίτητες κρατήσεις στο 6942419151.
- Πέμπτη 9 Μαΐου: "Ιστορίες για Ανθρώπους Γενναιόδωρους" (κατάλληλο για παιδιά άνω των 8 ετών). Απαραίτητες κρατήσεις στο 6947686019.
Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για τα δύο έργα.
"Ανατολικά της Εδέμ"
Αμερική 1900. Μια γυναίκα, η Κάθυ, βρίσκεται βαριά κακοποιημένη στην πόρτα του Αδάμ Τρασκ. Ο άνδρας την ερωτεύεται. Η γυναίκα μένει έγκυος. Ένας παράδεισος προετοιμάζεται. Όμως τίποτα δεν κρατάει για πάντα. 17 χρόνια μετά, οι δίδυμοι, Κάλεμπ και Ααρών, ενώ πιστεύουν ότι η μητέρα τους πέθανε στη γέννα, έρχονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή αλήθεια. Όλα βγαίνουν στο φως. Και τότε οι ήρωες αναγκάζονται να αναζητήσουν τον δρόμο για την δική τους Εδέμ.
Το εμβληματικό έργο του Τζον Στάινμπεκ επέστρεψε στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, μετά την περσινή επιτυχία, σε μια παράσταση με μυστήριο και ανατροπές. Ο συγγραφέας, αντλώντας έμπνευση από την Βίβλο και την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", πλάθει τους πιο γοητευτικούς του χαρακτήρες, ενώ εξετάζει σε βάθος διαχρονικά θέματα όπως το αιώνιο ερώτημα "Τι είναι καλό και τι κακό", την αναζήτηση της ευτυχίας, το ανεξήγητο της αγάπης και τις συνέπειες της απουσίας της.
Ερμηνεύουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ανδρέας Ζάκας, Γιώργος Ζώης, Νεκτάριος Μάστορης, Λένα Μπαμπασάκη, Κωνσταντίνος Ρόδης, Αλεξάνδρα Στεργίου, Απόστολος Τζίκας.
"Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους"
Το έργο του Αλγερινού συγγραφέα Αμπντελκαντέρ Αλουλά παρουσιάζει στο Αγγέλων Βήμα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των τελευταίων δέκα ετών να αναζητά χώρες θεατρικά ανεξερεύνητες από τον Έλληνα θεατή και, σε αυτές, να ψάχνει για έργα που μπορούν να γίνουν παραστάσεις ενδιαφέρουσες για αυτόν.
Το συγκεκριμένο έργο "ανακαλύφθηκε" μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα, μέσα σε διδακτορική διατριβή κάποιου συμπατριώτη του συγγραφέα, όπως υποβλήθηκε σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Χάρη σε αυτήν, μάθαμε για τον φωτισμένο θεατράνθρωπο της Αλγερίας, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας των ιδεών του, καθώς εκτελέστηκε στο κατώφλι του σπιτιού του, φεύγοντας για το θέατρο στις 14 Μαρτίου 1994, από ισλαμιστές τρομοκράτες της GIA, σε μια εποχή κατά την οποία εκτέλεσαν για τις ιδέες τους πολλούς πνευματικούς ανθρώπους της χώρας. Ο Αμπντελκαντέρ Αλουλά μεγάλωσε φτωχικά, κοντά σε μία θεία-παραμυθού, σε ένα χωριό της Αλγερίας σαν αυτό στο οποίο ζουν οι ήρωες του έργου που θα δούμε. Όλοι απλοί και ταπεινοί μεροκαματιάρηδες, σκουπιδιάρηδες, οικοδόμοι, καφετζήδες, υφάντρες, λαντζέρισσες, σιδεράδες, με κοινά στοιχεία τη λαϊκή σοφία και την γενναιοδωρία. Χάρη σε αυτά και χωρίς σκέψη, προσφέρουν στους άλλους όλο το περίσσευμα της καρδιάς τους, αφού δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν, και αναδεικνύονται σε "συμβουλάτορες των φτωχών" αλλά και σε "προστάτες των ζώων".
Η παράσταση-αφιέρωμα στον Αμπντελκαντέρ Αλουλά, τιμώντας τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, είναι διανθισμένη με θησαυρούς από την μουσική παράδοση της πατρίδας του.
Ερμηνεύουν: Νεκτάριος Μάστορης, Γιώργος Κοσσυβάκης, Μάιρα Κατσαρού, Ρουμπίνη Χονδρουδάκη, Τάσος Νίκας, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Γιώργος Κοντογιάννης.
Περισσότερες πληροφορίες
Ανατολικά της Εδέμ
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το έργο του νομπελίστα συγγραφέα που διερωτάται πάνω στο δίπολο καλού-κακού, την αναζήτηση της ευτυχίας, το ανεξήγητο της αγάπης και τις συνέπειες της απουσίας της. Στο γεμάτο ανατροπές μυθιστόρημα που αντλεί από την βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ, μια κακοποιημένη γυναίκα συναντά έναν άνδρα που την ερωτεύεται και την αφήνει έγκυο στην Καλιφόρνια του 1900. Δεκαεπτά χρόνια μετά, τα δίδυμα παιδιά της πιστεύουν ότι η μητέρα τους πέθανε στη γέννα, αγνοώντας τη σκληρή αλήθεια.
Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους
Το συγκεκριμένο έργο «ανακαλύφθηκε» μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα, από διδακτορική διατριβή κάποιου συμπατριώτη του συγγραφέα, όπως υποβλήθηκε σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Χάρη σε αυτήν, μάθαμε για τον φωτισμένο θεατράνθρωπο της Αλγερίας, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας των ιδεών του, καθώς εκτελέστηκε στο κατώφλι του σπιτιού του, φεύγοντας για το θέατρο στις 14 Μαρτίου 1994, από ισλαμιστές τρομοκράτες της GIA, σε μια εποχή κατά την οποία εκτέλεσαν για τις ιδέες τους πολλούς πνευματικούς ανθρώπους της χώρας. Ο Αλούλα μεγάλωσε φτωχικά, κοντά σε μία θεία-παραμυθού, σε ένα χωριό της Αλγερίας σαν αυτό στο οποίο ζουν οι ήρωες του έργου που θα δούμε. Όλοι απλοί και ταπεινοί μεροκαματιάρηδες, σκουπιδιάρηδες, οικοδόμοι, καφετζήδες, υφάντρες, λαντζέρισσες, σιδεράδες, με κοινά στοιχεία τη λαϊκή σοφία και τη γενναιοδωρία. Χάρη σε αυτά και χωρίς σκέψη, προσφέρουν στους άλλους όλο το περίσσευμα της καρδιάς τους, αφού δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν. Η παράσταση-αφιέρωμα στον Αλούλα, είναι διανθισμένη με θησαυρούς από την μουσική παράδοση αυτής της άγνωστης θεατρικά, αλλά τόσο γοητευτικής χώρας.