Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της, η παράσταση "Μια άλλη Θήβα" θα παιχτεί και τον Μάιο, στο Θέατρο Πόρτα. Για έξι ακόμα βραδιές, τα Δευτερότριτα 13-14, 20-21 και 27-28 Μαΐου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει (ή να ξαναδεί) το έργο του Σέρχιο Μπλάνκο στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, που παίζεται με διαρκή sold out για δεύτερη σεζόν. Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ενώ ερμηνεύουν ο Θάνος Λέκκας στον ρόλο του Συγγραφέα και ο Δημήτρης Καπουράνης στον διπλό ρόλο Μαρτίν/Φεδερίκο.
Λίγα λόγια για το έργο
Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Σέρχιο Μπλάνκο θέλει να παίζονται οι δύο αυτοί ρόλοι από έναν ηθοποιό.
Ο Γαλλο-ουρουγουανός Σέρχιο Μπλάνκο, από τις πιο δυνατές σημερινές φωνές του ισπανόφωνου θεάτρου, μας παραδίδει μια σύγχρονη σπουδή για την ανδρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και τις ίδιες τις δημιουργικές διαδικασίες της τέχνης του θεάτρου, με αναφορές στο μύθο του Οιδίποδα αλλά και στο "Έγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι.
Η κριτική του "α"
Για τις ερμηνείες των δύο ηθοποιών διαβάζουμε: "Ο Θάνος Λέκκας στο ρόλο του συγγραφέα –alter ego του ίδιου του Μπλάνκο– ερμηνεύει έναν άνθρωπο που ξεκινάει αποστασιοποιημένα τις συναντήσεις, σαν παρακινούμενος περισσότερο από επιστημονικό, ίσως και εγωιστικό, ενδιαφέρον, αλλά μετατοπίζεται σταδιακά, όμως η πραγματική αποκάλυψη της παράστασης είναι ο Δημήτρης Καπουράνης, στους ρόλους του Μαρτίν και του Φεδερίκο: για τη διαμόρφωση δύο προσώπων που βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις, για τον τρόπο που "λιώνει" τον έναν μέσα στον άλλο όταν το κείμενο το απαιτεί (μια ωραία συγγραφική ιδέα), για τη ζεστασιά που φέρνει στη σκηνή –κυρίως όταν ερμηνεύει τον Μαρτίν–, αναδεικνύοντας έτσι όλα τα θετικά στοιχεία του έργου".
>> Διαβάστε αναλυτικά την κριτική εδώ:
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Με τα λόγια του σκηνοθέτη
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, γράφοντας στο "α" για το "Μια άλλη Θήβα" σημείωσε: "Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο συγγραφέα και τον πατροκτόνο, όχι χωρίς συγκρούσεις, σημαδεύει τη ζωή του νέου άντρα: Αυτός ο απόκληρος της ζωής νιώθει για πρώτη φορά μια ανθρώπινη ύπαρξη πλάι του, νιώθει την εμπιστοσύνη, το σεβασμό. Αλλά και ο συγγραφέας μέσα από αυτή τη σχέση έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τις βεβαιότητές του. Το έργο "Μια άλλη Θήβα", που ο τίτλος του παραπέμπει στην πατροκτονία που διέπραξε ο Οιδίποδας, καταπιάνεται με όλη την πολυπλοκότητα των σχέσεων πατέρα-γιου, που απασχολούν και την ψυχανάλυση. Αλλά και με θέματα όπως οι ταξικοί διαχωρισμοί, η ψυχική ασθένεια, ο ρόλος της θρησκείας, οι ενοχές, ο ερωτισμός. Κι όλα αυτά φιλτράρονται μέσα από τη διαδικασία της μετάπλασης των πραγματικών γεγονότων της ζωής σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός, που είναι το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου".
Περισσότερες πληροφορίες
Μια άλλη Θήβα
Ένας συγγραφέας επισκέπτεται με ειδική άδεια στη φυλακή έναν 21χρονο, τον Μαρτίν, καταδικασμένο σε ισόβια για πατροκτονία. Ο συγγραφέας έχει σκοπό, μέσα από τις συναντήσεις του με τον ισοβίτη, να γράψει ένα έργο με επίκεντρο την πατροκτονία, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο με ερμηνευτές τον ίδιο τον πατροκτόνο και τον συγγραφέα. Παρά την αρχική άδεια όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαγορεύει στον Μαρτίν να παίξει στην παράσταση. Έτσι ο συγγραφέας βρίσκει έναν νέο ηθοποιό, τον Φεδερίκο, που θα ερμηνεύσει το ρόλο του πατροκτόνου στο θέατρο. Οι σχέσεις των προσώπων πρόκειται να σημαδέψουν τις ζωές τους και να δοκιμάσουν τις βεβαιότητές τους, στην παράσταση που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά με δύο εξαιρετικές ερμηνείες.