Η σκηνοθέτις Βίκυ Αδάμου και η Life After Death Theatre Company ανεβάζει στο H.ug (Human underground) art space την performance "Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;". Αρρενωπότητες όλου του φάσματος ενέπνευσαν την παράσταση σε κείμενο του Γιώργου Νικολαΐδη η οποία επιχειρεί να θέσει ερωτήματα, επαναπροσδιορίζοντας όρους, συμπεριφορές και μοτίβα που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, συνειδητά ή ασύνειδα, και ορίζουν τις ζωές μας.
Τι είναι το αρσενικό; Ποιος είναι ο άντρας ο σωστός; Τι είναι ο μερακλής; Πώς πεθαίνουν οι άντρες; Τι είναι η αρρενωπότητα; Πόσες υπάρχουν; Πώς γράφονται; Αλήθεια, τα αγόρια χορεύουν; Κλαίνε; Φροντίζουν; Πώς μεγαλώνουν τα αγόρια; Πώς γίνονται άντρες; Το φλερτ, το σεξ, το πέος, το μεγάλο πέος, οι γυναίκες, η δέσμευση, η δουλειά, η μάνα, ο πατέρας, η πρώτη φορά, είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν την παράσταση.
Ερμηνεύουν οι Χρήστος Καπενής, Μελίσσα Κωτσάκη και Γιώργης Παρταλίδης. Η εικαστική επιμέλεια είναι του Lazy boy*, το installation του The Κrank, πρωτότυπη μουσική και η μουσική επιμέλεια του ECATI και το video art των bminOr.
Οι αρρενωπότητες εκπαιδεύονται από την πρώτη μέρα της γέννησής τους να ενεργούν με τρόπους που περιορίζουν την αληθινή τους έκφραση, προκειμένου να επιτελέσουν "σωστά" τον ρόλο τους. Οι κοινωνικά κατασκευασμένες πατριαρχικές νόρμες τούς επιβάλλουν σκληρά και άκαμπτα στερεότυπα όπως το να είναι σωματικά και συναισθηματικά σκληροί, να μην δείχνουν ευάλωτοι, να μην ζητούν βοήθεια, να έχουν την απόλυτη εξουσία και τον έλεγχο άλλων σωμάτων.
Η παράσταση "Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;" έρχεται σαν φυσική συνέχεια της μέχρι τώρα συνεργασίας της Life After Death Theatre Company και της Gender Alliance Initiative, "στην προσπάθεια όλων μας να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τους έμφυλους ρόλους και συνάμα να ενδυναμωθούμε τόσο εμείς όσο και το κοινό στα θέματα της έμφυλης ισότητας. Κι ίσως, σε ένα επόμενο στάδιο, να προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο του ο καθένας, η καθεμιά, και το καθένα από μας, προκειμένου να ζούμε ελεύθερα, ισότιμα, δίκαια και αληθινά".
Συζήτηση και βιωματικό εργαστήριο πριν και μετά την παράσταση
Με αφορμή την παράσταση η ομάδα ετοίμασε δύο δράσεις. Την Κυριακή 31 Μαρτίου θα ακολουθήσει μια βιωματική συζήτηση εξερεύνησης και αναστοχασμού για θέματα αρρενωπότητας, με τίτλο "Ανοίγοντας τη συζήτηση περί αρρενωπότητας και… άλλων δαιμονίων!", μετά το πέρας της παράστασης. Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές θα ανοίξουν την κουβέντα με τη συμμετοχή του κοινού για να μοιραστούν κάτι από αυτό που τους κάνει… αγόρια! Τη συζήτηση συντονίζει ο Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου και υπεύθυνος επιστημονικού έργου της Συμμαχίας των Φύλων (Gender Alliance Initiative).
Το Σάββατο 13 Απριλίου (4-7 μ.μ.) οργανώνεται το εργαστήριο με τίτλο "Εξερευνώντας την αρρενωπότητα: έμφυλοι πειραματισμοί και αναγκαίοι μετασχηματισμοί", που έχει ως στόχο, μέσα από την αξιοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών, ψυχολογικών και σωματοκινητικών βιωματικών εργαλείων, να διευκολύνει την εξερεύνηση εναλλακτικών εικόνων-διαστάσεων για την αρρενωπότητα, να ενθαρρύνει τα συμμετέχοντα πρόσωπα να νιώσουν, να παίξουν και να πειραματιστούν με νέους έμφυλους ρόλους και να τα ενδυναμώσει ώστε να οπτικοποιήσουν και να δουν τον "αρσενικό έμφυλο εαυτό" με ένα διαφορετικό -υγιή, μη τοξικό, θετικό, συμπεριληπτικό, φροντιστικό και συνεργατικό- τρόπο, με εφαρμογές στην καθημερινή τους ζωή.
Το εργαστήριο είναι δωρεάν και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν στο ladtheatrecompany@gmail.com δηλώνοντας και τους λόγους που θα ήθελαν να το παρακολουθήσουν.
Περισσότερες πληροφορίες
Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;
Η Life After Death Theatre Company σε συνεργασία με την Gender Alliance Initiative επιχειρεί να θέσει ερωτήματα για το τι είναι αυτό που μας κάνει αγόρια, άντρες, αρρενωπότητες. Επαναπροσδιορίζοντας όρους, συμπεριφορές και μοτίβα που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, συνειδητά ή ασύνειδα, και ορίζουν τις ζωές μας. Τι είναι το αρσενικό; Ποιος είναι ο άντρας ο σωστός; Τι είναι ο μερακλής; Πώς πεθαίνουν οι άντρες; Τι είναι η αρρενωπότητα; Πόσες υπάρχουν; Πώς γράφονται; Αλήθεια, τα αγόρια χορεύουν; Κλαίνε; Φροντίζουν; Πώς μεγαλώνουν τα αγόρια; Πώς γίνονται άντρες; Το φλερτ, το σεξ, το πέος, το μεγάλο πέος, οι γυναίκες, η δέσμευση, η δουλειά, η μάνα, ο πατέρας, η πρώτη φορά. Οι αρρενωπότητες εκπαιδεύονται από την πρώτη μέρα της γέννησής τους να ενεργούν με τρόπους που περιορίζουν την αληθινή τους έκφραση, προκειμένου να επιτελέσουν «σωστά» τον ρόλο τους. Οι κοινωνικά κατασκευασμένες πατριαρχικές νόρμες τούς επιβάλλουν σκληρά και άκαμπτα στερεότυπα όπως το να είναι σωματικά και συναισθηματικά σκληροί, να μην δείχνουν ευάλωτοι, να μην ζητούν βοήθεια, να έχουν την απόλυτη εξουσία και τον έλεγχο άλλων σωμάτων.