"Βασιλιάς Ληρ": Τελευταίος μήνας παραστάσεων για το μεγάλο στοίχημα Στάθη Λιβαθινού-Μπέττυς Αρβανίτη

Έχετε μερικές ακόμη ευκαιρίες να απολαύσετε το σπουδαίο σαιξπηρικό έργο στο ξεχωριστό ανέβασμα του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Βασιλιάς Ληρ Λιβαθινός

Την Κυριακή των Βαΐων, στις 28 Απριλίου, θα κλείσει τον επιτυχημένο κύκλο της η παράσταση του "Βασιλιά Ληρ", που σκηνοθέτησε ο Στάθης Λιβαθινός, με την Μπέττυ Αρβανίτη σε έναν ρόλο ζωής. Η κορυφαία σαιξπηρική τραγωδία, που περιγράφει τη μάχη καλού και κακού μέσα από την πτώση ενός γηραιού βασιλιά, αποδόθηκε σε μια συμπυκνωμένη αλλά ουσιαστική εκδοχή από τον Στρατή Πασχάλη, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η έμπειρη σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού. Στον ρόλο του Ληρ, η Μπέττυ Αρβανίτη πραγματοποιεί έναν ερμηνευτικό άθλο, αποδίδοντας την ανθρώπινη και φθαρτή πλευρά ενός άλλοτε κραταιού βασιλιά, ο οποίος αναγκάζεται να διανύσει ένα οδυνηρό ταξίδι ταπείνωσης,  τιμωρίας και αυτογνωσίας. Μαζί της, ένας ωραίος θίασος ερμηνεύει τα βασικά πρόσωπα του έργου: Νίκος Αλεξίου (Τρελός/Κεντ), Νέστορας Κοψιδάς (Γκλόστερ), Αντώνης Γιαννακός (Έντγκαρ), Γκαλ Ρομπίσα (Έντμοντ), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Γκόνεριλ), Ερατώ Πίσση (Κορντέλια), Εύα Σιμάτου (Ρέγκαν). 

Βασιλιάς Ληρ

Η Μπέττυ Αρβανίτη δήλωσε στο "α": για τη φετινή επιλογή της: "Ήθελα να κάνω ένα βήμα παραπέρα κι είπα αν δεν το ρισκάρω τώρα, πότε; Έτυχε να έχω και τη δυνατότητα της ηλικίας, που είναι πολύ βασικός παράγοντας. Δεν μπορείς να παίξεις νέος αυτόν το ρόλο, πρέπει να έχεις μυριστεί λίγο τα γηρατειά και το θάνατο. Έτσι, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, και μέσα από αυτήν τη φιλοδοξία –όχι ματαιοδοξία– θέλησα να προσεγγίσω το ρόλο. Εξάλλου, τα γηρατειά δεν έχουν φύλο, το θέμα του έργου είναι ο θάνατος, το γάντζωμα στη ζωή. Επομένως, δεν με τρόμαξε τρομερά το γεγονός του άλλου φύλου".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βασιλιάς Ληρ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Έργο που γράφτηκε το 1609, περίοδο που στην Αγγλία εκτός από πολλά είδη λόγου άκμαζε το θέατρο, ο «Βασιλιάς Ληρ», αποτελεί ένα διαχρονικό αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας. Το έργο έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε κάποιες από αυτές πάμπολλες φορές. Το θέμα αυτής της τραγωδίας του Σαίξπηρ, αφορά στην απόφαση του Βασιλιά Ληρ να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και τη μικρότερη την Κορδέλια. Αυτή που θα τον πείσει για την αγάπη της θα πάρει το βασίλειο. Ο γηραιός βασιλιάς, παρά τις συμβουλές του Δούκα του Κεντ, αποκληρώνει την Κορδέλια κι εξορίζει το Δούκα… Στον ρόλο του Ληρ, η Μπέττυ Αρβανίτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber