"Δωδέκατη νύχτα": Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση του Γιάννη Κακλέα

Εξήντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του από τον Κάρολο Κουν, το σαιξπηρικό έργο ζωντανεύει ξανά στο Θεάτρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Δωδέκατη νύχτα

Πρεμιέρα στο Υπόγειο του Θεάτρου Κάρολου Κουν έκανε η "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα στις 7 Οκτωβρίου, ο οποίος επιστρέφει για πρώτη φορά στο χώρο όπου σπούδασε και ξεκίνησε τη δυναμική πορεία του στο θέατρο.

Τη φαντασμαγορική εκδοχή του αριστουργήματος του Σαίξπηρ συνθέτει μια ωραία ομάδα ηθοποιών: Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Αγγελική Τρομπούκη.

Δωδέκατη νύχτα

Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων που τόσο έντονα απασχολούν την εποχή μας, φωτίζονται με τρόπο αποκαλυπτικό σε αυτή τη μοναδική, ονειρική κωμωδία που μιλά για τη δύναμη, την τρέλα και τα πάθη του έρωτα.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει σε σημείωμα του: Σε ένα πλαίσιο ονειρικής γιορτής –της Δωδέκατης Νύχτας- ο Σαίξπηρ με πνεύμα αιχμηρό και σπινθηροβόλο , με φρενήρη ρυθμό και με οδηγό την κωμωδία , μας ταξιδεύει μέσα από ερωτικές παρεξηγήσεις σε ένα παιχνίδι που διαταράσσει  την αυστηρή τάξη των φύλων, αποκαλύπτοντας τις κρυφές επιθυμίες των χαρακτήρων. Δύο δίδυμα αδέλφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό , μετά από ένα ναυάγιο βρίσκονται σ΄ έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρει ο ένας την τύχη του άλλου.  Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας. Και έτσι αρχίζει η περιπέτεια της "Δωδέκατης Νύχτας". Στο αριστούργημα του Αναγεννησιακού ποιητή τα πρόσωπα του έργου στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου μπερδεύονται περίτεχνα με  τα είδωλα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητες των ατόμων. Αυτή την ιδιαίτερη νύχτα, το ερωτικό πάθος εμφανίζεται χωρίς ηθικούς περιορισμούς. Ο καθένας  εκφράζει την επιθυμία του χωρίς προκαθορισμούς ταυτότητας φύλου. Προτιμάει ό,τι ο έρωτας προστάζει και επιθυμεί ό,τι δονεί το σώμα του.

Δωδέκατη νύχτα

Ο Σαίξπηρ σ’ αυτή την ονειρική κωμωδία οδηγεί τους χαρακτήρες σε τοπία άγνωστα , σε μια φανταστική Ιλλυρία, όπου κυριαρχεί ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η βαθιά επιθυμία να ζήσουν μια ζωή χωρίς  όρια. Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η παρενδυσία και η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή  μιας κοινωνίας μη ερωτικής. Ο Σαίξπηρ δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ελευθερίας δοκιμάζοντας τις πραγματικές επιθυμίες των ηρώων του με κίνδυνο  να οδηγηθούν στην τρέλα. Και μόνο ο τρελός του έργου με την λογική του σοφού,  τους  προτρέπει χωρίς φόβο  και ενοχή να πράξουνε … ό,τι επιθυμούν! Ένα ερωτικό παιχνίδι ρόλων είναι η Δωδέκατη νύχτα. "Θα ΄θελα να ήσουν, όπως εγώ θα ΄θελα να είσαι" λέει μια ηρωίδα  του έργου προκαλώντας  τον ίδιο της τον εαυτό να αποδεχτεί τον πυρήνα της αληθινής ερωτικής της επιθυμίας. Το κωμικό παιχνίδι, η τρελή γιορτή, η ποιητική πανδαισία και το ξέφρενο  ερωτικό γαϊτανάκι κάνουν την  "Δωδέκατη Νύχτα" ένα από τα πιο απολαυστικά, διασκεδαστικά και τολμηρά έργα του Σαίξπηρ. Ένα διαχρονικό κείμενο που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, σε μια κοινωνία που δίνει τον δικό της αγώνα για  την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη "Δωδέκατη νύχτα"

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Δωδέκατη νύχτα

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο δίδυμα αδέλφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, μετά από ένα ναυάγιο βρίσκονται σ΄έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρει ο ένας την τύχη του άλλου. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας και τότε ξεκινούν τα μπερδέματα. Τα πρόσωπα του έργου, στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου, μπερδεύονται περίτεχνα με τα είδωλα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητές τους. Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή μιας κοινωνίας μη ερωτικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber