Εδώ και μερικά χρόνια οι επαναλήψεις έχουν καταστεί βασικό συστατικό στο ρεπερτόριο κάθε σεζόν, φαινόμενο που διαφαίνεται να παραμείνει ισχυρό και φέτος, καθώς δεκάδες παραστάσεις επιστρέφουν για δεύτερο (και όχι μόνο) γύρο επαναλήψεων. Κάποιες από αυτές αλλάζουν στέγη, μετακομίζοντας σε νέους, και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερους, χώρους, κι εμείς τις συγκεντρώσαμε σε μία χρήσιμη λίστα.
"Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ" καταφεύγει στο θέατρο Κιβωτός...
Οι περιπέτειες ενός άσημου, καθημερινού ανθρώπου από μια ρωσική επαρχία, που συλλαμβάνεται χωρίς λόγο, μεταφέρονται στο θέατρο Κιβωτός. Από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού όπου έκανε πρεμιέρα πέρυσι, η παράσταση του Γιώργου Κουτλή μας σύστησε το άγνωστο, σύγχρονο έργο του Ντμίτρι Ντανίλοφ, καφκικού ύφους και σουρεαλιστικής ενέργειας. Στο καστ παραμένουν οι Άρης Μπαλής, Γιλμάζ Χουσμέν, Ελένη Κουτσιούμπα, Παναγιώτης Μανουηλίδης και Αλέξανδρος Σιάτρας, ενώ σε αντικατάσταση του Δημήτρη Ήμελλου θα δούμε τον Θανάση Δόβρη (από 20/9).
... και τα "Ορφανά" στο 104
Το σημαντικό έργο του Ντένις Κέλι για τον εκφασισμό του "μέσου φιλήσυχου αστού" σκηνοθέτησε πέρυσι στο Μικρό Γκλόρια ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, ενώ ερμήνευσε και τον ρόλο του Ντάνι, δίπλα στην Ελένη Στεργίου και τον Χρήστο Παπαδόπουλο. Ο σημαντικός Βρετανός δραματουργός μιλάει για το σπόρο της βίας που καλλιεργούν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία "της διπλανής πόρτας" που θα δούμε φέτος στο θέατρο του Γκαζιού (από 23/9).
"Τα φώτα της πόλης" θ’ ανάψουν στον Ελληνικό Κόσμο
Το βουβό αριστούργημα που σκηνοθέτησε η Αμάλια Μπένετ, σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου, βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν αποτέλεσε μία από τις πλέον σημαντικές παραστάσεις των τελευταίων ετών - ένα μεγάλο καλλιτεχνικό στοίχημα του Εθνικού Θεάτρου που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το φετινό χειμώνα θα έχουμε λίγες ακόμη ευκαιρίες να παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες του περιπλανώμενου Σαρλώ και τη συνάντησή του με το τυφλό κορίτσι, στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.
"Κωλόκαιρος" θα σημειωθεί στην Κυψέλη
Ο λούμπεν κόσμος της νύχτας όπως αποτυπώθηκε στο έργο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου γοήτευσε και με το παραπάνω τους θεατές, που έσπευσαν να σχηματίσουν ουρές στο θέατρο "Τζένη Καρέζη". Φέτος, το σκυλάδικο "Διυλιστήριο" και οι σκληρές ανθρώπινες καταστάσεις που φιλοξενεί μετακομίζουν στην Κυψέλη και το θέατρο Χώρα, πάντα σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη και την ίδια διανομή: Στάθης Σταμουλακάτος, Στέλιος Δημόπουλος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (από 4/10).
Στο Προσκήνιο "Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου"
Στο ΠΛΥΦΑ παίχτηκε μια από τις παραστάσεις-έκπληξη της περσινής σεζόν. Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων και ο Χρήστος Θεοδωρίδης έδωσαν σκηνική πνοή στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Εντουάρ Λουί, όπου μιλάει για τη σχέση με τον πατέρα του υπό τη "σκιά" της ομοφυλοφιλικής του ταυτότητας, με φόντο την ταξική πραγματικότητα της Γαλλίας των 90's. Η παράσταση για δύο ηθοποιούς (Γιώργος Κισσανδράκης, Ντένης Μακρής) θα ανοίξει φέτος τη σεζόν στο θέατρο Προσκήνιο (από 4/10).
"Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" στο Σύγχρονο Θέατρο
Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου, όπου περιγράφει τις οδυνηρές διώξεις του ως κομμουνιστή, ανέβασε πέρυσι η Σοφία Καραγιάννη σε μια παράσταση λιτή αλλά ουσιαστικά και ιδιαίτερα επιδραστική. Στη σκηνή του θεάτρου 104 συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα τραπέζι οι τέσσερις ερμηνευτές (Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Δημήτρης Μαμιός, Κωνσταντίνος Πασσάς, Γιάννης Μάνθος), δίνοντας ψυχή, σώμα και φωνή, σε μια σκοτεινή περίοδο της νεότερης Ελλάδας˙ η φετινή σεζόν θα τους βρει λίγα βήματα παραδίπλα (από 25/9).
"Δε φάιναλ θολούθιον" δίνεται στο θέατρο Πόρτα
Από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, όπου παίχτηκε για λίγες παραστάσεις, μετακομίζει στο θεάτρο Πόρτα: μια σουρεαλιστική σκηνική σύνθεση για την τραγελαφική ελληνική πραγματικότητα, βασισμένη σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Ρουμελιώτη. Στην ιστορία επτά νέοι άνθρωποι επιδίδονται σε μια επείγουσα ενδοσκόπηση ενώ αναμένουν το επικείμενο θάνατό τους πάνω στις γραμμές ενός τρένου (από 2/10).
"Σκηνές από ένα γάμο" εκτυλίσσονται στο Γκάζι
Το έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που γράφτηκε ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα έγινε ταινία συνεχίζει να αποτυπώνει με ευκρίνεια, πενήντα χρόνια μετά, την ακτινογραφία της έγγαμης συμβίωσης. Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθέτησε πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον Νίκο Ψαρρά και την Μαρίνα Ασλάνογλου, και φέτος η παράσταση μετακομίζει στο Σύγχρονο Θέατρο (από 4/10).
"Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος" στο Μικρό Άνεσις
Από το Μαρούσι και τον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο στους Αμπελόκηπους μεταφέρεται η παράσταση που σκηνοθέτησε και ερμηνεύει η Βίκυ Βολιώτη. Το πρωτότυπο έργο είναι της Ευσταθίας και φέρνει στο προσκήνιο τη μικρή αδερφή Γάλλου ποιητή, για να διηγηθεί την προσωπική της ιστορία, που είναι άμεσα συνυφασμένη με αυτή τη πρόωρα χαμένου αδερφού της. Μεγαλωμένη σε ένα ασφυκτικό καθολικό περιβάλλον, η Ιζαμπέλα υπερασπίστηκε με πάθος τον κοινωνικά "απόβλητο" αδερφό της, κόντρα στον εκφοβισμό του κόσμου, δίνοντας παράλληλα μια μεγάλη μάχη με τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τον θρησκευτικό φανατισμό (από 2/10).
"Αυτές που δεν προλάβατε" έρχονται στο Χώρα
Αν δεν προλάβατε στο ΠΛΥΦΑ τη φεμινιστική κωμωδία που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη, τώρα έχετε μια δεύτερη ευκαιρία. Στο Χώρα μετακομίζει η παράσταση που μιλάει για τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην πατριαρχία, με τις ερμηνείες των Μαριέλας Δουμπού, Άλκηστη Ζιρώ, Ευσταθίας Λαγιόκαπα και Παναγιώτας Παπαδημητρίου (από 16/10).
"Αρκουδοράχη" στο Νέο Θησείον
Η Ιώ Βουλγαράκη μάς σύστησε πέρυσι το άγνωστο έργο του Εντ Τόμας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο Ουαλός συγγραφέας έχει υπογράψει ένα έργο για τη μνήμη και την ταυτότητα, που εκτυλίσσεται σε μία νεκρή ζώνη, στο χασάπικο ενός ζευγαριού καταμεσίς μίας περιοχής ερημωμένης και εγκαταλελειμμένης λόγω του πολέμου. Φέτος, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο Θησείον, που υπό την ονομασία Νέο Θέατρο Θησείον περνάει στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Αργύρη Ξάφη και της Ιούς Βουλγαράκη (από 16/10).
"Κάποιος να με προσέχει" στη Βικτώρια
Ο Φρανκ Μακ Γκίνες εμπνεύστηκε από την πραγματική ιστορία της αιχμαλωσίας τριών ανδρών -ενός Αμερικανού, ενός Βρετανού και ενός Ιρλανδού-, στο Λίβανο τη δεκαετία του 1980 από τρομοκράτες, και τη μετέτρεψε σε ένα φωτεινό έργο για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων. Η παράσταση της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου μεταφέρεται φέτος στο Θέατρο Βεάκη, με τον Αντίνοο Αλμπάνη να παραμένει από την αρχική διανομή, και νέες προσθήκες τον Σωτήρη Σκάντζικα και τον Δημήτρη Παπαγεωργίου (από 16/10)
Από το "Κωσταλέξι" στην Οδό Κυκλάδων
Η συνταρακτική ιστορία της Ελένης Καρυώτη που κρατήθηκε για δεκαετίες έγκλειστη από την οικογένειά της στο Κωσταλέξι Φθιώτιδας έδωσε την πρώτη ύλη για την ερευνητική παράσταση του Κωνσταντίνου Μωραϊτη, που έκανε αίσθηση πέρυσι στο Θησείον. Ο ίδιος μαζί με την Άλκηστη Νικολαΐδη και τη Ζωγραφιά Μεντεσίδου αναδεικνύουν τις παθογένειες που κρύβονται πίσω από την ιστορία και δίνουν φωνή στην τραγική πρωταγωνίστρια, που έμεινε βουβή για χρόνια. Φέτος η παράσταση μεταφέρεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" (από 23/10).
Η "Ζάχαρη" θα σερβίρεται στο Bios
Το πρώτο έργο του Δημήτρη Αγαρτζίδη ανέβασε πέρυσι στον Σταθμό η ομάδα Elephas Tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης-Δέσποινα Αναστάσογλου), αποδομώντας την "αγία ελληνική οικογένεια". Η μαύρη κωμωδία για την κρυφή ζωή ενός άνδρα, που μετά τον θάνατό του, πυρπολεί τις ψευδαισθήσεις των οικείων του μεταφέρεται στο Bios, με τις ερμηνείες του Δημήτρη Αγαρτζίδη, της Τατιάνας Άννας Πίττα και της Ελίνας Ρίζου (από 23/10).
"Βέρθερος ή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα" στην Πλάκα
Η ομάδα 400lbs δημιουργήθηκε από νέους ηθοποιούς και πρόσφατους απόφοιτους δραματικών σχολών και μας συστήθηκε πέρυσι στο ΠΛΥΦΑ με μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γκαίτε, "Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου". Η υπαρξιακή αγωνία ενός ήρωα πριν την αυτοκτονία του οδήγησε τον σκηνοθέτη Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο σε μια παράσταση που σκύβει "πάνω από την ομορφιά αλλά και την αγριότητα του ανθρώπινου αισθήματος". Φέτος, θα παιχτεί για πέντε Σάββατα στο θέατρο Σφενδόνη (από 1/10).
Η "Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων" εγκαταλείπει τον Πειραιά
Η ιδαίτερης σύλληψης και εικαστικής ομορφιάς περφόρμανς της Ζωής Χατζηζαντωνίου βασίστηκε σε επιστολές της Αμαλίας και έριξε φως στην προσωπική ιστορία της πρώτης βασίλισσας των Ελλήνων, που στιγματίστηκε προσωπικά από την αδυναμία της να κάνει παιδιά. Από τη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά, έρχεται στο θεάτρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής", πάντα με την Έμιλυ Κολιανδρή στην ερμηνεία (από 6/12).
"Scrooge & Ghosts and Rock 'n' Roll" στοιχειώνουν το Christmas Theater
Ο Χρήστος Σουγάρης στη σκηνοθεσία και ο Στέφανος Κορκολής στη σύνθεση επιφύλαξαν μία ξεχωριστή μεταφορά στη γνωστή "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" ως ροκ μιούζικαλ, με τον Πάνο Μουζουράκη στο ρόλο ενός ξιπασμένου και παρηκμασμένου μουσικού, που αλλάζει στάση ζωής όταν δεχτεί την επίσκεψη φαντασμάτων νεκρών αστέρων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Αποτέλεσε πέρυσι τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και φέτος μεταφέρεται στον κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο προορισμό (από 21/12).