"Γυνή πλέουσα'': Συνεχίζεται το έργο που βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Παπαδιαμάντη

Με χιούμορ και ευαισθησία, το έργο του Παπαδιαμάντη, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη, φανερώνει τις μυστικές ζωές των ηρώων του λογοτέχνη και αποτυπώνει τις έμφυλες διακρίσεις που υφίσταντο οι γυναίκες της εποχής του.

Γυνή πλέουσα Μάρω Κουρή©

Συνεχίζεται στον χώρο της Εταιρείας φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου η παράσταση "Γυνή πλέουσα" της θεατρικής ομάδας Αγγελοπετριά, η οποία βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Αρκαδία Ψάλτη, η οποία ερμηνεύει μαζί με την Λένια Ξενάκη.

Η παράσταση ''Γυνή πλέουσα'' πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Χίο, στο αρχοντικό του Χωρέμη και το 2020 στο φεστιβάλ θεάτρου της Αίγινας. Το 2023 παρουσιάστηκε στη Σύρο στο Ινστιτούτο Κυβέλη και για δεύτερη χρονιά στη Χίο στο Αρχοντικό Στεφάνου. Επίσης, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρουσιάστηκε και στο Ναό των Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή, εκεί που είχε το κελί του και έμενε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα μικρό νησί στις αρχές του 1900, όπου οι γυναίκες των ναυτικών ψάχνουν τρόπους να αναπληρώσουν ό,τι δεν τους επιτρέπεται να νιώσουν, να σκεφθούν, να εκφράσουν, να ονειρευτούν. Ιδιοσυγκρασίες έντονες, ψυχισμοί πολύπλοκοι, ζουν μυστικές ζωές, ενδύονται ρόλους κοινωνικούς, στριμώχνονται και ασφυκτιούν μέσα σε αυτούς. Η παράσταση ''Γυνή πλέουσα'' διερευνά μέσα από την Καραβοκυρού, την ηρωίδα του διηγήματος, την ανάγκη υπεραναπλήρωσης της μοναξιάς με εθισμούς σε ουσίες. Ακόμα, ο Παπαδιαμάντης, με χιούμορ, διεισδυτική ματιά και ευαισθησία φανερώνει τα αφανέρωτα. Με τρόπο που να μην φανερωθούν ποτέ - μα να έχουν κιόλας ειπωθεί. Και όλο αυτό να είναι γεμάτο από αγνή αγάπη και συμπόνια για τον άνθρωπο.

Γυνή πλέουσα
Μάρω Κουρή©

Λίγα λόγια για την ομάδα Αγγελοπετριά

Η θεατρική ομάδα Αγγελοπετριά διερευνά και επανασυνδέει οργανικά τη θεατρική πράξη με τον χώρο και το κοινό της. Μέσα από το έργο της αναδεικνύει ότι κάθε χώρος (ανοικτός, κλειστός, σύγχρονος, παραδοσιακός, ακμάζον, παραμελημένος) μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή. Για να γίνει αυτό, η θεατρική πράξη λειτουργεί ως καταλύτης για την επανανοηματοδότηση της υλικότητας του χώρου με τις βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων του. Στις παραγωγές της παρουσιάζει έργα Ελλήνων, ως επί των πλείστον, συγγραφέων τα οποία βοηθούν να αναστοχαστούν για προγενέστερες αλλά και σύγχρονες σχέσεις, ανάγκες και αγωνίες ανθρώπων σε χώρους και χρόνους της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γυνή πλέουσα

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Με φόντο ένα διατηρητέο σπίτι στην Πλάκα ζωντανεύει το λογοτεχνικό έργο του 1905 που βρίθει από χιούμορ, ευαισθησία και συμπόνια προς την ανθρώπινη φύση, διερευνώντας τη μυστική ζωή των γυναικών των ναυτικών. Σε ένα νησί των αρχών του 20ού αιώνα στήνεται μια γιορτή προς τιμήν της επιστροφής ενός καραβοκύρη και παράλληλα ξεδιπλώνονται τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Ο Παπαδιαμάντης φωτίζει με διεισδυτική ματιά τις ανείπωτες δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν οι σύζυγοι των ναυτικών, καθώς ασφυκτιούν πολεμώντας με την μοναξιά, τα όνειρα, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους. Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Χίο, στο αρχοντικό του Χωρέμη και το 2020 στο Φεστιβάλ Θεάτρου της Αίγινας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.