Οι επιτυχημένες "Βάκχες" που σκηνοθετεί η Έλενα Μαυρίδου, μετά την πανελλαδική τους περιοδεία, επιστρέφουν στην Αθήνα για τις τελευταίες παραστάσεις τους. Ανάμεσα στις στάσεις τους, που παρουσιάζονται αναλυτικά πιο κάτω, είναι και το επιβλητικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού (8/9). Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο έργο κρατούν ο Δημήτρης Λάλος Διόνυσος και ο Γιώργος Χριστοδούλου ως Πενθέας.
Οι σταθμοί των "Βακχών" στην Αττική
- 2/9: Κατράκειο
- 3/9: Θέατρο "Αλίκη Βουγιουκλάκη"
- 4/9: Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής"
- 5/9: Κηποθέατρο Παπάγου
- 16/9: Θέατρο "Αλέξης Μινωτής"
Η παράσταση προσεγγίζει ερμηνευτικά το έργο και διερευνά την διονυσιακή μανία ή "βακχεία" με βασικά εργαλεία τον λόγο του Ευριπίδη και τον συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή μουσική. Η κινησιολογία βασίζεται στην τελετουργία των Αναστεναριών, που πιθανότατα αποτελεί επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου.
"Προτείνουμε μια δυναμική εκδοχή των Βακχών με τις ρίζες της παράστασης βαθιά στην παράδοση. Συνδυάζοντας τον φυσικό ήχο της λύρας και του νταουλιού με το ηχοτοπίο και το sound design της σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας, σ’ έναν σκηνικό χώρο όπου τα υλικά της φύσης, αναμιγνύονται και συνομιλούν με σύγχρονα, συνθετικά υλικά, οδηγούμαστε σταδιακά στην βακχεία του έργου του Ευριπίδη. Καθώς εκτυλίσσεται η τραγωδία, τα σώματα των ηθοποιών ελευθερώνονται σε έναν οργιαστικό χορό, καταργώντας τα θεατρικά όρια", αναφέρει η σκηνοθέτρια Έλενα Μαυρίδου.
Τα σκηνικά και τα κουστούμια εχει αναλάβει η Δήμητρα Λιάκουρα, τη μουσική ο Γιώργος Μαυρίδης και τους φωτισμούς ο Περικλής Μαθιέλλης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Λάλος, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Χριστοδούλου, Βίκυ Βολιώτη, Στέργιος Κοντακιώτης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Δήμητρα Κούζα και Έλενα Μαυρίδου. Τον χορό απαρτίζουν οι: Κική Καραΐσκου, Δήμητρα Κούζα, Σοφία Κουλέρα, Χριστίνα Μαριάνου και Μαριάμ Ρουχάτζε. Μουσικοί επί σκηνής είναι οι Γιώργος Μαυρίδης και Βασίλης Κόκλας.
Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας στο more.com.
Περισσότερες πληροφορίες
Βάκχες
Το έργο αφηγείται την ιστορία του Διονύσου, ο οποίος επιστρέφει στη Θήβα για να εγκαθιδρύσει τη λατρεία του, συνοδευόμενος από έναν όμιλο γυναικών από τη Λυδία, τις Βάκχες. Η παράσταση επιχειρεί μία ερμηνευτική προσέγγιση και διερευνά την διονυσιακή μανία ή «βακχεία» με βασικά εργαλεία τον λόγο του Ευριπίδη, τον συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή μουσική, και μια κινησιολογία βασισμένη στην τελετουργία των Αναστεναρίων, που πιθανότατα αποτελεί επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου. Ο φυσικός ήχος της λύρας συνομιλεί με το σύγχρονο sound design και τα υλικά της φύσης με τα συνθετικά, σε μία παράσταση που οδηγεί τα σώματα ολοένα προς έναν οργιαστικό χορό.