8 πράγματα που δεν ξέρατε για την "Εκάβη" του Ευριπίδη

Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου υποδέχεται την παράσταση της "Εκάβης" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη αυτή την εβδομάδα κι εμείς συγκεντρώσαμε οκτώ στοιχεία για το έργο και την ιστορία του που μπορεί και να σε εκπλήξουν.

Εκάβη Κική Παπαδοπούλου©

Η "Εκάβη", το επίκαιρο όσο ποτέ έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι σε περιοδεία, με σημαντικό σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 11 και 12/8. Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί έναν εκλεκτό θίασο, με επικεφαλής την Ελένη Κοκκίδου στο ρόλο της Εκάβης, και τους Άκη Σακελλαρίου, Αλέκο Συσσοβίτη, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάση Κουρλαμπά, Ερρίκο Μηλιάρη, Ηλεάνα Μπάλλα, καθώς και οκταμελή γυναικείο Χορό. 

Ο Ευριπίδης έγραψε την "Εκάβη" κατά την πρώτη περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρώντας να δείξει στους συμπολίτες του την αποκτήνωση που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος. Η κεντρική ηρωίδα και βασίλισσα της Τροίας είναι μία από τις δραματικότερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μια γυναίκα που στην αρχή της τραγωδίας αναπαρίσταται ως εμβληματική θρηνητική φιγούρα, για να εξελιχθεί σε φορέα εκδίκησης. 

Γύρω από την Εκάβη συσπειρώνονται οι γυναίκες της αλωμένης Τροίας και αυτές οι αόρατες πρωταγωνίστριες του πολέμου συγκροτούν μια κοινότητα, μέσα από το κοινό βίωμα της απώλειας, θυμίζοντας στον άνθρωπο του 21ου αιώνα τον ξεχασμένο δρόμο του θρήνου

8 fun facts για την Εκάβη του Ευριπίδη


Εκάβη
Κική Παπαδοπούλου©

1. Γράφτηκε το 427 π.Χ., ως μια εξαιρετικά ανθρώπινη και βαθιά σκοτεινή αποτίμηση των επιπτώσεων του Πελοποννησιακού Πολέμου που βασάνιζε την πόλη των Αθηνών κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

2. Κάθε συγγραφέας και ο πλούσιος παραγωγός (χορηγός) του έπρεπε να παρουσιάσει τρεις τραγωδίες και ένα σατυρικό δράμα τα οποία θα συναγωνίζονταν έπειτα με έργα άλλων δύο συγγραφεών. Δεν γνωρίζουμε ποια έργα παραστάθηκαν μαζί με την "Έκάβη" ή ποια ήταν η εξέλιξή της στην διαγωνιστική πορεία, ωστόσο ο αμφιλεγόμενος αλλά δημοφιλής Ευριπίδης, σπάνια κέρδιζε το πρώτο βραβείο (4 φορές όσο ήταν εν ζωή και 1 φορά μετά τον θάνατό του). 

3. Μαζί με τον "Ορέστη" και τις "Φοίνισσες", ήταν ένα από τα τρία έργα του Ευριπίδη για τα οποία κατά τον 13-15ο αιώνα δημιουργήθηκαν τα περισσότερα αντίγραφα για εκπαιδευτικούς, κυρίως, σκοπούς. 

4. Ο σημαντικός ρόλος του έργου στην εκπαίδευση κατά την Ελληνιστική περίοδο, την Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οδήγησε τους λόγιους της εποχής να κρατούν σχόλια και σημειώσεις για το έργο, σε ξεχωριστούς παπύρους. Οι σημειώσεις αυτές, βοηθούσαν τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση του έργου.

5. Κατά την Αναγέννηση, το έργο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για την παρουσίαση της τρομερής οδύνης και ατυχίας της σκλαβωμένης ηρωίδας που υπήρξε βασίλισσα της Τροίας, για την θαραλλέα αυτοθυσία της κόρης της Πολυξένης καθώς και για την επιτυχημένη εκδίκηση της πολυπαθούσας βασίλισσας απέναντι στον δολοφόνο του γιού της Πολύδωρου.

6. Μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις της "Εκάβης" ανέβηκε το 1927 με πρωταγωνίστρια τη Μαρίκα Κοτοπούλη στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Την σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Φώτος Πολίτης, μετέπειτα πρώτος σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου.

7. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Σωκράτης Καραντινός σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο την "Εκάβη" το 1943 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, παράσταση με πρωταγωνίστρια την Ελένη Παπαδάκη. Η ερμηνεία της θα θεωρηθεί, από κοινό και κριτικούς, ως μια από τις σημαντικότερες στην καριέρα της. Ωστόσο, η παράσταση αυτή έμμελε να είναι και το κύκνειο άσμα της ηθοποιού, καθώς θα δολοφονηθεί το 1944 στα Δεκεμβριανά.

8. Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου γίνεται τον Ιούνιο του 1955 με πρώτη παράσταση την "Εκάβη". Στον ρόλο της Εκάβης ήταν η Κατίνα Παξινού και σκηνοθέτης και ηθοποιός στο ρόλο του Ταλθύβιου ήταν ο Αλέξης Μινωτής.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εκάβη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Το βίωμα του συλλογικού πένθους απασχολεί τη σκηνοθέτιδα στο ανέβασμα του έργου για το αδιανόητο του πολέμου και την εξαχρείωση της φύσης του ανθρώπου. Η τραγωδία του Ευριπίδη που βλέπει τον Τρωικό πόλεμο από την πλευρά των ηττημένων, παρακολουθεί το θρήνο της Εκάβης και των γυναικών της Τροίας που έχουν πιαστεί αιχμάλωτες από τους Αχαιούς. Σε έναν μεταιχμιακό τόπο όπου ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, η Εκάβη μεταμορφώνεται από θρηνητική φιγούρα -για τη θυσία της κόρης της Πολυξένης και τη δολοφονία του γιού της Πολύδωρου- σε φορέα εκδίκησης, σκοτώνοντας τα παιδιά του βασιλιά της Θράκης Πολυμήστορα (δολοφόνο του γιου της) και τυφλώνοντας τον ίδιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.