"Εκάβη": Η Ελένη Κοκκίδου υποδύεται την ηρωίδα συνώνυμο του θρήνου

Ξεκινά στην Αττική η παράσταση της τραγωδίας του Ευριπίδη για τις επιπτώσεις του πολέμου και το βίωμα της απώλειας που σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη με έναν all-star θίασο, στη δεύτερη κάθοδό της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Εκάβη Κική Παπαδοπούλου©

Στο βίωμα του συλλογικού πένθους και το πώς αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές εικόνες βίας που αντικρίζουμε στους δέκτες μας εστιάζει η ταλαντούχα Ιώ Βουλγαράκη στην "Εκάβη" του Ευριπίδη, που σκηνοθετεί φέτος το καλοκαίρι, στη δεύτερη συνολικά παρουσία της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η παράσταση με την Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο ρόλο και έναν εξαίρετο θίασο στο πλευρό της έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία της ανά την Ελλάδα. Στο μεγάλο αργολικό θέατρο θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ενώ η πρώτη της παράσταση στην Αττική θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Εκάβη
Κική Παπαδοπούλου©
Ελένη Κοκκίδου

Μαζί με τις "Τρωάδες" (που θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε φέτος στην Επίδαυρο από το ΚΘΒΕ) και την "Ανδρομάχη", η "Εκάβη" συμπληρώνει την τριλογία του Ευριπίδη που βλέπει τον Τρωικό πόλεμο από την πλευρά των ηττημένων. Γράφτηκε το 427 π.Χ., κατά την πρώτη και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, για να καταδείξει την εξαχρείωση της ανθρώπινης φύσης υπό το βάρος του πολέμου. Η διαχρονικότητα του έργου, που παρακολουθεί το θρήνο της Εκάβης και των γυναικών της Τροίας που έχουν πιαστεί αιχμάλωτες από τους Αχαιούς και συσπειρώνονται μέσα από την απώλεια, είναι τρομακτική. Τα στιγμιότυπα που μας κατακλύζουν καθημερινά μας έχουν οδηγήσει στο να αντιμετωπίζουμε τη βία και το παράλογο του πολέμου ως ένα γεγονός που αφορά μόνο όσους το ζουν. Ακριβώς από αυτό που μας λείπει, το πένθος, ο θρήνος μας για την ανθρωπότητα, ξεκινά η τραγωδία του Ευριπίδη. "Ο πόλεμος είναι έξω από την πόρτα μας. Στην Ουκρανία, το Σουδάν, στους μετανάστες που πνίγονται στα ανοιχτά. Η Εκάβη είναι ένα σύμβολο απώλειας και πένθους. Είναι μια βασίλισσα που φτάνει στο μηδέν και γίνεται σκλάβα, είναι μια μάνα που έχει χάσει όλα της τα παιδιά στον πόλεμο, είναι μια μάνα που καταφτάνει πάνω σε μια βάρκα από την Τουρκία, από τη Λιβύη, και μέχρι να φτάσει σε μια άλλη ακτή έχει χάσει τα μισά της παιδιά ή τον άντρα της, η μάνα που θα πάει σε μια χώρα που δεν ξέρει τη γλώσσα και καταλήγει σε έναν camp. Ο Ευριπίδης δείχνει πώς ο πόλεμος κάνει τον άνθρωπο να χάσει την ανθρωπιά του, να ξαναγίνει ζώο. Η Εκάβη μεταμορφώνεται από θρηνητική φιγούρα –για τη θυσία της κόρης της Πολυξένης (Μαρίνα Καλογήρου) και τη δολοφονία του γιου της Πολύδωρου (Ερρίκος Μηλιάρης)– σε φορέα εκδίκησης, σκοτώνοντας τα παιδιά του βασιλιά της Θράκης Πολυμήστορα (φονιά του γιου της, που ερμηνεύει ο Άκης Σακελλαρίου), αλλά και τυφλώνοντας τον ίδιο", όπως σημειώνει η Ελένη Κοκκίδου. Η Ιώ Βουλγαράκη, βέβαια, προτάσσει ένα δεύτερο επίπεδο του έργου, την έμφυλη διάσταση, αφού "σε κάθε πόλεμο οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες σε αδιανόητη βία".

Εκάβη ΚΟΚΚΙΔΟΥ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ, ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΣΥΣΣΟΒΙΤΗΣ
Κική Παπαδοπούλου©
Άκης Σακελλαρίου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ελένη Κοκκίδου και Αλέκος Συσσοβίτης πρωταγωνιστούν στην "Εκάβη"

Το πεδίο της μετάβασης από το αδιανόητο του πολέμου στο πένθος κι έπειτα στην εκδίκηση χαρακτηρίζεται ως ένας μεταιχμιακός χωροχρόνος με τη δική του μεταφυσική. Εδώ ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, και η Εκάβη του πένθους μετατρέπεται σε εκείνη της εκδίκησης. Μια "no man’s land", όπως τονίζει ο Αλέκος Συσσοβίτης (που υποδύεται τον ανεκτικό στην εκδίκηση Αγαμέμνονα): "Η τραγωδία διαδραματίζεται στα παράλια της Θράκης, εν αναμονή της αναχώρησης των Ελλήνων. Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε τέτοιες ουδέτερες ζώνες, μακριά από το σπίτι τους, είναι ευκολότερο να αφήσουν πίσω τις αρχές τους και να διαπράξουν ασύλληπτες αγριότητες".

Συμπρωταγωνιστούν οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς και Ηλεάνα Μπάλλα. Η μουσική σύνθεση του Νίκου Γαλενιανού και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου αποτελούν τους πυλώνες του εγχειρήματος.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, η κίνηση της Χαράς Κότσαλη και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Ζωντανά ερμηνεύει τη μουσική επί σκηνής η Άρτεμις Βαβάτσικα.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εκάβη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Το βίωμα του συλλογικού πένθους απασχολεί τη σκηνοθέτιδα στο ανέβασμα του έργου για το αδιανόητο του πολέμου και την εξαχρείωση της φύσης του ανθρώπου. Η τραγωδία του Ευριπίδη που βλέπει τον Τρωικό πόλεμο από την πλευρά των ηττημένων, παρακολουθεί το θρήνο της Εκάβης και των γυναικών της Τροίας που έχουν πιαστεί αιχμάλωτες από τους Αχαιούς. Σε έναν μεταιχμιακό τόπο όπου ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, η Εκάβη μεταμορφώνεται από θρηνητική φιγούρα -για τη θυσία της κόρης της Πολυξένης και τη δολοφονία του γιού της Πολύδωρου- σε φορέα εκδίκησης, σκοτώνοντας τα παιδιά του βασιλιά της Θράκης Πολυμήστορα (δολοφόνο του γιου της) και τυφλώνοντας τον ίδιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος φέρνει τον "Εχθρό του λαού" στο Εθνικό: η σύγχρονη ματιά ενός νέου σκηνοθέτη

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, μαθητής του Ίβο Βαν Χόβε, με σπουδές και θεατρική εμπειρία στο Άμστερνταμ, κάνει το ντεμπούτο του στο Εθνικό Θέατρο. Με μια σύγχρονη, πολιτική και τολμηρή ματιά, αναμετριέται με ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Ίψεν, τον "Εχθρό του λαού". Μιλήσαμε μαζί του για τη σκηνοθετική του προσέγγιση, τις επιρροές του και την πρώτη του μεγάλη πρόκληση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
22/02/2025

"Μα": Προβολές και συζητήσεις στο πλαίσιο του έργου που πραγματεύεται τον αυτισμό

Το "Μα" της Ρηνιώς πραγματεύεται τον αυτισμό, εστιάζοντας σε έναν αυτιστικό έφηβο τον Οδυσσέα, ο οποίος χρησιμοποιεί την λέξη "Μα" ως μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με την οικογένειά του.

"Μέσα στο μυαλό σου": Μια πρωτότυπη εμπειρία ψυχολογίας στο θέατρο Αλίκη

Ένα μοναδικό πάντρεμα θεάτρου και ψυχολογίας είναι οι πρωτοποριακές διαδραστικές συναντήσεις του Dr. Γιώργου Λάγιου που συνεχίζονται δυναμικά, καθώς η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού απέδειξε ότι όλοι έχουμε κάτι να ανακαλύψουμε… μέσα στο μυαλό μας.

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Τελευταίος μήνας παραστάσεων

Το έργο-ορόσημο για το θέατρο του 20ού αιώνα το "Περιμένοντας τον Γκοντό" συνεχίζει για λίγο ακόμα την επιτυχημένη του πορεία στο Πόρτα στην σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, ο οποίος ακολουθώντας πιστά τις σκηνικές οδηγίες του συγγραφέα, καταφέρνει να αναδείξει το τραγικωμικό του σύμπαν.

Το θέατρο της Οδού Κυκλάδων - "Λευτέρης Βογιατζής" δίνει το βήμα στους νέους δημιουργούς

Για πρώτη φορά, το θέατρο διοργανώνει το φεστιβάλ "Άδειος Χώρος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων" και ανοίγει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες παρέχοντας τους ό,τι χρειάζονται για να παρουσιάσουν μια παράσταση.

Ο ποιητικός κόσμος του Γιάννη Ρίτσου στη σκηνή

Δύο παραστάσεις αντλούν έμπνευση από το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, μεταφέροντας στη σκηνή τη δύναμη του λόγου και της εικόνας του.

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου για το "Υπέρβαρο, ασήμαντο: Ασχημάτιστο"

Πριν παρακολουθήσουμε την παράσταση "Υπέρβαρο, ασήμαντο: Ασχημάτιστο" στο Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες (από 24/2), η σκηνοθέτιδα Κατερίνα Γιαννοπούλου μας αποκαλύπτει τέσσερα σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε.