Η πολυδραστική ομάδα τέχνης Fabrica Athens στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Διαφορά ǀ Τέχνη ǀ Εξέγερση", υποδέχεται τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα τον παγκοσμίου φήμης θεατρικό σκηνοθέτη Εουτζένιο Μπάρμπα και την σπουδαία ηθοποιό Τζούλια Βάρλεϊ του Odin Teatret, με την παράσταση "Ave Maria", ένα εργαστήριο και ένα εκπαιδευτικό τριήμερο στο Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών.
Το "Ave Maria" αποτελεί μία τελετή για την Χιλιανή ηθοποιό Μαρία Κανέπα, στην οποία η Τζούλια Βάρλεϊ ανακαλεί την συνάντηση και τη φιλία τους. Στην παράσταση ο ίδιος ο θάνατος γιορτάζει την δημιουργική φαντασία και αφοσίωση της Κανέπα, η οποία κατάφερε να αφήσει ένα ίχνος στον κόσμο μετά το θάνατό της. Θα παιχτεί στις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου στην αγγλική γλώσσα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Τζούλια Βάρλεϊ θα πραγματοποιήσει κι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή εργαστήριά της στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα, με τίτλο "The echo of silence" (19/9). Το masterclass φωνητικής δραματουργίας για ηθοποιούς και τραγουδιστές πραγματεύεται την ενότητα της σωματικής και φωνητικής παρόρμησης, την σύνδεση μεταξύ τραγουδιού και ομιλίας και τη σχέση μεταξύ κειμένου και δράσης. Απευθύνεται σε ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και ερμηνευτές άλλων παραστατικών τεχνών που επιθυμούν να εργαστούν στη δραματουργία της φωνής, καθώς και σε σπουδαστές των αντίστοιχων κλάδων. Ακόμη, τη δυνατότητα παρακολούθησης έχουν και θεωρητικοί των παραστατικών τεχνών, άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας κ.ά. που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως απλοί παρατηρητές.
Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν τόσο ατομικά όσο και σε χορωδία, με σκοπό να επιτύχουν την χαρακτηριστική γενναιοδωρία της φωνής τη στιγμή που αυτή προσφέρεται στο περιβάλλοντα χώρο. Επίσης, χρειάζεται να γνωρίζουν απ’ έξω ένα κείμενο (ποίημα ή πεζό κείμενο έκτασης περίπου μισής σελίδας) και ένα τραγούδι, τα οποία να έχουν ως θέμα την σιωπή.
Τέλος, ο Εουτζένιο Μπάρμπα θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό τριήμερο, το οποίο θα περιλαμβάνει διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ερωταπαντήσεις και βιβλιοπαρουσίαση.
Ποια είναι η Τζούλια Βάρλεϊ
Η Τζούλια Βάρλεϊ είναι ιδιαίτερα γνωστή για την δουλειά της ως ηθοποιός του δανέζικου Θεάτρου Odin, όπου παραμένει ως ενεργό μέλος έως και σήμερα. Έγινε μέλος του Odin το 1976, ως ηθοποιός σε παραστάσεις συνόλου, αλλά και σόλο, παραγωγές εσωτερικού χώρου και θεάτρου δρόμου, όλες σε σκηνοθεσία του Eugenio Barba. Η ίδια δηλώνει πως όλα όσα γνωρίζει προέρχονται από έναν τρόπο σκέψης ριζωμένο στα πόδια της και από την εμπειρία της δημιουργίας, της επανάληψης, της επεξεργασίας και της ανταλλαγής σκηνικών δράσεων. Έκτοτε έχει διακριθεί για την δουλειά της στην φωνητική, αλλά και το δίκτυο "The Magdalena Project", το "Transit Festival" και τις δημοσιεύσεις στο "The Open Page", μέσω των οποίων προωθεί την εδραίωση των γυναικών στο θέατρο.
Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί αποτελούσαν πάντα για εκείνη μια δημιουργική ώθηση, βασισμένη στη δύναμη της ευαλωτότητας και στην ανάγκη να χτίσει περιβάλλοντα ανάπτυξης και ανταλλαγής με οριζόντιες δομές και ένα όραμα που υλοποιεί μια πολιτική με καλλιτεχνικά και πολιτιστικά μέσα.
Από το 1978, η Τζούλια Βάρλεϊ διδάσκει σε σχολεία και πανεπιστήμια, κάνει εργαστήρια και παρακολουθεί θεατρικές ομάδες και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Υπήρξε εκδότης του "The Open Page", ενός περιοδικού γυναικών στο θέατρο που εκδίδονταν ετησίως από το 1996 ως το 2008, και επίσης εκδότης και χορηγός του "The Open Page Publications" που παρήγαγε τέσσερα βιβλία αναφορικά με την ιστορία του "The Magdalena Project", από το 1986 ως το 2019. Επίσης, από το 2020 είναι εκδότης του "Journal of Theatre Anthropology", που έχει δημιουργήσει ο Eugenio Barba. Το 2020, με τον Eugenio Barba, ξεκίνησε το "Barba Varley Foundation" για να υποστηρίξει καλλιτέχνες σε μειονεκτικές θέσεις, λόγω διακρίσεων (φυλετικών, πολιτικών και κοινωνικών).
Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση, το εργαστήριο και το εκπαιδευτικό τριήμερο στο more.com