"Ατρείδες: Η επιστροφή": Ο Γιάννης Μαργαρίτης εμπνέεται από το μύθο σε ένα σύγχρονο έργο

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δηπεθε Καλαμάτας συνδέει τραγωδίες του Ευριπίδη, του Αισχύλου και του Σοφοκλή με αποσπάσματα από την "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου.

Ατρείδες Γιάννης Μαργαρίτης

Επικαλούμενη ζητήματα εκδίκησης και αγώνων εξουσίας, η θεατρική παράσταση "Ατρείδες: Η επιστροφή" σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας Γιάννη Μαργαρίτη έρχεται να φωτίσει τη διαχρονική διάσταση του μύθου των Ατρειδών, μέσω της σύνθεσης αρχαίων τραγωδιών και μιας αξιομνημόνευτης ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου. Η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της από την Καλαμάτα τον Ιούλιο, ενώ επόμενος σταθμός αποτελεί το ανοικτό θέατρο "Μάνος Κατράκης" στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 27 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεάπολης-Συκεών "Μερκούρεια 2023". Ωστόσο, δεν πρόκειται για την τελευταία της παρουσίαση, καθώς αναμένονται οι ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις σε ανοικτά θέατρα στην Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική.

Ατρείδες Γιάννης Μαργαρίτης

Ο μύθος

Τρεις αρχαίες τραγωδίες, στη σκιά ενός αιματοβαμμένου πολέμου, συνθέτουν τη βαριά κατάρα της οικογένειας των Ατρειδών. Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη ο Αγαμέμνονας καλείται να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια, για να κατευνάσει τη θεά Άρτεμη και να μπορέσει ν’ αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία. Με το τέλος του Τρωικού Πολέμου, ο βασιλιάς Αγαμέμνονας επιστρέφει νικητής στο Άργος, αλλά δολοφονείται από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της-ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για τον φόνο της κόρης της, Ιφιγένειας, όπως μας αφηγείται το έργο "Αγαμέμνων" του Αισχύλου. Τα παιδιά της Κλυταιμνήστρας με τη σειρά τους, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης, εκδικούνται για τον φόνο του πατέρα τους Αγαμέμνονα, δολοφονώντας τη μητέρα τους στην ομώνυμη αρχαία τραγωδία ("Ηλέκτρα" του Σοφοκλή). Αυτή η ατέρμονη σύγκρουση δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, εμπνέοντας ακόμη και τη σύγχρονη ψυχανάλυση. Πρόκειται για ιστορία με πολλές αναλογίες και συμβολισμούς στο σήμερα.

Η παράσταση

Η παράσταση "Ατρείδες - Η επιστροφή" περιέχει μια τριμερή αφήγηση, που προκύπτει από τον διαχωρισμό και τα νοήματα των επιμέρους έργων που εμπεριέχει: "Η θυσία", "Η επιστροφή", "Η πτώση". Ο Γιάννης Μαργαρίτης, στο έργο του χρησιμοποιεί ως μέσο την ποίηση των αρχαίων τραγικών, την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου αλλά και τη σοφία της παραδοσιακής ποίησης, αφού πολλά χορικά έχουν αντικατασταθεί, για να αφηγηθεί με ενιαίο και σύγχρονο τρόπο αυτόν τον εμβληματικό μύθο από τον οποίο προκύπτουν διαχρονικά ζητήματα: Επιβολή, θυσία, ευθύνη, εκδίκηση, απελπισία, ενοχές, δικαίωση, λύτρωση, πάθος, πτώση, ο αέναος αγώνας ανάμεσα στην θηλυκή και αρσενική δύναμη, η συνεχής διεκδίκηση της εξουσίας. Μια σύγχρονη φιλοσοφική διάσταση στον μύθο δίνουν και τα σχετικά με τα πρόσωπα του οίκου των Ατρειδών αποσπάσματα από την "Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου.

Ατρείδες Γιάννης Μαργαρίτης

Σκηνοθετικό σημείωμα

"Τέσσερα πρόσωπα έρχονται σε έναν τόπο μνήμης. Έναν τόπο στον οποίο θα επαναπροσδιοριστούν σε σχέση με τη μοίρα - μύθο. Έναν τόπο όπου θα αφηγηθούν με διαφορετικό τρόπο την εμβληματική ιστορία των Ατρειδών. Τι ζητάνε; Τι επιδιώκουν; Η θεατρική τελετουργία - μύηση θα τους οδηγήσει μέσα από την αναπαράσταση του αρχετυπικού μύθου, όπου καμιά παρηγοριά δεν φαίνεται να υπάρχει, να παρηγορήσουν και να παρηγορηθούν".

Στο έργο δίνουν μια σύγχρονη χροιά με την ερμηνεία τους οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Χρυσάνθη Δούζη, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου και Γιάννης Χαρκοφτάκης. Η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη, η νέα μετάφραση του Κ.Χ Μύρη και τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αλεξάνδρα Καψάλα ενισχύουν την ατμόσφαιρα και τον διαχρονικό χαρακτήρα της παράστασης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.