"Βάκχες": Η παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη

Με μία διεθνή συμπαραγωγή με αφετηρία την τραγωδία του Ευριπίδη παρουσιάζει η διακεκριμένη Ελληνίδα σκηνοθέτις, πλέκοντας τον αρχαίο μύθο με την έρευνα της πάνω στη ρευστότητα των φύλων.

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου Alex Kat©

Η διακεκριμένη Ελληνίδα σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας σε μεγάλα φεστιβάλ και σημαντικές συνεργασίες με φορείς εκτός συνόρων, όπως με το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας την χρονιά που μας πέρασε. Τώρα αντλεί έμπνευση από το μύθο, υπογράφει και σκηνοθετεί τις "Βάκχες”, μια διεθνή συμπαραγωγή που γνώρισε τη θερμή αποδοχή του κοινού και των κριτικών στην πρώτη της παρουσίαση στο La Filature, Scène Nationale Mulhouse της Γαλλίας, την οποία θα δούμε στην Πειραιώς 260 από 4 έως 6 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

"Η Έλλη Παπακωνσταντίνου δημιουργεί μια θεατρική δίνη, ένα εκρηκτικό μείγμα θεάτρου και όπερας με αναφορές στην Queer κουλτούρα. Μια δυνατή, συναρπαστική καλλιτεχνική εμπειρία", διαβάζουμε στο γαλλικό "FOUD’ART” (Federic Bonfils) για την παράσταση που έχει προσκληθεί τον Ιούνιο σε δύο από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, στο "Holland Festival” του Άμστερνταμ (10-11 Ιουνίου) και το "Festival de Marseille” της Γαλλίας (21-22 Ιουνίου).

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου
Alex Kat©

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, έχοντας καθιερωθεί διεθνώς με τις καινοτόμες αναγνώσεις και μεταφορές αρχαίου δράματος και κλασικών έργων, αλλά και την υβριδική της θεατρική γλώσσα, στις "Βάκχες” βυθίζεται στον ομιχλώδη κόσμο της επιθυμίας και διερευνά τις δομικές θεματικές που διαπνέουν την καλλιτεχνική της πορεία: την εξουσία, το φύλο και την πολιτική. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας, που παντρεύει τον αρχαίο μύθο με την έρευνα πάνω στη ρευστότητα των φύλων, αξιοποιώντας στο έπακρο τα νέα μέσα, τον χορό και τον ήχο. 

Στην παράσταση διερευνάται μια queer παραστατική γλώσσα, ποπ αλλά με κλασικά οπερατικά ξεσπάσματα, χορευτική και κινηματογραφική, με τη χρήση live video. Το queer εδώ σχετίζεται με τον τρόπο κατανόησης όχι μόνο των έμφυλων ταυτοτήτων αλλά και της αισθητικής, της πολιτικής, της γλώσσας. Στη δημιουργία του πολύγλωσσου αυτού έργου συνέβαλε η παρουσία του Βενεζουελάνου αλχημιστή των ήχων Ariah Lester στη μουσική σύνθεση, αλλά και η ευφάνταστη χορογραφία των Γάλλων Christophe Béranger και Jonathan Pranlas-Descours (Sine Qua Non ART).

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου
Alex Kat©

Η Αγαύη και ο Τειρεσίας περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να χτυπήσει τη Γη ένας μετεωρίτης που οι επιστήμονες αποκαλούν "Διόνυσο". Ο Διόνυσος έρχεται με σάρκα και οστά και καθοδηγεί τους ήρωες προς το Δωμάτιο του Πόθου. Δεν υπάρχει πιο τρομακτικό δωμάτιο. Για να το φτάσουν, πρέπει να ξεπεράσουν τον φόβο της αποκάλυψης, της πτώσης, της μόλυνσης, της φθοράς, της ντροπής. Ο θεός Διόνυσος δεν δέχεται την άρνηση, την αναβολή, την περιφρόνηση. Θα εκτελέσει την αποστολή του με κάθε κόστος.

Παίζουν οι Ariah Lester, Γιώργος Ιατρού, Χαρά Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Βασίλης Μπούτσικος και Άρης Παπαδόπουλος. Το κείμενο υπογράφει η Έλλη Παπακωνσταντίνου από κοινού με τις Χλόη-Τζία Κολύρη και Κάκια Γουδέλη. Οι ηλεκτροακουστικές συνθέσεις και το interactive sound design installation είναι του Λάμπρου Πηγούνη, το video art και το live video performance του Παντελή Μάκκα, η σκηνογραφία της Μαρίας Πανουργιά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και οι φωτισμοί της Μαριέττας Παυλάκη.

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου
Alex Kat©

Από τον Σεπτέμβριο η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Romaeuropa Festival (30/9-1/10) και στο "Teatro Nazionale di Genova” (10-11/11) της Ιταλίας, αλλά και στο γαλλικό "Espace des Arts, Scène Nationale Chalon Sur Saône” (12-13/10).

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber