Θυμίζοντας τον σαχτουρικό "Στρατιώτη ποιητή”, ήδη ο τίτλος της παράστασης που γράφει και σκηνοθετεί ο Ανδρέας Ζαφείρης (από την ομάδα 2510) μάς δίνει το στίγμα της ηρωίδας που φέρνει στη σκηνή. Μία γυναίκα που πόνεσε, πολέμησε, παθιάστηκε, μια γυναίκα που, παρά τη σκληρότητα με την οποία την αντιμετώπισε η ζωή, προσπαθούσε να ανοίξει τα χέρια της προς την ελευθερία. Η Χαρά Νικολάου είναι εκείνη που αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο, έχοντας πλάι της τον Τάσο Ράπτη, ως τον σύντροφό της Ντιέγκο Ριβιέρα.
Η παράσταση εκτυλίσσεται στον ιδιαίτερο χώρο του πάλαι ποτέ ξενοδοχείου "Μπάγκειον” (έως 1/6). Το σκηνικό (σε επιμέλεια του σκηνοθέτη, όπως και τα κοστούμια) είναι λιτό: ο παλιός φθαρμένος καθρέφτης δεσπόζει στη μέση, πλαισιωμένος από παραδοσιακές μεξικάνικες φορεσιές -άλλωστε η Κάλο επηρεάστηκε από την "mexicanidad”, τη ρομαντική αναβίωση του αρχαίου αζτέκικου πολιτισμού στο Μεξικό. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη σκηνογραφία (εκτός από το όρθιο σκελετό κρεβατιού και τον κορσέ με το ζωγραφισμένο σφυροδρέπανο) ήταν ένα ξύλινο, ορθογώνιο πλαίσιο με κρυφό φωτισμό, στο οποίο η Φρίντα πήγαινε όταν αφηγούταν στο κοινό την έμπνευση πίσω από τους πίνακές της. Αλήθεια, ποιος μπορεί να είναι τόσο τυχερός, ώστε να βρεθεί μέσα στον καλλιτεχνικό νου τη στιγμή της δημιουργίας;
Όσο το έργο προχωρά, οι διάλογοι αλλά και η αφήγηση ξεδιπλώνουν σιγά-σιγά το κουβάρι της ζωής της Φρίντα. Ο παθιασμένος όσο και ταραγμένος έρωτάς της με τον Ντιέγκο, οι απιστίες, ο κομμουνισμός και η φιλοξενία του Τρότσκι, τα ταξίδια, οι εκθέσεις, η ζωγραφική (πολύ όμορφη η στιγμή που η καλλιτέχνις μιλά για τα χρώματα της παλέτας της), όλα συνθέτουν το πολύχρωμο μωσαϊκό της ζωής ενός ανθρώπου, ο οποίος, όμως, βασανίστηκε πολύ. Η ηρωίδα ταλαιπωρείται χρόνια από το ίδιο της το σώμα, λόγω της πολιομυελίτιδας και ενός τραγικού ατυχήματός της στο τραμ. Τα γεγονότα αυτά κατέστησαν για εκείνη αδύνατο και το να γεννήσει ένα παιδί. Οι παράγοντες αυτοί την οδήγησαν σε μία πολύ ιδιαίτερη, έντονη σχέση με τη σάρκινη πλευρά του εαυτού της, πράγμα που αποτυπωνόταν και στις αυτοπροσωπογραφίες της.
Η παράσταση τελειώνει με τη ζωγράφο να μας αποχαιρετά με έναν σιγανό ισπανικό σκοπό, αφήνοντάς μας με μία αίσθηση ότι χρειάζεται να επισκεφτούμε ξανά το έργο της, αυτή τη φορά με άλλα μάτια.
Για κρατήσεις, απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 6975535197, 6955445130.
Περισσότερες πληροφορίες
Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά
Μια παράσταση για τη ζωή και το έργο μιας αντισυμβατικής και πλέον αναγνωρίσιμης μορφής της Τέχνης, της ζωγράφου Φρίντα Κάλο, που μέσα από τους πίνακες της αποτυπώνονται ο προσωπικός της πόνος -σωματικός και ψυχικός- και τα αιώνια γυναικεία τραύματα.