"Λέλα Καραγιάννη": Η Μαίρη Βιδάλη επιστρέφει με την παράσταση για την αγωνίστρια της Κατοχής

Στον Δήμο Ηρακλείου με ελεύθερη είσοδο παρουσιάζεται ο μονόλογος «Λέλα Καραγιάννη, η μάνα της Αντίστασης» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου.

Μαίρη-Βιδάλη Λέλα Καραγιάννη

Η Λέλα Καραγιάννη είναι από τα εμβληματικότερα πρόσωπα της αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής. Η Μαίρη Βιδάλη την συναντάει ξανά στη σκηνή μέσα από τον μονόλογο "Λέλα Καραγιάννη, η μάνα της Αντίστασης" του Γιώργου Α. Χριστοδούλου. Ο μονόλογος για τον οποίο η γνωστή ηθοποιός έχει λάβει το βραβείο ερμηνείας "Αντιγόνη Βαλάκου", σε σκηνοθεσία της Γιώτας Κουνδουράκη, παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ηλέκτρα Αποστόλου" του Δήμου Ηρακλείου Αττικής τη Δευτέρα 8 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο, σε μια συνεργασία του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου και του Θεάτρου Διάχρονο της Μαίρης Βιδάλη.
Η παράσταση αφηγείται τη ζωή και τη δράση της Λέλας Καραγιάννη, οι περιπέτειες της οποίας αρχίζουν σχεδόν από την εφηβική της ηλικία, συνεχίζουν στους Βαλκανικούς πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή, το αλβανικό μέτωπο, με κορύφωση την δράση της επί γερμανικής κατοχής. Συλλήφθηκε και εκτελέστηκε τον Σεπτέμβριο του 1944 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, έναν μόλις μήνα πριν από την απελευθέρωση.

Μαίρη Βιδάλη Λέλα Καραγιάννη

"Είναι χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στο Δήμο μας μια παράσταση που εξιστορεί και διατηρεί στο χρόνο την προσφορά μιας μεγάλης αγωνίστριας, της Λέλας Καραγιάννη. Είναι ένα θεατρικό έργο που οφείλει να δει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα καθώς, αυτούς τους ήρωες και αυτές τις ηρωίδες πρέπει να τους τιμούμε συνεχώς και όχι μόνο με επετειακή αφορμή. Για αυτό και εμείς επιλέγουμε να προσφέρουμε με δωρεάν είσοδο αυτή την εξαιρετική παράσταση στους συμπολίτες μας, όπως διαχρονικά άλλωστε κάνει αυτή η δημοτική αρχή με όλες τις πολιτιστικές μας δράσεις", σημειώνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μαίρη Ιγγλέση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λέλα Καραγιάννη, η μάνα της Αντίστασης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της αγωνίστριας της Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1944. Αφηγείται τη ζωή και τη δράση της από την εφηβική ηλικία, στους Βαλκανικούς πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή, το αλβανικό μέτωπο, με κορύφωση την δράση της επί της γερμανικής κατοχής. Η Μ. Βιδάλη απέσπασε για την ερμηνεία της στο ρόλο της εμβληματικής αγωνίστριας το βραβείο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.