"Σμύρνη... Μανίτσα μου!": Η Μάνια Παπαδημητρίου παρουσιάζει ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο

Το έργο που βασίζεται στα ημερολόγια ενός αξιωματικού που υπηρέτησε στη Μικρά Ασία και πληγώθηκε από τον Εμφύλιο έρχεται για δύο παραστάσεις, με την υπογραφή της μεγάλης ηθοποιού.

Σμύρνη... Μανίτσα μου! © οικογενειακό αρχείο της οικογένειας Γεννατά- Παπαδημητρίου

Για όλους εμάς τους νεότερους, ο πόλεμος είναι μέσα στη φαντασία μας τρόμος και φρίκη, για τον στρατιωτικό, όμως, είναι η δουλειά του. Ωστόσο, τα ημερολόγια του αξιωματικού Γεράσιμου Γεννατά, υπολοχαγού στη Μικρασιατική εκστρατεία, δεν καταγράφουν τόσο τη φρίκη αυτή, αλλά κυρίως τον έρωτα. Οι ιστορίες στα ημερολόγια αυτά πρόκειται να ζωνταντέψουν στο μουσικοθεατρικό αναλόγιο "Σμύρνη... Μανίτσα μου!" (Τα παιδιά του πολέμου), σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Μάνιας Παπαδημητρίου. Για δύο παραστάσεις (11 και 18/5), η σκηνή του θεάτρου "Μπέλλος" θα μας εισαγάγει στην θυελλώδη ζωή ενός αξιωματικού, που γνώρισε τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας, στης οποίας το σπίτι διέμεινε όταν έφτασε στη Σμύρνη το 1919 μαζί με τον ελληνικό στρατό.

Σμύρνη... Μανίτσα μου!

Ο Γεράσιμος Γεννατάς παντρεύτηκε την κοπέλα αλλά επίσης έχασε τον αγαπημένο του αδελφό Φώτιο σε μια μάχη στα βάθη της Ανατολής το 1922. Η μετέπειτα ζωή των νεονύμφων  στην Ελλάδα, ακολούθησε την ίδια αλληλουχία ηδονής και οδύνης, πάντα ανάλογα με την ιστορική συγκυρία που ήθελε τον αξιωματικό άλλοτε στον πόλεμο και άλλοτε στην εξορία και την γυναίκα του, μητέρα πια με τέσσερα παιδιά, να ακολουθεί και να αναμένει. Οι ανατάραξεις, όμως, στη ζωή του αξιωματικού δεν τελειώνουν εκεί. Απόστρατος πια, το 1948 θα χάσει και τον γιο του Φώτη πάνω στα βουνά των Αγράφων όπου εκλήθη να υπηρετήσει το στρατιωτικό του ως κληρωτός εν μέσω του εμφυλίου. Ο αγνοούμενος Φώτης Γεννατάς στοιχειώνει ως απουσία -φασματική παρουσία πλέον- την οικογενειακή ιστορία όλων των συγχρόνων του και των επιγόνων.

Σμύρνη.... Μανίτσα μου!

Διαβάστε Επίσης

Επί σκηνής, παίζουν, αφηγούνται και τραγουδούν ο Μενέλαος Κυπαρίσσης και η Αθηνά Χατζηαθανασίου. Στο πιάνο και την αφήγηση θα βρίσκεται η Μάνια Παπαδημητρίου. Πριν την παράσταση, θα προηγηθεί προβολή της ιστορικής τοποθέτησης του Τάσου Σακελλαρόπουλου, υπεύθυνου των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Η παράσταση συνολικά  βασίζεται στα ίδια στοιχεία από τα οποία προέκυψε και το βιβλίο "Σμύρνη... Μανίτσα μου!" που έγραψε η Μάνια Παπαδημητρίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Καλειδοσκόπιο".

Προπώληση εισιτηρίων, μέσω viva.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber