Ενδιαφέρουσα και πλούσια διαγράφεται η επόμενη χειμερινή περίοδος για το θέατρο Τόπος αλλού. Τσέχωφ, ένα έργο νέου Έλληνα δημιουργού και μία επανάληψη με ακούσματα ρεμπέτικου αναμένουμε τον ερχόμενο χειμώνα.
Πλατόνωφ, του Άντον Τσέχωφ
Από τις 10/11, έρχεται στη σκηνή το πρώτο έργο του μεγάλου Ρώσου, εντός του εντοπίζονται πρόσωπα και καταστάσεις, που ο συγγραφέας διαπραγματεύτηκε στα κατοπινά έργα του που έμειναν στην ιστορία. Το μακροχρόνιο σχέδιο του Νίκου Καμτσή πρόκειται να υλοποιηθεί τον ερχόμενο θεατρικό χειμώνα, σε καινούργια δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του ίδιου.
Στην σκηνή του "Τόπος αλλού" θα στηθεί ο κήπος του άδοξα αποθανόντος στρατηγού Βοινίτσεφ (σκηνικό – κοστούμια Μίκα Πανάγου) και εκεί θα μαζευτούν μετά από ένα βαρύ ρωσικό χειμώνα όλα τα πρόσωπα. Επίκεντρο ο γοητευτικός και προκλητικός επαρχιακός δάσκαλος Μιχαήλ Βασιλίεβιτς Πλατόνωφ, ρόλο που θα αναλάβει ο Μάξιμος Μουμούρης. Πλάι του θα βρίσκονται οι επαρχιακοί αριστοκράτες, που πρόκειται να ξετυλίξουν τα πάθη τους στο κτήμα του Βοϊνίτσεφ και της γυναίκας του Άννας Πέτροβνα (Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου), οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο από όργανα μιας ορχήστρας, που αποδίδει συναρπαστικά το συμπάν του Αντον Τσέχωφ και τον απελπισμένο κόσμο της προεπαναστατικής Ρωσίας.
Το καστ συμπληρώνεται από τους ηθοποιούς Θοδωρή Ελευθεριάδη, Λαμπρινή Θάνου, Γιάννη Ζέρβα, Ασημένια Παπαδοπούλου και Μαριάνθη Φωτάκη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν προσθήκες στη συνέχεια. Στους φωτισμούς θα βρίσκεται ο Γιάννης Ζέρβας και η πρωτότυπη μουσική θα είναι του Κώστα Χαριτάτου.
Κατά Μάρκον - Μια ρεμπέτικη λειτουργία
Η παράσταση που ξεκίνησε τον Μάρτιο και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Οι δύο μορφές της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του ρεμπέτικου, ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Μιχάλης Γενίτσαρης, ξυπνούν μνήμες μέσα από την συγκλονιστική αφήγηση του Τάκη Χρυσικάκου, ο οποίος σκηνοθετεί και ερμηνεύει το κείμενο του Λάμπρου Λιάβα. Οι διηγήσεις και τα τραγούδια τους ξεκινάνε από την παλιά Σύρα του Βαμβακάρη για να καταλήξουν στον Πειραιά του Γενίτσαρη της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μιαν εποχή κρίσιμη και μεταβατική για την Ελλάδα, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της "πιάτσας" και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της.
Τέλος, τον Μάρτιο του 2024, ο Μάξιμος Μουμούρης μετά από δική του πρόταση, που αποδέχτηκε ο Νίκος Καμτσής, θα σκηνοθετήσει ένα έργο νέου Έλληνα συγγραφέα, που πρόκειται να ανακοινωθεί αργότερα. Το μόνο στοιχείο που είναι τώρα γνωστό είναι ότι πρόκειται για ένα έργο με βαθειά διεισδυτική ματιά πάνω στα πράγματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την πανδημία.