Οι θεατρικές επαναλήψεις της εβδομάδας

Επιστρέφουν στη σκηνή από προηγούμενες σεζόν και αξίζει να τις δείτε.

Ελένη του Γιάννη Ρίτσου - O Επιτάφιος Λόγος του Περικλή

"Ελένη" - "Επιτάφιος του Περικλή"

Ο Δήμος Αβδελιώδης, με αφορμή την εποχή αναθεώρησης που διανύουμε, επιστρέφει σε δύο σημαντικά κείμενα, τα οποία ανεβάζει σε ενιαία παράσταση: την πολιτική αλληγορία του Γιάννη Ρίτσου και το μνημείο λόγου περί δημοκρατίας του Θουκυδίδη με τις Βερόνικα Αργέντζη και Ιωάννα Σπανού, αντίστοιχα. (Αθηνών, από 3/5)

Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης

"Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης"

Οι ήρωες καλούνται να πάρουν θέση στη μεταφορά του διηγήματος "Αίμα στην πόλη μαζί με φως" της Βίλιας Χατζοπούλου (που μεταφέρει η ίδια στη σκηνή), με φόντο την απεργία του 1929 στο εργοστάσιο Φωταερίου που βύθισε την πόλη στο σκοτάδι. Παίζουν: Ηλίας Βαλάσης, Δώρα Γιαννακοπούλου, Μαρούλα Καλαμποκιά, Αγγελική Μπούρα, Δημήτρης Πλατής, Μαρία Σταυροπούλου, Ασημένη Τούντα. (Αποθήκη, από 29/4)

Η Τρελή του Σαγιό
© Δάφνη Δρακούλη

"Η τρελή του Σαγιό"

Η θεατρική ομάδα κωφών και ομιλούντων ηθοποιών "Τρελά χρώματα" και η Έλλη Μερκούρη παρουσιάζουν την ιστορία της Ορελί, που αντιστέκεται σθεναρά στην εξουσία του χρήματος από τον Ζαν Ζιροντού, σε μια παράσταση με τη χρήση σωματικού θεάτρου, νοηματικής και φωνητικής ερμηνείας. (Άβατον, 29-30/4, με ελληνικούς υπέρτιτλους)

Dark prince of the cabaret

"Dark prince of the cabaret"

Ο γνωστός σόουμαν των Opera Chaotique, Γιώργος Τζιουβάρας, ανεβάζει ξανά τη σουρεαλιστική μουσικοθεατρική ιστορία με φόντο έναν κατεστραμμένο κόσμο μετά τον 5ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την υπογραφή του ίδιου και του σκηνοθέτη Βασίλη Ξηρού στα κείμενα, σε μια βραδιά με special guests. (Faust, 27/4)

Μάτια παντού αγαπημένα μάτια

"Μάτια παντού, αναζητώντας τα αγαπημένα μάτια"

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λυκούρας παρουσιάζει σε ανανεωμένη εκδοχή την παράσταση που παρουσίασε το 2018 ως φόρο τιμής στο θέατρο και τους ηθοποιούς και εμπνέεται από τη ζωή του Αλέξανδρου Σολομού, ο οποίος ίδρυσε το ομώνυμο θέατρο στο Αργοστόλι στα μέσα του 19ου αι. (Studio Μαυρομιχάλη, από 3/5)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η τρελή του Σαγιό

  • Κοινωνικό

Η Ορελί, σύμβολο της ελεύθερης ζωής, και οι περιθωριοποιημένοι από το σύστημα φίλοι της αντιστέκονται στην εξουσία του χρήματος και την απληστία, στη μεταφορά του κλασικού έργου στο σήμερα.

Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Η παράσταση βασίζεται στο διήγημα της συγγραφέα «Αίμα στην πόλη μαζί με φως», που διαδραματίζεται στο περιθώριο της μεγάλης απεργίας του 1929 στο εργοστάσιο Φωταερίου.

Μάτια παντού, αναζητώντας τα αγαπημένα μάτια

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Το κείμενο, που ανεβαίνει ξανά σε ανανεωμένη εκδοχή, εμπνέεται από ένα ποίημα του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Μολφέ́τα και άλλοτε με σκωπτική ματιά ή την οπτική ενός ιστορικού-αφηγητή μιλά για τα μάτια ως τον πιο ειλικρινή εκφραστή του έρωτα. Μια παράσταση για την αέναη αναζήτηση του έρωτα και την προσπάθεια ενός καλλιτέχνη να τον εκφράσει, καθώς παγιδεύεται σε ένα λαβύρινθο γεμάτος προσδοκίες και διαψεύσεις.

Dark Prince of the Cabaret

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 100 '

Ο γνωστός σόουμαν των Opera Chaotique, Γιώργος Τζιουβάρας, ανεβάζει μια σουρεαλιστική ιστορία με φόντο έναν κατεστραμμένο κόσμο μετά τον 5ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πολύ τραγούδι και αυτοσχεδιασμό.

Ελένη του Γιάννη Ρίτσου - O Επιτάφιος Λόγος του Περικλή

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης παρουσιάζει σε ενιαία παράσταση δύο σημαντικά κείμενα που έχει ανεβάσει στη σκηνή στο παρελθόν. Στην «Ελένη» ο ποιητής μιλά, καθαρά ρεαλιστικά, για τη ριζική αλλαγή της πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση της νέας ταυτότητας. Στον «Επιτάφιο», με αφορμή της ταφής των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Περικλής εκφωνεί ένα μνημείο λόγου περί δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.