Θεατρικό comeback για τον "Τσίου"

H underground ταινία του Μάκη Παπαδημητράτου επιστρέφει 18 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της με τη μορφή θεατρικής παράστασης.

Τσίου Χρήστος Τόλης©

Ο "Τσίου" αποτέλεσε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάκη Παπαδημητράτου, μία ταινία χαμηλότατου μπάτζετ που έμελλε να αποδειχθεί μία από τις πλέον πολυβραβευμένες και ταινία-μύθος, ένα cult κινηματογραφικό αριστούργημα που σημάδεψε τη δεκαετία του 2000 και μια ολόκληρη γενιά. Προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2005 στον κινηματογράφο "Μικρόκοσμος" και λίγο αργότερα την ίδια χρονιά αποσπούσε στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου και τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα κρατικά βραβεία ποιότητας. Έκτοτε ταξίδεψε σε σημαντικά Φεστιβάλ παγκοσμίως, στο Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, το Σικάγο και την Ισπανία, αποσπώντας αξιοζήλευτες κριτικές.

Τσίου
Χρήστος Τόλης©

"Δεκαπενταύγουστο στη Αθήνα μένουνε μόνο οι μπατίρηδες και όσοι δεν έχουν κόσμο για να πάνε έξω. Εκείνος ο Δεκαπενταύγουστος ήταν πολύ δύσκολος. Φράγκα δεν υπήρχανε, δηλαδή ίσα - ίσα το πιώμα μου... Εκείνη τη μέρα θυμάμαι, όλος ο κόσμος που είχε μείνει στην Αθήνα ήταν πολύ τρελαμένος…". Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η πιο διάσημη ανεξάρτητη ταινία που έχει γνωρίσει το ελληνικό σινεμά, επιχειρώντας με απροσχημάτιστο χιούμορ και κινηματογραφική απλότητα μια πρωτοφανή ανατομία του περιθωρίου. Ενός περιθωρίου που δεν μοιάζει τελικά και τόσο περιθωριακό. Αφηγείται την περιδιάβαση στην άδεια Αθήνα τον δεκαπενταύγουστο ενός νεαρού τοξικομανή που ψάχνει τη δόση του και μαζί με αυτήν βρίσκει έναν ολόκληρο κόσμο από γνωστούς και άγνωστους της διπλανής πόρτας, σε μια διαρκή αναζήτηση ταυτότητας που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Τσίου
Χρήστος Τόλης©

Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, επιστρέφει με τη σκηνοθετική υπογραφή του ίδιου του Μάκη Παπαδημητράτου και την ίδια ερμηνευτική ομάδα σε ένα μεγάλο εορταστικό θεατρικό reunion. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Γαβαλάς, τα κοστούμια η Μελίνα Αρβανιτάκη, η επιμέλεια κοστουμιών είναι της Λίνας Σταυροπούλου και οι φωτισμοί του Βασίλη Κλωτσοτήρα. Θα ακουστεί η πρωτότυπη μουσική της ταινίας από τους Κωνσταντίνο Βήτα, The Savage Mambas και Dr Vodkatini. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 15 Ιουνίου, στον Βοτανικό.

Διαβάστε Επίσης

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Παρίσης (Τσίου), Μάκης Παπαδημητράτος (Νώντας), Αναστάσης Κολοβός (Γιάννης), Τραϊάνα Ανανία (Τζένη), Αντώνης  Τσοτσιόπουλος (Στέλιος), Καλλιόπη Τζερμάνη (Στέλλα), Δημήτρης Καπετανάκος (Τάκος), Γιάννης Μητάς (Μπιλ), Νικήτας Παπαδόπουλος (Νικήτας), Στράτος Σωπύλης (Άγγελος και Σταύρος), Μυρτώ Πετροχείλου (Χαρά), Πέτρος Γιωρκάτζης (Κούκι), Fuerza Αγγελίδης (Μαξ και Μίλτος), Αιμιλία Σιαφαρίκα (Όλγα), Ρεγγίνα Μανδηλάρη (Φίλη της Παμ) κ.ά.

Τσίου
Χρήστος Τόλης©

Τσίου
Χρήστος Τόλης©

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.