Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Το πρόγραμμα θεάτρου και χορού που θα δούμε φέτος

Από 1η Ιουνίου επιστρέφει το ελληνικό φεστιβάλ, φέρνοντας τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στο αργολικό θέατρό διεθνείς αφίξεις, σημαντικούς εγχώριους δημιουργούς, ανερχόμενους καλλιτέχνες και νέες πρωτοβουλίες με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην εξωστρέφεια, με τον υπότιτλο "Η ελευθερία των άλλων".

Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones Jan Martens ©Phile Deprez

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιστρέφει από 1 Ιουνίου έως 26 Αυγούστου με 76 συνολικά παραγωγές και 2.200 καλλιτέχνες. Οι επιλογές πολλές φέτος σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με πρώτη προτεραιότητα, όπως πάντα, τις διεθνείς συμπαραγωγές και τις μεγάλες πρεμιέρες με την υπογραφή κορυφαίων καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων. Με ένα μότο του Άγγελου Τερζάκη μας καλωσόρισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ -"Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να ποθεί την ελευθερία μέσα σ’ έναν κόσμο που δεν την ανέχεται”- αποκαλύπτοντας ότι ο υπότιτλος της φετινής διοργάνωσης είναι "Η ελευθερία των άλλων”.

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου
Alex Kat©
"Βάκχες" Έλλη Παπακωνσταντίνου

Η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Ευαγγελάτου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για τρία χρόνια τής δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τα σχέδια της και να συνεχίσει προς το στόχο που την απασχολεί, να καλύψει, δηλαδή, τον χαμένο χρόνο σε σχέση με την επαφή μας με το ξένο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Κρίνοντας σκόπιμο να δώσει προσοχή στην τέχνη των Ελλήνων δημιουργών δημιούργησε το "Grape", ακρωνύμιο του Greek Agora Of Performance, μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει την εξωστρέφεια των τελευταίων. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία του φεστιβάλ θα δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μαζί με curators διεθνών οργανισμών και διοργανώσεων εννιά θεατρικές και τέσσερις χορευτικές παραστάσεις. Όπως θα διαπιστώσετε στο πρόγραμμα θεάτρου, χορού και όπερας που ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες και χαρτογραφούμε παρακάτω, οι Έλληνες δημιουργοί αφουγκράζονται τις αγωνίες των σύγχρονων κοινωνιών ακολουθώντας τις επιταγές του σύγχρονου θεάτρου και "παίζουν" επί ίσοις όροις με διεθνείς παραστάσεις και σημαντικούς δημιουργούς, όπως είναι οι καταξιωμένοι διανοούμενοι σκηνοθέτες Φρανκ Κάστορφ, Κριστόφ Μαρτάλερ, αλλά και νεότεροι όπως ο βραβευμένος Κιρίλ Σερεμπρένικοφ κ.ά.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στην Πειραιώς 260 θα πραγματοποιηθεί με μια μεγάλη ελληνική παραγωγή, το "Καζανόβα / Δον Ζουάν". Ο Στάθης Λιβαθινός και η ομάδα του (Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης κ.ά.) θα παρουσιάσουν μια παράσταση που ενώνει τις φωνές δυο μεγάλων ποιητών και συντίθεται πάνω στον ποιητικό παραλληλισμό του Λόρδου Μπάιρον με τη Μαρίνα Τσβετάγεβα (14-18/6). Ακολουθούν, όλα όσα πρέπει να σημειώσετε από τώρα στις ατζέντες σας. Η προπώληση για τις περισσότερες παραγωγές έχει ήδη ξεκινήσει. 

Καζανόβα / Δον Ζουάν Στάθης Λιβαθινός
"Καζανόβα / Δον Ζουάν" Στάθης Λιβαθινός

"Open Plan”

Η θεματική της ελευθερίας διασχίζει τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν" του Διονύσιου Σολωμού. Πρώτη αφετηρία αποτελεί η πλατφόρμα "Open Plan” που θα ξεδιπλωθεί τον Απρίλιο και Μάιο μέσα από ψηφιακά έργα σε ανάθεση του φεστιβάλ και ζωντανές συζητήσεις με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών του προγράμματος αλλά και νεοελληνιστών, ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο βιβλιοπωλείο Ιανός με επιμέλεια του Διονύση Καψάλη. Αντλώντας έμπνευση από τον "Ύμνο" που παραμένει έως σήμερα από τα πιο σημαντικά ποιήματα στη νέα ελληνική γλώσσα, η φετινή έκδοση του "Open Plan” παρουσιάζει το καλλιτεχνικό εγχείρημα "Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες": τέσσερα αυτόνομα ψηφιακά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που φωτίζουν τη συνομιλία του Σολωμού με το ελληνικό σήμερα και τις αγωνίες του για το τι είναι και τι μπορεί να είναι η ελευθερία στον σύγχρονο κόσμο. Στο πλαίσιο του "Freequencies" εντάσσονται συγκεκριμένα τα έργα: "Η πατρίδα μου", κινηματογραφικό έργο μικρού μήκους της Σοφίας Γεωργοβασίλη, "Springtide", έργο videodance της Χρυσάνθης Μπαδέκα, "Με μια… κάποια… ελευθερία", μουσικοθεατρικό έργο του Θοδωρή Αμπαζή και "εδώ μέσα εκατοικούσε", έργο multimedia της εικαστικού Μυρτώς Ξανθοπούλου και του συνθέτη Πάνου Ηλιόπουλου. Οι δημιουργίες αυτές θα προβάλλονται δωρεάν από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ από τα μέσα Απριλίου.

Φρανκ Κάστορφ
Φρανκ Κάστορφ

Ελληνικές παραγωγές εντός και εκτός "Grape"

Εννιά είναι οι θεατρικές ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ που θα συμμετέχουν στο "Grape", το showcase ελληνικών έργων για την προβολή και την καλύτερη δικτύωση των Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι επιλογές προήλθαν ως επί το πλείστoν από τις προτάσεις που κατατέθηκαν σε open call του φεστιβάλ. Oι τέσσερις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου που συμμετέχουν στη δράση και θα παρουσιαστούν σε δικούς του χώρους είναι: η "Καταστροφή" του Δημήτρη Μπαμπίλη της ομάδας ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ (Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος", 1 - 4/7), η sold out "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά (Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος", 6 – 8/7), το "Run – Ένα σκηνικό δοκίμιο για την έλλειψη χρόνου" του Γιώργου Βαλαή (Πειραματική Σκηνή, 17 – 20/7) και το "Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia" του Μάριο Μπανούσι (18-20/7). Από το ελεύθερο θέατρο επιλέχτηκαν "Το ρόδο είναι ρόδο" της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη (30/6 & 3/7), οι "Βάκχες" σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωσταντίνου, με αφετηρία την τραγωδία του Ευριπίδη (4 - 6/7), οι "Σπυριδούλες" της Νεφέλης Μαϊστράλη σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα/4Frontal (8-11/7), το drag ορατόριο "Τραγούδια του ελληνικού λαού" σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και Bijoux de kant (17-20/7) ενώ στις ίδιες ημερομηνίες θα δούμε και το "Ρέκβιεμ για τη Φάνι Γκόλντμαν" της Ζωής Χατζηαντωνίου, βασισμένο στο έργο της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν. 

Παντελής Δεντάκης
Παντελής Δεντάκης

Φυσικά, υπάρχουν και ελληνικές παραγωγές που θα παιχτούν εκτός της πλατφόρμας "Grape" στην Πειραιώς 260. Όσοι δεν είδατε το πολυσυζητημένο έργο "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι" του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή έχετε μια ακόμα ευκαιρία (7 – 10/6). Όσοι γοητεύεστε από το ερευνητικό θέατρο αναζητήστε τη νέα πρόταση γνωστών σκηνοθετών, της Νατάσας Τριανταφύλλη "Σχέδιο Μάρσαλ – Α path of perspectives" (7 – 10/6) και του Θάνου Παπακωνσταντίνου "Θυέστης του Σενέκα" (10 & 11/7), αλλά και τις άγνωστης στο αθηναϊκό κοινό Μαγδαλένας Ζήρα που γεννήθηκε στη Μασσαλία αλλά ζει και εργάζεται στην Κύπρο και φέρνει το "Οι γυναίκες επιστρέφουν" (15 & 16/6).

Ο σκύλος η νύχτα και το μαχαίρι
Χρήστος Συμεωνίδης©
​"Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι"​

Ξένοι σκηνοθέτες στην Αθήνα

Με εξαίρεση τον γνωστό μας Φίλιπ Κεν, που ξεχωρίζει για τις υβριδικές παραστάσεις του και θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο το "The Garden of Delights / Ο κήπος των ηδονών" (4/8), οι υπόλοιποι διεθνείς σκηνοθέτες που έρχονται στην Αθήνα θα σταθμεύσουν στην Πειραιώς 260.  Γνώριμος από άλλες παραστάσεις του ο κορυφαίος Ευρωπαίος σκηνοθέτης Κριστόφ Μαρτάλερ φέρνει το "Das Weinen (Das Wähnen) / Λυγμός (Καημός)" βασισμένο σε κείμενα του ομοεθνούς του Ντίτερ Ροτ (19 &20/6). Ο πρωτοποριακός Αργεντίνος σκηνοθέτης Μαριάνο Πενσότι εστιάζει στη σχέση ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, φαντασίας και πραγματικότητας στο "La obra / Το θεατρικό έργο", εμπνευσμένο από μια ιστορία του Νικολάι Γκόγκολ (14 & 15/6), ενώ ο βραβευμένος Ιρανός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί θα παρουσιάσει με το Mehr Theatre Group το "Blind runner / Τυφλός δρομέας", ένα σκηνικό προβληματισμό πάνω στη σύγχρονη ιρανική κοινωνία (20 & 21/6). 
Πρωτοεμφανιζόμενοι είναι ο Ρώσος ακτιβιστής καλλιτέχνης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου Κέντρου Γκόγκολ της Μόσχας (2012-2021), που θα παρουσιάσει με το Thalia Theatre Hamburg το "Der Wij / Βίι", μια "αφόρητης σκληρότητας όσο και ποιητικά ισχυρή παράσταση" (7 & 8/6) και ο Αλεξάντερ Ζέλντιν, ανερχόμενο αστέρι του βρετανικού θεάτρου, που θα παρουσιάσει το "The confessions/Οι εξομολογήσεις", αφήγηση της ζωής μιας γυναίκας με πρωτογενές υλικό τις συζητήσεις με τη μητέρα του (23-26/6).

Κιρίλ Σερεμπρένικοφ Der Wij
Fabian Hammerl©
"Der Wij / Βίι" Κιρίλ Σερεμπρένικοφ

Όπερα κλασική και εναλλακτική

Η φινέτσα και το βάθος των εγχώριων οπερετικών παραγωγών έχουν ως αποτέλεσμα μία συνεχή διεύρυνσή του κοινού τους. Σ’ αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η ύπαρξη της Εναλλακτικής Λυρικής Σκηνής, οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει από το φεστιβαλικό πρόγραμμα και η εναλλακτική πρόταση. Μια σύγχρονη όπερα για το "ραγισμένο οικοσύστημα των μεταμοντέρνων πόλεων" θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης. Πρόκειται για την όπερα "Η πτώση του οίκου των Κοινών / The Fall of the House of Commons" του Αλέκου Λούντζη και του Ορέστη Παπαϊωάννου με τους Χρύσα Μαλιαμάνη, Γιώργο Ιατρού, Μιράντα Μακρυνιώτη (29 & 30/6). Από την άλλη, για τους λάτρεις του "κλασικού" στο Ηρώδειο θα δούμε από τη Λυρική Σκηνή την πρεμιέρα της "Μαντάμα Μπατερφλάι" του Τζάκομο Πουτσίνι σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι, με μαέστρο τον Βασίλη Χριστόπουλο και με τους Cellia Costea, Alisa Kolosova, Andrea Carè, Διονύση Σούρμπη (1, 4, 7, 10/6) καθώς και την αναβίωση της επιτυχημένης παραγωγή του "Ναμπούκο" του Τζουζέπε Βέρντι (2018) σε σκηνοθεσία του Λέο Μουσκάτο και μουσική διεύθυνση του Πάολο Καρινιάνι, με τους Δημήτρη Πλατανιά, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Γιάννη Χριστόπουλο, Vitalij Kowaljow κ.ά. (26, 27, 29, 30/7).

Nabucco ΕΛΣ
Άρης Μεσσήνης©
"Nabucco" Εθνική Λυρική Σκηνή

Ποιοι είναι οι οχτώ σκηνοθέτες της Επιδαύρου;

Οι γνώμες παραμένουν μοιρασμένες ως προς το "ιδανικό" περιεχόμενο των Επιδαυρίων. Υπάρχει η πλευρά που υπερασπίζεται τη συνέχιση του ύφους που έχει το Φεστιβάλ Επιδαύρου από τότε που ξεκίνησε, με κλασικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, αλλά και εκείνη που παρακολουθεί με γνήσιο ενδιαφέρον οποιαδήποτε ανανέωση επιχειρείται σε παραστάσεις αυτού του είδους. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου με πίστη στην ανανέωση των Επιδαυρίων δίνει την ευκαιρία σε διαφορετικού ύφους σκηνοθέτες να πατήσουν στην ορχήστρα του αργολικού θεάτρου, την οποία μοιράζει σε τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες σκηνοθέτες.

Κατερίνα Ευαγγελάτου
Ιωάννα Χατζηανδρέου©
Κατερίνα Ευαγγελάτου

Η ίδια ανοίγει το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη (7 & 8/7),  με ένα δυνατό θίασος 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών (Κόρα Καρβούνη, Αμαλία Νίνου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ορέστης Χαλκιάς κ.ά.) θα βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής. Οι υπόλοιπες γυναίκες που θα σκηνοθετήσουν στην Επίδαυρο είναι αιρετική Λένα Κιτσοπούλου που παίρνει στο επιδαύριο σκηνοθετικό βάπτισμα με την κωμωδία του Αριστοφάνη, "Σφήκες", σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου (14 & 15/7). Στην παράσταση παίζουν μεταξύ άλλων, οι Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος και Θοδωρής Σκυφτούλης.

Λένα Κιτσοπούλου
Λένα Κιτσοπούλου

Διαβάστε Επίσης

Η Έφη Μπίρμπα σκηνοθετεί τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη με ωραίους πρωταγωνιστές Άρης Σερβετάλης, Έκτορας Λιάτσος, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Ξάφης, Μιχάλης Σαράντης κ.ά. και η Ιώ Βουλγαράκη την "Εκάβη" του Ευριπίδη με ένα πολυμελή θίασο σημαντικών ηθοποιών και μουσικών (Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, 'Ακης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης (11 & 12/8). Ως προς τους άνδρες σκηνοθέτες, σε συνέχεια του κύκλου των αναθέσεων αρχαίων έργων σε κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες που ξεκίνησε το 2021, το Φεστιβάλ καλεί φέτος για πρώτη φορά στην Επίδαυρο τον καινοτόμο σκηνοθέτη και ιστορικό διευθυντή της βερολινέζικης Φολκσμπίνε Φρανκ Κάστορφ να σκηνοθετήσει "Μήδεια" με σπουδαίους ηθοποιούς του θεάτρου μας όπως οι Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Ψαρράς (21 & 22/6).

Έφη Μπίρμπα
Έφη Μπίρμπα

Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί τον Δημήτρη Καταλειφό στον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή (4 & 5/8), ο Χρήστος Σουγάρης, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, παρουσιάζει της "Τρωάδες" (18 & 19/8), με τους Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αντώνη Καφετζόπουλο, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρη Πιατά, Μαρίζα Τσάρη κ.ά. και ο Σίμος Κακάλας τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή (25 & 26/8) με τους Γιάννη Στάνκογλου, Γιώργο Αμούτζα, Χρήστο Μαλάκη, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννη Νταλιάνη, κ.ά.

Σίμος Κακάλας
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Όσο για την Μικρή Επίδαυρο θα συνεχίσει η Πάροδος, το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2021 με στόχο την ανανεωτική προσέγγιση στη δραματουργία του Αρχαίου Δράματος και την καθοδήγηση φέτος έχει αναλάβει η σκηνοθέτιδα και δραματουργός Αργυρώ Χιώτη. Παραστάσεις θα  παρουσιάσουν η Έμιλυ Λουίζου, νέα σκηνοθέτιδα με έδρα το Λονδίνο, ο Παντελής Φλατσούσης, ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος, ο Τάκης Τζαμαργιάς, ενώ θα δώσει συναυλία ο Ψαραντώνης και θα γίνει προβολή της ταινίας του Ζιλ Ντασέν "Φαίδρα".

Παντελής Φλατσούσης
© Karol Jarek
Παντελής Φλατσούσης

Χορός στην Πειραιώς 260

Διαβάστε Επίσης

Η σύγχρονη δημιουργία έχει το προβάδισμα με τους "Ονειροπόλους" σε χορογραφία Μίκαελ Κλίεν από την ομάδα Εν Δυνάμει (7-9/6), το AEF Urban Dance Contest (17 &18/6), τη χορογραφία της Μέτε Ίνγκβαρτσεν "The Dancing Public" (17 &18/6), το "LOVETRAIN2020" του Εμανουέλ Γκατ (22 & 23/6), την "Απόλαυση της αναπαράστασης" της Αγνής Παπαδέλη-Ρωσσέτου (24-26/6), το "Isadora Duncan / Ισιδώρα Ντάνκαν" του Ζερόμ Μπελ (9 & 10/7), το "Αny attempt will end in crushed bodies and shattered bones" του Γιαν Μάρτενς (14 & 15/7, φωτό εξωφύλλου), το "L’Étang / Η λίμνη" του Ρόμπερτ Βάλζερ (19 & 20/7). Επιπλέον, στο πλαίσιο του "Grape" θα δούμε το "Επώδυνα εύκολο" της Ανδρονίκης Μαραθάκη (1-3/7), τη "Σιωπή" των RoutlessRoot (3 &4/7), το "Repair" του Δημήτρη Μυτιληναίου (8-10/7) και το "Αγρίμι / Fauve" της Λενιώς Κακλέα (19 & 20/7). 

The Dancing Public Mette Ingvartsen
Marc Domage©
"The Dancing Public" Μέτε Ίνγκβαρτσεν

Εκθεσιακός χώρος Επιδαύρου 

Άλλο ένα νέο στοιχείο του φετινού προγράμματος είναι η πρωτοβουλία της επαναλειτουργίας του εκθεσιακού χώρου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου μετά από 22 χρόνια, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ. Με έναυσμα την παράσταση του Φρανκ Κάστορφ αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η επαναλειτουργία του θα ξεκινήσει με μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη Μήδεια, η οποία θα εστιάζει στην παρουσία της θρυλικής ηρωίδας στο αργολικό θέατρο από το 1956 έως τις μέρες μας. Η περιοδική αυτή έκθεση, που θα είναι ανοιχτή καθόλη τη διάρκεια των παραστάσεων από τις 7 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου, θα περιλαμβάνει μοναδικής αξίας τεκμήρια από την αρχειακή συλλογή του Ελληνικού Φεστιβάλ, αλλά και των πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων που έχουν ανεβάσει "Μήδεια” στην Επίδαυρο (Εθνικό Θέατρο,  ΚΘΒΕ, ΘΟΚ, Θέατρο Τέχνης, Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, κ.ά.)

RootlessRoot Ακινησία - Περίπατος Ένα ύμνος για την Κίνηση
"Σιωπή" των  ROOTLESSROOT

Νέες συνεργασίες

Φέτος, εκτός από την συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Ωδείο Αθηνών για τη διοργάνωση του φεστιβάλ νέας μουσικής "Subset”, και το Εθνικό Θέατρο για το "Grape”, θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη μουσικό φεστιβάλ με νεανικά ελληνικά σχήματα της εναλλακτικής μουσικής σκηνής που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με το οποίο φέτος εγκαινιάζεται μια συνεργασία. Επίσης, το The Ellinikon Experience Park θα φιλοξενήσει μια εξαιρετική εκδήλωση-έκπληξη με όχημα τη μουσική. Τέλος, ένα πολύ σημαντικό project που θα υλοποιηθεί φέτος από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με πρωτοβουλία μιας ιδιαίτερα δυναμικής επιμελητικής ομάδας των Ελλήνων σκηνογράφων - ενδυματολόγων, η οποία στηρίχθηκε από την ΓΓΣΠ Ελένη Δουνδουλάκη, και αγκαλιάστηκε από την Υπουργό, είναι η εθνική συμμετοχή στην Κουαντριενάλε της Πράγας (Prague Quadrennial of Performance Design and Space – PQ), από τα εγκυρότερα σημεία αναφοράς στον χώρο των παραστατικών  τεχνών παγκοσμίως. Όπως είπε: "Είμαστε ευτυχείς που η εθνική μας συμμετοχή, πιο συμπεριληπτική από ποτέ, θα έχει φέτος τη δική μας στήριξη. Χάρη σ’ αυτή την πρωτοβουλία, που αντανακλά την υπέροχη ζωτικότητα των παραστατικών τεχνών και ιδιαίτερα της σκηνογραφίας - ενδυματολογίας στη χώρα μας, 60 Έλληνες δημιουργοί και 10 πανεπιστημιακά τμήματα και εργαστήρια, θα ταξιδέψουν τη δημιουργική πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής σκηνής πέρα από χρονικά και τοπικά σύνορα με τίτλο "A rare gathering / Μια σπάνια συνάθροιση”. Η επιμελητική ομάδα των σκηνογράφων που συμμετέχουν: Εύα Νάθενα, Μαρία Κονομή, Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Ανδρέας Σκούρτης, Αντώνης Βολανάκης, Σοφία Παντουβάκη. 

Emanuel Gat Lovetrain
"LOVETRAIN 2020" του Εμανουέλ Γκατ

Συνεχίζονται, σε ανανεωμένη μορφή, οι δράσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, "Πρόλογος" / "Έξοδος", οι οποίες εστιάζουν στην οργανική σχέση ανάμεσα στη σύγχρονη παραστατική δημιουργία και στο Αρχαίο Δράμα. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Από τη μεγάλη οθόνη στο θεατρικό σανίδι

Υπάρχουν έργα που λατρέψαμε ως ταινίες και τώρα ζωντανεύουν μπροστά μας στη σκηνή, αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση της ιστορίας τους. Ποια είναι και πού παίζονται;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/11/2024

"Ανδρείκελα": Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο στο Κακογιάννη

Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζεται το έργο "Ανδρείκελα", που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα.

Μετά τα 50 (δεν) σταματάει: οι νέοι/ες καλλιτέχνες/ιδες βλέπουν το γήρας αλλιώς

Η τρίτη ηλικία αποκτά ορατότητα σε παραστάσεις, βιβλία και έργα τέχνης, χωρίς ταμπού και στερεότυπα, όχι μόνο από ηλικιωμένους αλλά και από νέους και νέες δημιουργούς

Τρία χοροθεατρικά ραντεβού

Τρεις χορογράφοι ρίχνουν το δικό τους φως σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανθρώπινη οντότητα. Οι παραστάσεις τους κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.

Διαχρονικό και επίκαιρο "Τυχερό Λαχείο"

Το σατιρικό διήγημα του Άντον Τσέχωφ "Το Τυχερό Λαχείο" παρουσιάζεται στο Θέατρο 104, με τη σύγχρονη ματιά της Λουκίας Ανάγνου.

Κατερίνα Λέχου: " Δεν σκηνοθετώ τη ζωή μου· τη ζω"

Η Κατερίνα Λέχου μας μιλά για την ηρωίδα που ενσαρκώνει στο έργο "Linda", αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης να μετακινεί, να εμπνέει και να θέτει ερωτήματα για τη ζωή, ενώ μοιράζεται προσωπικές σκέψεις για την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία.

Υπάρχει συνταγή για την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων";

Η Βίλη Σωτηροπούλου επανέρχεται με την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων", μια κωμωδία που συνδυάζει το χιούμορ με τη βαθύτερη ανάλυση των δυναμικών που αναπτύσσονται ανάμεσα στις σχέσεις.