"Χρυσός δράκος": Η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα περνά από την κουζίνα

Γιούλικα Σκαφιδά, Δημήτρης Αλεξανδρής, Χρήστος Σαπουντζής, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Στρατής Χατζησταματίου υποδύονται δεκαεπτά διαφορετικούς χαρακτήρες σε ένα έργο με καυστικό χιούμορ και καταιγιστικό ρυθμό με φόντο την κουζίνα ενός ταϊλανδο-κινεζο-βιετναμέζικου εστιατορίου.

Ο χρυσός δράκος © Τζίνα Σκανδάμη

Για το ταϊλανδο-κινεζο-βιετναμέζικο εστιατόριο "Ο χρυσός δράκος” και όσα συμβαίνουν μέσα στην κουζίνα, από πάνω και δίπλα από αυτό μιλάει το ομώνυμο έργο του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ, που σχολιάζει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και παρουσιάζει την εικόνα μιας φθαρμένης Ευρώπης που σταδιακά φτάνει στη δύση της. Πέντε ηθοποιοί, οι Γιούλικα Σκαφιδά, Δημήτρης Αλεξανδρής, Χρήστος Σαπουντζής, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Στρατής Χατζησταματίου, μεταμορφώνονται σε δεκαεπτά διαφορετικούς χαρακτήρες μιας σύγχρονης πολυεθνικής κοινωνίας -ανάμεσά τους πέντε Ασιάτες μάγειρες- στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου και αφηγούνται τις ιστορίες τους με όσο το δυνατό λιγότερα μέσα και κυρίως με όχημα το σώμα και τη φωνή τους υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Ματζιάρη.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, η βία,  η μετανάστευση, το trafficking και η ανάγκη μας για επιβίωση είναι τα βασικά θέματα που διαπραγματεύεται το βαθιά πολιτικό έργο με πρωταγωνιστή έναν παράνομο Κινέζο που υποφέρει από πονόδοντο και τη χαμένη μικρή αδελφή του που, χωρίς να το γνωρίζει, ζει μερικά πατώματα μακριά του.

Χρυσός δράκος
Τζίνα Σκανδάμη©

Σκηνοθετικό σημείωμα

"Ένα ζεστό απόγευμα, σε κάποια χώρα της Ευρώπης, στην κουζίνα ενός ταϊλανδοκινεζοβιετναμέζικου εστιατορίου που ονομάζεται "ο χρυσός δράκος", ανάμεσα στις πιο εξωτικές συνταγές, βρίσκεται νεκρός δίπλα στις μπλε και κόκκινες φιάλες αερίου ένας παράνομος νεαρός κινέζος που έψαχνε ή που είχε ψάξει την αδερφή του. Πέθανε από αιμορραγία.
Παράλληλα, στα διαμερίσματα που βρίσκονται πάνω από το εστιατόριο η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Ένα ζευγάρι χωρίζει επειδή η γυναίκα ερωτεύτηκε κάποιον άλλο, μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ο χρόνος που φεύγει χωρίς να μπορούμε να τον προλάβουμε και μία αεροσυνοδός με το ψευδώνυμο Barbie αναρωτιέται δυνατά, τι θα γινόταν αν ήμουν κάποια άλλη από αυτή που είμαι.
Δεν ξέρω πως οι ανθρώπινες σχέσεις καταρρέουν έτσι εύκολα.
Πώς γίνεται να είμαστε τόσο απομονωμένοι;
Έτσι είναι η ζωή μας, όλα πρέπει να δείχνουν καλά, να μοιάζουν ωραία. Όλοι πρέπει να φοράμε κοστούμι και γραβάτα. Τι συμβαίνει όμως όταν η πόρτα κλείσει πίσω μας, όταν η γραβάτα και το σακάκι επιστρέφουν στη ντουλάπα;
Ο Ρόλαντ Σιμελπφένιχ δημιουργώντας σύντομα- σχεδόν κινηματογραφικά επεισόδια και με μία σπονδυλωτή δραματουργικά αφήγηση παράλληλων ιστοριών μας παρουσιάζει 17 διαφορετικούς ανθρώπους που όσο εξελίσσεται η ιστορία αρχίζουν να μας μοιάζουν.
Όλοι εν δυνάμει θα μπορούσαμε να είμαστε τα πάντα. Από την καλύτερη, μέχρι τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού μας ασχέτως φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας.
Έχεις αυτό το τριζόνι στο σπίτι σου, πόσο κοστίζει για μία ώρα;
Στο δωμάτιο δεν υπήρχαν και πολλά. Ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένα κρεβάτι”.

Χρυσός δράκος
Τζίνα Σκανδάμη©

Η παράσταση βασίζεται στη μετάφραση της Έρις Κύργια. Τα σκηνικά είναι του Σταύρου Μπαλή, τα κοστούμια της Χριστίνας Τσουτσουλίγα, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα, η κίνηση της Βρισηίδας Σολωμού, το βίντεο του Θωμά Παλυβού και οι φωτογραφίες της Τζίνας Σκανδάμη.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr


 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.