Για το ταϊλανδο-κινεζο-βιετναμέζικο εστιατόριο "Ο χρυσός δράκος” και όσα συμβαίνουν μέσα στην κουζίνα, από πάνω και δίπλα από αυτό μιλάει το ομώνυμο έργο του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ, που σχολιάζει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και παρουσιάζει την εικόνα μιας φθαρμένης Ευρώπης που σταδιακά φτάνει στη δύση της. Πέντε ηθοποιοί, οι Γιούλικα Σκαφιδά, Δημήτρης Αλεξανδρής, Χρήστος Σαπουντζής, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Στρατής Χατζησταματίου, μεταμορφώνονται σε δεκαεπτά διαφορετικούς χαρακτήρες μιας σύγχρονης πολυεθνικής κοινωνίας -ανάμεσά τους πέντε Ασιάτες μάγειρες- στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου και αφηγούνται τις ιστορίες τους με όσο το δυνατό λιγότερα μέσα και κυρίως με όχημα το σώμα και τη φωνή τους υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Ματζιάρη.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, η βία, η μετανάστευση, το trafficking και η ανάγκη μας για επιβίωση είναι τα βασικά θέματα που διαπραγματεύεται το βαθιά πολιτικό έργο με πρωταγωνιστή έναν παράνομο Κινέζο που υποφέρει από πονόδοντο και τη χαμένη μικρή αδελφή του που, χωρίς να το γνωρίζει, ζει μερικά πατώματα μακριά του.
Σκηνοθετικό σημείωμα
"Ένα ζεστό απόγευμα, σε κάποια χώρα της Ευρώπης, στην κουζίνα ενός ταϊλανδοκινεζοβιετναμέζικου εστιατορίου που ονομάζεται "ο χρυσός δράκος", ανάμεσα στις πιο εξωτικές συνταγές, βρίσκεται νεκρός δίπλα στις μπλε και κόκκινες φιάλες αερίου ένας παράνομος νεαρός κινέζος που έψαχνε ή που είχε ψάξει την αδερφή του. Πέθανε από αιμορραγία.
Παράλληλα, στα διαμερίσματα που βρίσκονται πάνω από το εστιατόριο η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Ένα ζευγάρι χωρίζει επειδή η γυναίκα ερωτεύτηκε κάποιον άλλο, μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ο χρόνος που φεύγει χωρίς να μπορούμε να τον προλάβουμε και μία αεροσυνοδός με το ψευδώνυμο Barbie αναρωτιέται δυνατά, τι θα γινόταν αν ήμουν κάποια άλλη από αυτή που είμαι.
Δεν ξέρω πως οι ανθρώπινες σχέσεις καταρρέουν έτσι εύκολα.
Πώς γίνεται να είμαστε τόσο απομονωμένοι;
Έτσι είναι η ζωή μας, όλα πρέπει να δείχνουν καλά, να μοιάζουν ωραία. Όλοι πρέπει να φοράμε κοστούμι και γραβάτα. Τι συμβαίνει όμως όταν η πόρτα κλείσει πίσω μας, όταν η γραβάτα και το σακάκι επιστρέφουν στη ντουλάπα;
Ο Ρόλαντ Σιμελπφένιχ δημιουργώντας σύντομα- σχεδόν κινηματογραφικά επεισόδια και με μία σπονδυλωτή δραματουργικά αφήγηση παράλληλων ιστοριών μας παρουσιάζει 17 διαφορετικούς ανθρώπους που όσο εξελίσσεται η ιστορία αρχίζουν να μας μοιάζουν.
Όλοι εν δυνάμει θα μπορούσαμε να είμαστε τα πάντα. Από την καλύτερη, μέχρι τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού μας ασχέτως φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας.
Έχεις αυτό το τριζόνι στο σπίτι σου, πόσο κοστίζει για μία ώρα;
Στο δωμάτιο δεν υπήρχαν και πολλά. Ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένα κρεβάτι”.
Η παράσταση βασίζεται στη μετάφραση της Έρις Κύργια. Τα σκηνικά είναι του Σταύρου Μπαλή, τα κοστούμια της Χριστίνας Τσουτσουλίγα, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα, η κίνηση της Βρισηίδας Σολωμού, το βίντεο του Θωμά Παλυβού και οι φωτογραφίες της Τζίνας Σκανδάμη.
Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr