Η ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη στη σκηνή του Βρετάνια

Μια εξαμελής ομάδα ηθοποιών με επικεφαλής την Κοραλία Καράντη και ο Δημήτρης Μπάσης συνοδεία ζωντανής ορχήστρας αποτίουν φόρο τιμής σε έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Τάσος Λειβαδίτης - Ποιητής του ονείρου

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται στις 21/3 αλλά και τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη τιμάει η παράσταση "Τάσος Λειβαδίτης - Ποιητής του ονείρου", εμπνευσμένη από το έργο, την πολυτάραχη ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου ποιητή. Ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Δουατζής υπογράφει το κείμενο και ο Πάνος Αγγελόπουλος τη σκηνοθεσία στην παράσταση που παρουσιάζεται στις 20 και 21 Μαρτίου στο θέατρο Βρετάνια.

Μια εξαμελής ομάδα ηθοποιών με επικεφαλής την Κοραλία Καράντη -Κωνσταντής Ζημιανίτης, Λευτέρης Βλάχος, Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Γιώργος Χατζής (βιολί)-, καθώς και με τη συμμετοχή του τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση -με τη συνοδεία της ζωντανής ορχήστρας του μαέστρου Νίκου Στρατηγού- θα αποτίσουν φόρο τιμής στον αγωνιστή, επαναστάτη και ερωτικό δημιουργό που εξύμνησε στην ποίησή του τον άνθρωπο και τα μεγαλύτερα ιδανικά του.

Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ο οποίος χάραξε τον μοναχικό του δρόμο με απολύτως δικά του χαρακτηριστικά. Στην ποίησή του ο αναγνώστης βρίσκει φιλοσοφικό βάθος, υψηλή αισθητική, υπαρξιακή αγωνία, συμπόνια, αναζήτηση της αλήθειας. Στην πρώτη περίοδο της δημιουργίας του, αγωνιστής και επαναστάτης, στη δεύτερη περίοδο βαθιά υπαρξιακός και πάντοτε ερωτικός ποιητής. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη ("Τα Λυρικά", "Βρέχει στη φτωχογειτονιά", "Σαββατόβραδο", "Δραπετσώνα" κ.ά.), τον Μάνο Λοΐζο, τον Στέλιο Βαμβακάρη, τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιώργο Τσαγκάρη και άλλους Έλληνες συνθέτες. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Ρωσικά, Σερβικά, Ουγγρικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Βουλγαρικά, Κινέζικα και Αγγλικά.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Δουατζής: "Ο Τάσος Λειβαδίτης ρουφούσε τη ζωή, τον έρωτα, τα πάθη, τη χαρά, τη λύπη, με ένταση, κάθε φορά σαν να ήταν η τελευταία. Ήταν βαθιά ερωτικός ποιητής. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη, πλούσια σε αλλαγές, μια ζωή ποικιλότροπα σκληρή για έναν άκρως ευαίσθητο ιερουργό της Ποίησης”.

Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Ζημιανίτης, τα κοστούμια η Μάγκυ Μοτζολή, το video art ο Νίκος Μυλωνάς.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τάσος Λειβαδίτης - Ποιητής του ονείρου

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η παράσταση διαπερνά τον πολυτάραχο πολιτικό βίο, την προσωπικότητα και το ποιητικό σύμπαν του σπουδαίου ποιητή. Μια ποίηση εσαεί επίκαιρη, που υμνεί τον άνθρωπο και τα ιδανικά του για έναν καλύτερο κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.