Μια "ηλεκτροδυναμική" μουσική αφηγηματική performance στο Kotes X Booze

Η Ομάδα Scarmi μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης «Ξένος Σμύρνη – Μόρια (100 χρόνια εξέλιξης)» στην Κρήτη, ταξιδεύει στην Αθήνα.

Xenos

Η Ομάδα Scarmi μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης "Ξένος Σμύρνη – Μόρια (100 χρόνια εξέλιξης)" στην Κρήτη, ταξιδεύει στην Αθήνα μόνο για τρεις παραστάσεις (9, 10, 11 Δεκεμβρίου, 9.15 μ.μ) στο Kotes X Booze (Κολοκοτρώνη 57). Μια μουσική αφηγηματική θεατρική performance εμπνευσμένη από τις "Ικέτιδες" του Αισχύλου, μαρτυρίες προσφύγων από την καταστροφή της Σμύρνης και μαρτυρίες κατοίκων της μεταναστευτικής δομής στη Μόρια της Λέσβου, σε συνδυασμό με λογοτεχνικά κείμενα, ηχητικά ντοκουμέντα, σωματικότητα, ποίηση και ζωντανή μουσική. Ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν, δημιουργώντας ένα "ηλεκτροδυναμικό" μουσικό αφηγηματικό ταξίδι από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα.

Xenos

Ξένο θεωρούμε όποιον μιλάει διαφορετική γλώσσα από εμάς, κατάγεται από άλλη χώρα ή μας είναι άγνωστος. Καθώς και οτιδήποτε διαφορετικό, παράδοξο, μυστήριο ή που δεν μας ανήκει. Το άγνωστο μας ξενίζει, μας προκαλεί φόβο. Την έννοια του ξένου, όλες και όλοι μας την βιώνουμε σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας όντας διαφορετικοί ή "κοινωνικά κατώτεροι" λόγω του φύλου μας, της κοινωνικής μας θέσης, της οικονομικής μας κατάστασης, των σεξουαλικών μας επιλογών ή των πολιτικών και θρησκευτικών μας πεποιθήσεων. Πόσες φορές δεν νιώσαμε ξένοι στην ίδια μας τη χώρα;

Xenos

Η φιλοξενία στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια ιερή υποχρέωση και ένα δικαίωμα χωρίς όρους. Στην υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών του 1922, υπολογίζεται ότι περίπου 1.500.000 άτομα εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες υπό άθλιες συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη προσφυγική κρίση, καθώς οι μετακινήσεις πληθυσμών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Για την αντιμετώπιση της, δημιουργήθηκαν εννέα hotspot προσφυγικοί καταυλισμοί, ένας εξ αυτών στην Μόρια της Λέσβου. 

Xenos

Από τότε έως σήμερα, το φαινόμενο της αναγκαστικής μαζικής μετακίνησης των πληθυσμών δεν είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, στα νεώτερα χρόνια είναι πρωτόγνωρα σκληρός ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο. Τι άλλαξε από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα; Τι βίωσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ερχόμενοι στην Ελλάδα και πως ανταπεξήλθαν; Πώς τους υποδέχτηκαν οι γηγενείς; Πώς τους αντιμετώπισε το τότε Ελληνικό κράτος; Και από την άλλη, πώς αντιμετωπίζονται σήμερα οι πρόσφυγες από την Ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες; 

Η πρωτότυπη δημιουργία του έργου έγινε μέσω ανάθεσης στο πλαίσιο του προγράμματος "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" του ΥΠ.ΠΟ.Α. με θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.