Η καινούρια θεατρική παραγωγή της Θέρος, "Ελευθερία εις Θάνατον", σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, παίζεται στην Κάμιρο έως τις 29 Νοεμβρίου. Η σκηνοθέτιδα μαζί με τις Μαρία Μαμούρη και Άννα Μαρία Παπαϊωάννου αναλαμβάνουν να μεταφέρουν επί σκηνής τα γεγονότα της "Δίκης των έξι", θέτοντας ερωτήματα για την επόμενη μέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον Εμφύλιο και το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. "Πόσο δημοκρατικό είναι ένα πολιτικό σύστημα που είναι ικανό να κάνει τα πάντα για να σώσει τον εαυτό του- ακόμα και φόνο;" είναι ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται μέσα από την παράσταση.
Στις 31 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε "η δίκη των έξι": πέντε Έλληνες πολιτικοί και ένας στρατιωτικός παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ως οι κύριοι υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 1922 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν την ίδια μέρα στο Γουδί. Εκείνο το πρωί, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου, διαβάζει την ετυμηγορία και, όντας τρομερά ταραγμένος, ξεχνάει να τηρήσει το πρωτόκολλο και αποχωρεί από την αίθουσα χωρίς να πει "λύεται η συνεδρίασις". Η δίκη των έξι τυπικά δεν λύθηκε ποτέ. Εξακολούθησε σιωπηλά να συντελείται σε όλο τον 20ο αιώνα.
Τελικά ήταν μια δίκαιη ή μια άδικη δίκη; Ήταν αθώοι ή ένοχοι; Η εκτέλεση των έξι έδωσε ένα οριστικό τέλος στον Εθνικό Διχασμό ή βάθυνε την πληγή του, γέννησε τον Εμφύλιο και μόλυνε εσαεί την εθνική συνείδηση; Σήμερα άραγε, πόσα πραγματικά γεγονότα μεταμφιέζονται σε φανταστικά και αντίστροφα; Και τελικά, ο καθένας από εμάς, πώς βλέπει, αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τον κόσμο που τον περιβάλλει;
Τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η Δήμητρα Λιάκουρα.
Το κοινό θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εκδοχές της παράστασης: την ζωντανή και την ψηφιακή. Έτσι, κάθε Κυριακή η παράσταση θα προβάλλεται και σε live streaming μέσω του καναλιού της Θέρος στο Youtube, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί το κλίμα της τότε εποχής.
Προπώληση μέσω viva.gr
Περισσότερες πληροφορίες
Ελευθερία εις θάνατον
Εκατό χρόνια μετά τη «Δίκη των έξι» υπαίτιων της μικρασιατικής καταστροφής, η ομάδα θέτει ερωτήματα γύρω από την τροπή, καθώς και τις συνέπειές της.