Μια παράσταση-αλληγορία για τον κορωνοϊό στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Το ιστορικό Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολωνίας έρχεται στην Ελλάδα με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Γκαίτε στη χώρα μας.

Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους

Η παράσταση "Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους" πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του Κρατιδίου Ρηνανίας - Βεστφαλίας της Γερμανίας και της Πόλης της Κολωνίας και έρχεται στην Ελλάδα με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας του. Η παράσταση, που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Urania της Κολωνίας, ανεβαίνει στην Αθήνα, για μία και μόνο φορά, το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, στις 9 μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελληνικούς υπότιτλους.
Το έργο είναι γραμμένο από το διακεκριμένο σκηνοθέτη, ιδρυτή και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστα Παπακωστόπουλο, γνωστό στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος και είναι εμπνευσμένο από την τραγωδία του Ευρυπίδη "Ιφιγένεια εν Ταύροις". 

Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους

Για το έργο:

Ο κορωνοϊός κλόνισε την κοινωνία, δοκίμασε τις αξίες της, τη δίχασε, βυθίζοντας όλους μας σε μια πρωτόγνωρη αβεβαιότητα. Θα επιστρέψουμε ποτέ στην εποχή πριν την πανδημία;

Η "χώρα του Πένθους" συμβολίζει μια χώρα στην οποία έχει ξεσπάσει μια φοβερή πανδημία με αμέτρητες συνέπειες για τον λαό της. Σ’ έναν απελπισμένο αγώνα για την αντιμετώπισή του πρέπει ξένοι, ηλικιωμένοι και ασθενείς να θυσιασθούν επιλεκτικά, για να προστατευθεί το "παραγωγικότερο" κομμάτι του πληθυσμού.

Η Ιφιγένεια (Στέλλα Βεϊνόγλου), ως θεραπαινίδα στον ναό της θεάς Αρτέμιδος (ένα είδος νοσοκομείου-κρεματόριου), είναι υποχρεωμένη να θυσιάζει ασταμάτητα ανθρώπινες ζωές. Γεμάτη νοσταλγία αναπολεί τη μακρινή της πατρίδα, τον αγαπημένο της αδελφό, τη χαμένη της ελευθερία. Η απρόσμενη εμφάνιση του Ορέστη (Αντώνης Μιχαλόπουλος) όμως ξυπνά νέες ελπίδες. Η θέληση για επιβίωση είναι αυτή που κάνει τα δύο αδέλφια να αποδράσουν από τη χώρα του Πένθους. Πώς όμως θα καταφέρουν να ξεγελάσουν τους αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου της χώρας; Μιας χώρας που είναι αναγκασμένη να παίρνει συνέχεια σκληρότερα μέτρα;

Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους

Το κείμενο του Κώστα Παπακωστόπουλου επικεντρώνεται στους δύο πρωταγωνιστές της τραγωδίας, την Ιφιγένεια και τον Ορέστη, και δημιουργεί έναν τρίτο ρόλο, τη λεγόμενη "Φωνή του Κράτους" (Ανίκα Βαϊτερσχάγκεν). Η μουσική του Χέρμπερτ Μίτσκε και τα βίντεο του Τζων Σάιντλερ δημιουργούν μια μυθική ατμόσφαιρα ήχου και εικόνας μέσα στην οποία τα δύο αδέλφια θα επιχειρήσουν ένα άγνωστο ταξίδι προς την ελευθερία, σε μια εποχή στην οποία o απρόβλεπτος ιός μας τρομοκρατεί συνεχώς με νέες μεταλλάξεις.

​​​​​​

Προπώληση στο ticketservices.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Στο εμπνευσμένο από την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη έργο, η Ιφιγένεια είναι υποχρεωμένη να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για να σωθεί η «Χώρα του Πένθους» από μια φοβερή πανδημία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.