Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς η sold out πρεμιέρα της περιοδείας της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, ενώ θα παρουσιαστεί στις 5 και 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη), Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέοντας), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος), Γιώργος Παπαγεωργίου (Αγγελιοφόρος), Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Στρατής Χατζησταματίου, Μαρίνα Αργυρίδου, Edgen Lame, Γιάννης Μαστρογιάννης και Περικλής Σιούντας. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, η σκηνογραφία και ενδυματολογία του Κένι ΜακΛέλαν, η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Θεοχάρη, η χορογραφία του Έντγκεν Λάμε και οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου.
Λίγα λόγια για το έργο
Πρόκειται για την πιο πολυπαιγμένη και αγαπημένη του κοινού τραγωδία του αρχαίου δράματος, και όχι άδικα. Στην "Αντιγόνη", ο Σοφοκλής δραματοποιεί με μοναδική ένταση τη σύγκρουση μεταξύ μεταξύ των άγραφων, ηθικών νόμων με τους νόμους της κρατικής εξουσίας, μέσα από την ιστορία της Αντιγόνης, που παρακούοντας την εντολή του βασιλιά της Θήβας, Κρέοντα, προχωράει στην ταφή του νεκρού αδερφού της. Το μήνυμα του έργου υπαγορεύει την ανάγκη ηθικής συνείδησης στους νόμους που διέπουν μια Πολιτεία και γι’ αυτό έχει κάτι να πει σε κάθε εποχή. Κάθε νέο ανέβασμα αποτελεί μια πρόταση ανάγνωσης για να αναδειχθούν τα μηνύματα και οι χαρακτήρες του, γι’ αυτό και η παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η δράση ξεκινάει την επόμενη της εμφύλιας διαμάχης στη Θήβα, όπου μονομάχησαν για την εξουσία, και σκοτώθηκαν αμφότεροι, οι δύο αδερφοί, Πολυνείκης και Ετεοκλής. Νέος ηγεμόνας της πόλης ορίζεται ο Κρέοντας, που προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη, καθώς ήταν αυτός που επιτέθηκε στη Θήβα, και ανακοινώνει ότι θα τιμωρηθεί με θάνατο όποιον παραβεί την εντολή. Η νεαρή Αντιγόνη, όμως, αποφασίζει να κηδέψει τον αγαπημένο της αδερφό ενάντια στην κρατική διαταγή, με μια γιορτή ανυπακοής που τη φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας.