Για φαγητό στο Περιστέρι: Στη δροσερή αυλή του Σχίνου φάγαμε πεντανόστιμη δημιουργική κουζίνα & ήταν η απόλυτη έκπληξη

Σχίνο

Ο σχίνος είναι ο θάμνος, από τον οποίο παίρνουν την ξακουστή μαστίχα, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη φυσική ρητίνη του δέντρου, που συλλέγεται με μεράκι και παραδοσιακές μεθόδους που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν τα μαστιχόδεντρά τους, όπως αλλιώς αποκαλούν τους σχίνους, ως τον μικρό τους θησαυρό. 

Εμείς συναντήσαμε έναν διαφορετικό "σχίνο” στο Περιστέρι, που είναι εξίσου όμορφος και γεμάτος αρώματα. Έναν σχίνο που δεν παράγει μαστίχα, αλλά μαγεύει επίσης τους επισκέπτες του με τις γεύσεις του. Έναν σχίνο που "ξεφύτρωσε" στην πόλη και μπορεί άνετα να μετατραπεί στον δικό μας "μικρό θησαυρό". Αναφερόμαστε στο ελληνικό δημιουργικό bistro, τον Σχίνο, που έχει ανοίξει εδώ και μερικά χρόνια στον ήσυχο πεζόδρομο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Περιστέρι. Πρόκειται για μια πανέμορφη αυλή γεμάτη φυτά, δημιούργημα δύο ανθρώπων που ήθελαν να ενώσουν -με μεγάλη ευρηματικότητα την παράδοση και την ελληνική γαστρονομία με σύγχρονες πινελιές και στοιχεία από νοστιμιές που φτιάχνουν σε όλο τον κόσμο. 

Σχίνος
Ο Σχίνος είναι μια όμορφη "κρυμμένη" αυλή που φέρνει στο Περιστέρι κόσμο από όλη την Αθήνα. Για να κλείσεις τραπέζι και να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτησε εδώ

Μπαίνοντας στον Σχίνο, νιώθεις αμέσως σαν να έχεις μεταφερθεί σε διακοπές, σαν να βρίσκεσαι σε μια γραφική πλατεία νησιού ή σε ένα ήσυχο χωριό. Το πράσινο, τα κομψά ξύλινα έπιπλα, οι ψάθες, η χαλαρή μουσική, αλλά και η υποδοχή και εξυπηρέτηση της ομάδας του Σχίνου, όλα συνηγορούν στο να σου αλλάξουν διάθεση και να σε κάνουν να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στην πόλη και μάλιστα σε έναν από τους πιο μεγάλους δήμους της Αττικής.

Το μενού του Σχίνου είναι δημιούργημα του εξαιρετικού σεφ, Κωνσταντίνου Λαλαούνη και αποτελείται κατά κύριο λόγο από πιάτα της ελληνικής κουζίνας, τα οποία αποδόθηκαν με ένα πιο δημιουργικό τρόπο και έξυπνους και απρόσμενους συνδυασμούς με βασικό κριτήριο τη βαθιά νοστιμιά. Ανάμεσά τους, αλλά πολλές φορές και μέσα στις ίδιες τις συνταγές τους θα βρούμε στοιχεία και από άλλες ξένες κουζίνες, δίνοντας ένα όμορφο twist στο τραπέζι μας. Πάντως, όλα φτιάχνονται με φρεσκότατα και ως επί το πλείστον εποχιακά υλικά, πράγμα που το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας μπουκιά, που είναι και ο βασικός λόγος που αλλάζει συχνά το μενού τους. Όλες οι παρασκευές είναι δικές τους και φτιάχνουν μέχρι και τη δική του τραγανή φοκάτσια, την οποία σερβίρουν ως καλωσόρισμα. 

Σχίνος

Μετά την επίσκεψή μας στον Σχίνο ένα πράγμα προτείνουμε σίγουρα: να πάρετε διάφορα πιάτα για τη μέση γιατί μόνο έτσι θα καταλάβετε πραγματικά το γευστικό μεγαλείο της κουζίνας τους. Άλλωστε και σλόγκαν του μαγαζιού είναι ότι "το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν το μοιράζεσαι", προτρέποντας τον κόσμο να μετατρέψει την επίσκεψή του στον Σχίνο σε ένα μεγάλο κυριακάτικο τραπέζι. 

Σχίνος
Συμβουλή: πάρτε πολλά πιάτα για τη μέση για να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε. Αξίζει. Για να κλείσεις τραπέζι και να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτησε εδώ

Πρώτα στο τραπέζι μας έφτασαν το δροσερό και εξαιρετικά γευστικό ceviche με ολόφρεσκο λαβράκι, τηγανητή κινόα, κρέμα από αβοκάντο, αχλάδι και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών και το χταπόδι του Σχίνου, που ήταν πραγματικά από τα πιο νόστιμα χταπόδια που έχουμε δοκιμάσει τελευταία. Τέλεια ψημένο ώστε να παραμένει μαλακό και ζουμερό, σερβίρεται με μια χειροποίητη μπάρμπεκιου σως χταποδιού, την οποία φτιάχνουν μόνοι τους από τον ζωμό του χταποδιού. Μια επίσης, ωραία επιλογή για ορεκτικό είναι η φάβα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Σερβίρεται με κομμάτια από χέλι, ψητά ντοματίνια, τηγανητή κάπαρη και κρίταμο και είναι το "κάτι άλλο". Για σαλάτα αξίζει να δοκιμάσετε την "Πράσινη" με βαλεριάνα, λαχανίδα ραντίτσιο που έχει "καψαλιστεί" με φλόγιστρο για να είναι τραγανή, βασιλικό μάνγκο, berries, vinaigrette βασιλικού  και flakes κρητικής γραβιέρας.

Σχίνος
Δροσερό και αρκετά "λεμονάτο" το σεβίτσε του Σχίνου είναι από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει. Για να κλείσεις τραπέζι και να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτησε εδώ

Όλα έρχονται σε ωραίες χορταστικές μερίδες, οπότε πριν χορτάσετε, πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε το εθιστικά νόστιμο κριθαρότο με γαρίδες, του οποίου η γεύση απογειώθηκε με τα ψητά ντοματίνια, το πέστο βασιλικού και το λάδι γαρίδας. Από τα κυρίως -και από τα best-seller του μαγαζιού- είναι επίσης οι παπαρδέλες με μοσχάρι. Ένα πιο κλασικό, παραδοσιακό πιάτο, το οποίο όμως στον Σχίνο το βρήκαμε στην καλύτερή του εκδοχή. Επιλέγουν ένα από τα πιο "τρυφερά" σημεία του μοσχαριού, τα μάγουλα, τα οποία τα σιγομαγειρεύουν, ώστε να λιώνουν στο στόμα. Πάνω από τις παπαρδέλες ρίχνουν φρέσκο θυμάρι που μοσχοβολάει, αλλά και έναν αφρό από τυρί Μετσοβόνε. Γι’αυτό, πριν να το φάτε, ανακατέψτε καλά, ώστε όλες οι νοστιμιές του πιάτου να ενωθούν σε μία.

Σχίνος
Οι παπαρδέλες με το μοσχάρι έρχονται σε μια πληθωρική και άκρως χορταστική μερίδα. Για να κλείσεις τραπέζι και να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτησε εδώ

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή, είναι το κοτόπουλο που μαγειρεύεται σε sous vide και σερβίρεται με έναν χειροποίητο πουρέ από καλαμπόκι, μια σάλτσα μπαχαρικών και λάδι από το ελαφρώς πικάντικο ισπανικό αλλαντικό τσορίθο, το οποίο όμως προμηθεύονται από τη Δράμα, που είναι και το μόνο σημείο στην Ελλάδα, που το παρασκευάζει. Για αυτούς που αγαπούν το συκώτι, στον Σχίνο θα το βρουν καλομαγειρεμένο με μια σάλτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια, πίκλα παντζαριού, σταφίδες και δενδρολίβανο.

Σχίνος
Ο πουρές από καλαμπόκι που ελαφρώς γλυκίζει ταιριάζει τέλεια με το κοτόπουλο. Για να κλείσεις τραπέζι και να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτησε εδώ

Τις γλυκές δημιουργίες στον Σχίνο έχει επιμεληθεί ο pastry chef, Αργύρης Πότσιος. Ο Αργύρης επέλεξε γλυκά γνωστά και αγαπημένα, όπως το banoffee, το cheesecake και το black forest, τα οποία απέδωσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο και σίγουρα αξίζει να τα δοκιμάσετε. Για παράδειγμα, η black forest του σερβίρεται με μαλακό μπισκότο σοκολάτας για βάση, πάνω στην οποία απλώνεται μια πεντανόστιμη κρέμα σοκολάτας, μια σάλτσα με ολόκληρα βύσσινα και από πάνω ένας αφρός βανίλιας. 

Σχίνος
Το θεϊκό black forest αλά Σχίνο. Για να κλείσεις τραπέζι και να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτησε εδώ

Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να συνοδευτούν με κάποιο από τα εξαιρετικά κρασιά που έχει επιλέξει η ομάδα του Σχίνου. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή που προέρχεται κατά κύριο λόγο από ελληνικούς αμπελώνες. Από δροσερά λευκά και ροζέ μέχρι γεμάτα κόκκινα, έχουν επιλέξει κρασιά που αναδεικνύουν καταπληκτικά τα αρώματα και τις γεύσεις των πιάτων. Επιπλέον, η λίστα περιλαμβάνει και μερικά εξαιρετικά κρασιά από το εξωτερικό, επιλεγμένα με προσοχή για να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη οινική  και γευστική εμπειρία. 

More Info: 
Βρίσκεται κοντά στη στάση του μετρό ""Περιστέρι"
Μεγάλου Αλεξάνδρου 88, Περιστέρι
Για να κλείσεις τραπέζι και να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτησε εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια