Veneranda: Σε μια αυλή στην Τήνο φτιάχνουν τα πιο νοσταλγικά πιάτα από τα χωριά του νησιού & "είναι το κάτι άλλο"

Veneranda

Κάθε νησί έχει τη δική του γεύση. Η γεύση της Τήνου θα λέγαμε είναι το ουμάμι. Το ουμάμι δεν είναι ούτε γλυκό, ούτε αλμυρό, αλλά ούτε πικρό και ξινό. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι μια πέμπτη γεύση, απροσδιόριστη και δυσερμήνευτη, που δεν μπορείς να την περιγράψεις με λέξεις, παρά μόνο με επιφωνήματα. Έχει κάτι το οικείο και παράλληλα κάτι πολύπλοκο που σε κάνει να επιζητείς την επόμενη μπουκιά για να ξαναζήσεις εκ νέου αυτή την πολυεπίπεδη γευστική εμπειρία που αφήνει πίσω της ένα έντονο συναίσθημα και μια γεμάτη, βαθιά νοστιμιά. Τη γεύση της Τήνου δεν την ξεχνάς εύκολα. Κατά κάποιο τρόπο σε εθίζει και θες να τη γευτείς ξανά και ξανά. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ερωτευτείς την Τήνο και το φαγητό της είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει το νησί, αλλά και η αγάπη και το μεράκι που βάζουν οι Τηνιακοί στο φαγητό τους. Θυμάμαι ακόμα λεπτομερώς τα πάντα και κάθε μπουκιά που φάγαμε στο νησί που τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν γαστρονομικά "πράματα και θάματα". Είναι λες και η Μεγαλόχαρη έβαλε το χεράκι της και όλα γίνονται πιο νόστιμα στο νησί της.

Veneranda
Βρίσκεται σε ένα από τα πιο πράσινα σημεία του κατά τα άλλα άγριου νησιού. Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι πάτα εδώ

Από τα μέρη που αξίζει να βάλεις μια πινέζα στον χάρτη και να επισκεφθείς για να "γευτείς”" την αληθινή, παραδοσιακή γεύση της Τήνου είναι το Veneranda στο μικρό καρτποσταλικό χωριουδάκι Κρόκος που σήμερα έχει περίπου 10 μόνιμους κατοίκους. Κτισμένο πάνω από μια κατάφυτη ρεματιά, το Veneranda βρίσκεται ίσως στο πιο πράσινο σημείο του νησιού. Πρόκειται για μεγάλη πανέμορφη αυλή, προσωπικό δημιούργημα ενός ζευγαριού από την Τήνο, του Νίκου και της Γιάννας. 

Veneranda
Η Γιάννα, ο Νίκος και η κορούλα τους. 

Στην κουζίνα τους ετοιμάζουν "διατηρητέες", αλλά και μερικές ξεχασμένες συνταγές από τα χωριά της Κάτω Μεριάς της Τήνου, τις οποίες έμαθαν από τις χρυσοχέρες γιαγιάδες, που τους άνοιξαν το σπιτικό τους και τους εμπιστεύτηκαν τα μυστικά τους. Κάποιες από αυτές μαζί με τις συνταγές τους, τους έδωσαν και μερικά παραδοσιακά τελαράκια, στα οποία έπλεκαν παλιά με βελονάκι τα σεμεδάκια τους και τώρα τα βρίσκουμε κρεμασμένα σε ένα τοίχο του Veneranda

Veneranda
Σε έναν από τους τοίχους θα δείτε σεμεδάκια φτιαγμένα από τις γυναίκες της Τήνου.

Τις συνταγές τους δεν τις "πείραξαν". Ήθελαν να μείνουν τίμιες και αυθεντικές, απλές και ανακουφιστικά οικείες. Όλα φτιάχνονται με βάση κατά κύριο λόγο τοπικές αγνές πρώτες ύλες, όπως οι άγριες τηνιακές αγκινάρες, η κάπαρη, τα γευστικότατα ντοματίνια το νησιού, ένα παραδοσιακό αλλαντικό που το αποκαλούν λούζα, ένα παραδοσιακό καπνιστό χοιρομέρι, το τηνιακό βούτυρο, το λουκάνικο Τήνου, αλλά και όλα τα τυριά που φτιάχνει το νησί, από το πληθωρικό μαλαθούνι, το καρίκι και τη γραβιέρα Τήνου με την ήπια και ελαφρά πικάντικη γεύση της μέχρι το φημισμένο βολάκι, το τυράκι το τηνιακό και τη μυζήθρα τους. 

Το μενού του Veneranda έχει ιστορία και φέτος εμπλουτίστηκε με τα πιάτα των "χαρών" του νησιού. Πιάτα που σερβίρονται στα πανηγύρια και σε γιορτινά τραπέζια στα σπίτια, όπως είναι τα ρεβύθια φρικασέ, οι λεμονάτοι λαχανοντολμάδες με κιμά, αλλά και ένα τρομερό στιφάδο μανιταριών με μπόλικη σάλτσα, που ενδείκνυται για "βούτες".

Veneranda
Οι παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες που σερβίρονται στις "χαρές" της Τήνου. Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι πάτα εδώ

Ένα ακόμα γιορτινό φαγητό, που μυρίζει "χωριό" και αξίζει να δοκιμάσετε είναι ο κόκορας ο κρασάτος, που σερβίρεται με παπαρδέλες. Με το κρέας να λιώνει στο στόμα και τα ζυμαρικά να έχουν "ποτίσει" από την κόκκινη σάλτσα, είναι ένα από τα πιάτα που μπορεί να έχεις ξαναφάει, αλλά θα είναι σαν να το τρως για πρώτη φορά. 

Veneranda
Οι παπαρδέλες με τον κόκκορα, από τα πιο περιζήτητα πιάτα του Veneranda. Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι πάτα εδώ

Αγαπημένο μας πιάτα επίσης, που δοκιμάσαμε πέρυσι και ήταν τόσο βαθιά νόστιμα που για χάρη τους θα γυρνούσαμε ξανά και ξανά στο χωριό Κρόκος για να τα ξαναγευτούμε, ήταν η τάρτα αγκινάρας με άγριες αγκινάρες Τήνου και πολλά διαφορετικά τυριά του νησιού, αλλά και η μακαρονάδα με τις αγκινάρες, σπαράγγια, πιπεριά chili, τριμμένη φέτα, κρεμμύδι και βούτυρο. Απλή, με καθαρές σπαρταριστές γεύσεις, χωρίς υπερβολές, απλά τέλεια.

Veneranda
Στιφάδο με μανιτάρια και μια τρομερά νόστιμη σάλτσα. Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι πάτα εδώ

Στη μέση, προτείνουμε να βάλετε μια φρουτάλια, που είναι η τηνιακή ομελέτα με Λουκάνικο Τήνου και σερβίρεται με τηγανητές πατάτες, όπως θα μας την έφτιαχνε και η γιαγιά μας για να χορτάσουμε, αλλά και τα ντοματάκια της γιαγιάς Ελενίτσας, η κόρη της οποίας έδειξε στον Νίκο και την Γιάννα πώς να φτιάχνουν τις πιο νόστιμες ψητές ντομάτες στον φούρνο με τυράκι Τήνου, παξιμάδι και μυρωδικά.

Veneranda
Το λουκάνικο Τήνου με χωριάτικες πατάτες. 

Για γλυκό προτείνουμε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά ξεροτήγανα της Τήνου, που είναι επίσης το "γλυκό" του γάμου, των Χριστουγέννων και όλων των μεγάλων εορτών του νησιού. Στο Veneranda το σερβίρουν με μια μους μελιού, έτσι για να του δώσουν ένα μικρό ενδιαφέρον twist. 

Veneranda
Τραγανά ξεροτήγανα με μους μελιού. Ό,τι πρέπει για κλείσιμο. Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι πάτα εδώ

Για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας έχουν τηνιακή ρακή, μερικά εκλεκτά τοπικά Τηνιακά κρασιά, αλλά και κρασιά κατά βάση από μικρούς, αλλά αξιόλογους αμπελώνες από όλη την Ελλάδα. Για τον επίλογο του γεύματος μας δοκιμάσαμε ένα φανταστικό κόκκινο γλυκό κρασί χύμα που έχουν, το οποίο όπως μας είπαν προμηθεύονται από έναν μικρό παραγωγό από το χωριό Αγάπη.

To Veneranda είναι ένα απλό, νοικοκυρεμένο και ανοιχτόκαρδο εστιατόριο με φαγητό καλομαγειρεμένο, από έμπειρα χέρια. Είναι ο ορισμός της τηνιακής φιλοξενίας και εκεί θα ανακαλύψετε ξανά την ομορφιά των απλών παραδοσιακών γεύσεων. Και είμαστε σίγουροι πως εκεί πάνω από όλα αυτά τα φαγητά θα ζήσετε, θα γευτείτε, θα αγαπήσετε ακόμα περισσότερο την Τήνο.

More info:
Veneranda tinos
Επαρ.Οδ. Τριπόταμου-Καλλονής, Τήνος 842 00
Για να το βρεις στον χάρτη και να κλείσεις τραπέζι πάτα εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια