Φινετσάτα καλοκαιρινά γευστικά σενάρια για premium εμπειρίες με Lurisia

Εμπνεόμαστε από τις νέες γευστικές τάσεις και τις απολαμβάνουμε παρέα με το premium ιταλικό νερό Lurisia.

Lurisia

Ένα κρυστάλλινο νερό, που ξεπήδησε από τους βράχους των Δυτικών 'Άλπεων έρχεται να φέρει τη φινέτσα του Piemonte στο τραπέζι μας. Είναι το premium ιταλικό νερό Lurisia, ένα νερό με ιστορία. Απόλυτα καθαρό, με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, χαρακτηρίζεται ως "γαστρονομικό", αφού αναδεικνύει τέλεια όλες τις λεπτές γεύσεις! Η ανακάλυψη της πηγής, πίσω στα 1900, μοιάζει παραμύθι βγαλμένο από την ομίχλη των ιταλικών 'Άλπεων. Το τυχαίο χτύπημα της αξίνας ενός ανθρακορύχου έκανε το νερό να αναβλύσει από τον βράχο! Αποδείχθηκε ένα νερό εξαιρετικό για κατανάλωση, αλλά και ιδανικό για την επούλωση πληγών. Mέχρι και η θρυλική φυσικός και χημικός Μαρία Κιουρί επισκέφθηκε την πηγή Santa Barbara Di Lurisia και πιστοποίησε τις εξαιρετικές ιδιότητες του λίγα χρόνια μετά. Το premium ιταλικό νερό Lurisia κλείνεται μέσα σε μια μοναδικής κομψότητας φιάλη, που έχει το σχήμα του φαναριού του ανθρακορύχου που την ανακάλυψε. Το νερό εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 1950.

Lurisia

'Ώρα για ένα aperitivo!

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, με τις ανταύγειες του σούρουπου να χρωματίζουν την πιο γοητευτική στιγμή της ημέρας, είναι η ώρα του aperitivo! Η ιταλική συνήθεια, που έχει για τα καλά εξαπλωθεί σε όλη τη δυτική Ευρώπη, γίνεται μια τέλεια ιδέα για χαλαρά καλοκαιρινά καλέσματα, είτε σ΄ εξοχή είτε σε πόλη, μετά τη θάλασσα ή after office. Γιατί η λέξη "aperitivo", δηλαδή ένα ποτό που ανοίγει την όρεξη παρέα με τα αντίστοιχα πιάτα, έχει στο DNA της το κέφι και τη διασκέδαση.

Lurisia

Η συνήθεια του απογευματινού "aperitivo" ξεκίνησε σαν ένα ποτό για χαλάρωση μετά τη δουλειά. Στα 90s, κάποια πολυτελή μπαρ άρχισαν να το συνοδεύουν με πλούσιο finger food και σταδιακά η λέξη aperitivo έγινε συνώνυμη του "ποτού μετά τσιμπολογήματος" πριν το φαγητό, μεταξύ 6 μ.μ. και 8 μ.μ.. Βέβαια, συχνά πλέον αντικαθιστά και το βραδινό φαγητό.

Τι τρώμε σε ένα aperitivo

Ένα ιταλικό τραπέζι aperitivo θυμίζει κάτι από αλέγκρο πάρτι, με διάφορα πιτάκια, φοκάτσιες, tramezzini και άλλου τύπου σαντουιτσάκια, πιατέλες με αλλαντικά και τυριά, σαλάτες ζυμαρικών και άλλα παρεμφερή.

Lurisia

Το ελληνικό ρεπερτόριο των ορεκτικών (η μετάφραση του aperitivo), έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον! Αρχίζοντας με sticks λαχανικών με 2-3 ντιπ, συνεχίζεται με μίνι ντακάκια, μια σπιτική πίτα, διάφορες μπρουσκέτες και διαμορφώνεται ένα τραπέζι aperitivo από το πιο απλό ως το πιο σύνθετο, ανάλογα με την περίσταση. Μια πιατέλα με ελληνικά αλλαντικά από διάφορους τόπους, μια ανάλογη με τυριά και μια με ποικιλία από ενδιαφέροντα αρτοποιήματα, σίγουρα θα κάνουν αίσθηση.

Lurisia

Πρόσκληση σε brunch… α λα ελληνικά!

Όχι άλλα αβγά Benedict! Ένα ελληνικό πλούσιο πρωινό που εξελίσσεται σε γεύμα έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από το τυπικό brunch, που λίγο-πολύ επαναλαμβάνεται. 'Έξοδος ή κάλεσμα σε brunch α λα ελληνικά, λοιπόν, και η ώρα 11.30 μοιάζει ιδανική!

Lurisia

Αν βρίσκεστε σε διακοπές ακολουθήστε την τοπική γαστρονομία. Για παράδειγμα, στην Κρήτη θα σερβιριστείτε καλιτσούνια, μαραθοπιτάκια, λυχναράκια, κρητικά τυριά, χανιώτικο λουκάνικο, σφακιανές πίτες. Στη Μύκονο κρεμμυδόπιτα, μυκονιάτικο λουκάνικο με αβγά, μπρουσκέτες με κοπανιστή ή τυροβολιά. Κάθε τόπος, κάθε ξεχωριστό νησί έχει κάτι τοπικό!

Απαραίτητα συνοδευτικά: Μέλι θυμαρίσιο. Γιαούρτι από μικρή φάρμα, αγελαδινό ή πρόβειο. Δύο ή τρείς μαρμελάδες σπιτικές. Πιατέλα με φρούτα της εποχής. Ελιές Καλαμών, Θάσου, Χαλκιδικής. Βούτυρο αγνό, αγελαδινό.

Lurisia

Κεφάλαιο αβγά: Βάλτε στο τραπέζι ντόπια αβγά. Κλασικά "μάτια", τηγανισμένα με αγνό βούτυρο. Μπορείτε να ακολουθήσετε πιο σύνθετες τοπικές συνταγές: ένα σφουγγάτο (αβγά με κολοκυθάκια ή πατάτες) από την Κρήτη και τη Λέσβο, μια φουρτάλια με πατάτες και χωριάτικο λουκάνικο από την 'Ανδρο, όπως και έναν καγιανά με σύγκλινο ή μια στραπατσάδα με τριμμένη φρέσκια ντομάτα και φέτα, από την Πελοπόννησο.

Lurisia

'Όσον αφορά τα ψωμιά-αρτοποιήματα διαλέξτε επίσης ελληνικά: κουλούρια Θεσσαλονίκης, ένα καλό προζυμένιο ψωμί ή ότι βγάζει ο τοπικός φούρνος, όπως, σταφιδόψωμα και τυρόψωμα, λαλάγγια, παξιμάδια από χαρούπι, τσουρεκάκια και μουστοκούλουρα.

Lurisia

Αλλαντικά με ονομασία προέλευσης που μπορεί να βρεθούν στο τραπέζι: λούζα Μυκόνου, Τήνου ή Σύρου, σαλάμι Λευκάδας ή σαλάδο Κέρκυρας, νούμπουλο Κέρκυρας, κρητικό απάκι και ένας εκλεκτός παστουρμάς.

Lurisia

Εκλεκτά τυριά που μπορείτε να διαλέξετε: γραβιέρα Κρήτης ωρίμανσης, κεφαλοτύρι 'Ίου, βολάκι Άνδρου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, Αρσενικό Νάξου, φρέσκο ανθότυρο, σκοτύρι 'Ίου, καλαθάκι Λήμνου (είδος φέτας) και κασέρι Ξάνθης. Φυσικά και τα τυριά του τόπου όπου βρίσκεστε.

Lurisia

Πλησιάζοντας μεσημέρι. 'Ένα gourmet τουρλού λαχανικών με πολλά μυρωδικά και ίσως λίγα κομμάτια φέτας, σκορπά μυρωδιές ελληνικού καλοκαιριού. 'Ένα ζυμαρικό είναι επίσης πάντα ευπρόσδεκτο. Ανάλογα με τα γούστα και το στυλ της παρέας, θα μπορούσε να είναι μια μεγαλοπρεπής μακαρονάδα με θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρι, όστρακα) και μια ροφομακαρονάδα, βρασμένη στον ζωμό του ψαριού. Μια άλλη ιδέα είναι το κουσκουσάκι ή ο γλυκός αλευρένιος τραχανάς με γαρίδες και με ελαφριά σκορδάτη σάλτσα μαϊντανού.

Lurisia

Κυριακάτικο BBQ  
Πρόσκληση που συγκινεί ακόμα και τον ορκισμένο ψαροφάγο, ειδικά αν γίνεται στην εξοχή!

Lurisia

Επιλέγουμε μια ποικιλία κρεατικών, δυο-τρεις σαλάτες, κάποια συνοδευτικά που επίσης μπορούν να ψηθούν στη φωτιά, όπως μελιτζάνες, πιπεριές Φλωρίνης, πατάτες με τη φλούδα στο αλουμινόχαρτο και όποιο άλλο λαχανικό σκεφτείτε.

Lurisia

Σαλάτες δροσιστικές και άλλα συνοδευτικά: Ταμπουλέ, αυτή η έξοχη, μυρωδάτη μαϊντανοσαλάτα με κους κους, δυόσμο, ψιλοκομμένη ντομάτα, πιπεριά τσίλι και αγγούρι. Μια μεγάλη ντοματοσαλάτα με τα όλα της, κάππαρη, πιπεριές, ελιές, κρίταμα, φέτα, φρέσκια ρίγανη κι ένα εκλεκτό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μελιτζάνες ψημένες στη σχάρα, με τη μελωμένη σάρκα τους δουλεμένη με σκόρδο, βασιλικό, τριμμένη ντομάτα και θρυμματισμένη φέτα. Πατάτες ψημένες στη χόβολη, ανοιγμένες στη μέση, με βούτυρο σκορδάτο, σπασμένο πιπέρι και ανθό αλατιού ή sour creme. Πιπεριές Φλωρίνης ψητές με ωμό ελαιόλαδο και βαλσάμικο.

Lurisia

Σάλτσες και ντιπ: BBQ sauce, τριμμένη φρέσκια ντομάτα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και ελάχιστο ελαιόλαδο, μουστάρδα Dijon, chimichuri, τρουφάτη μαγιονέζα. Πίτες και ψωμάκια: Αραβικές, προζυμένιο ψωμί, στρογγυλά ψωμάκια για burgers και brioches.

Lurisia

Και το επιδόρπιο; Εδώ ταιριάζει κάτι σιροπιαστό. 'Ένα ταψάκι γαλακτομπούρεκο θα εκτιμηθεί απ’ όλους. Επίσης, μια Pavlova με κεράσια και φρέσκια μαρμελάδα φράουλας θα συγκινήσει επαρκώς.  

Lurisia

Σε κάθε τραπέζι όπως και σε κάθε περίσταση, η παρουσία του φυσικού μεταλλικού και του ανθρακούχου premium νερού Lurisia, μέσα στο μοναδικό μπουκάλι του, απογειώνει κάθε γεύμα. 'Ένα νερό που όχι μόνο ξεδιψάει μεταφέροντάς μας στις πηγές των Δυτικών Άλπεων από όπου αναβλύζει, αλλά συνοδεύει αρμονικά και κάθε μας πιάτο. Γι' αυτό και το premium νερού Lurisia από το Piemonte αποκαλείται ως "γαστρονομικό".

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Lurisia θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια