Το S.Pellegrino και το Acqua Panna μας περιμένουν στην "Grande Dame"

Ο Γιάννης Σολάκης ψήνει στην ανοικτή φωτιά όπως παλιά και εκσυγχρονίζει αγαπημένες σπεσιαλιτέ των ταβερνών και των αστικών εστιατορίων, στο ισόγειο ενός νεοκλασικού του 1817 στο κέντρο της πόλης

Grande dame

Παράθυρα με ιωνικούς ημικίονες, μαρμάρινα φουρούσια με γλυπτά ανθέμια, περίτεχνα σιδερένια κάγκελα και μια "σκακιέρα" από πλακάκια που υποδέχονται το "πάτημα" της Αθήνας εδώ και πάνω από 100 χρόνια, συνθέτουν το κλασικό, ρετρό και οικείο σκηνικό της νέας μαγειρικής βάσης του σεφ Γιάννη Σολάκη, που έφερε στο κέντρο της Αθήνας την αγάπη του για την παλιά αστική κουζίνα της πόλης, για να την μεταφράσει στο ιδιότυπο γαστρονομικό ιδίωμα μιας… "Athenian tavern".

Grande Dame

Έτσι, με καρδιά της κουζίνας μια tailor made εγκατάσταση που επιτρέπει ψησίματα με κάρβουνα, φλόγα και καπνό, αγαπημένες σπεσιαλιτέ των ταβερνών και των εστιατορίων της παλιάς Αθήνας βρίσκουν εδώ τη σύγχρονη μεταγραφή τους, συνθέτοντας ένα μενού όπου πιάτα όπως η ταραμοσαλάτα με ούζο και φιλέ αμυγδάλου, ή η ανανεωμένη αθηναϊκή σαλάτα, εναλλάσσονται με χταπόδι καπνισμένο  la minute και σερβιρισμένο με αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα και μαρμελάδα ντομάτας, ή λαιμό μαύρου χοίρου στη σχάρα με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και τηγανητές πατάτες με παλαιωμένη γραβιέρα. Την εικόνα συμπληρώνει η κάβα με 150 ετικέτες ως επί το πλείστον από τον ελληνικό αμπελώνα, καθώς και μπαρ με κοκτέιλ στο πνεύμα της εποχής.

Grande Dame
© Λεωνίδας Τούμπανος

Νίκης 46, Σύνταγμα, 6936060481
FB: Grande Dame /Giannis Solakis
IG: @grande.dame.atheniantavern

Περισσότερες πληροφορίες

Grande Dame

Νίκης 46, Πλάκα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
09/05/2024

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.