Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 1

Παρά τον όγκο του ονόματος, το «Υπερωκεάνειον» κινείται σε λίγα τετραγωνικά. Χωράει μερικές οικογένειες και κάποιες παρέες. σε άμεση, σχεδόν συμπλεγματική γειτνίαση ταβέρνας. Χωράει επίσης μια υδρόγειο κι έναν πολιτικό παγκόσμιο χάρτη, μια κολεξιόν πολυκαιρισμένων κουτιών που ψαρεύτηκαν σε παλαιοπωλεία κι ένα «ιπτάμενο» σκαρί που κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου. Μεσημέρι με ψιλό ψαράκι περιτριγυρισμένο από γίγαντες ανοικτού πελάγους: στους τοίχους αρμενίζουν υπερωκεάνια. «Η ταχυτέρα εξ Ελλάδος και ευθεία δι’ Αμερικήν γραμμή», διαβάζω και μου ’ρχονται στο νου σκηνές αποχαιρετισμού ελληνικής ταινίας, αχθοφόροι που ανεβάζουν μπαούλα, φουγάρα, μαντίλια και κλάματα. Και κάτι κεφτέδες της Βουγιουκλάκη να τρέχουν στις σκάλες. Μμμ… λάθος παραπομπή. Γιατί: α) εκείνη σχεδίαζε να πάει στην Αυστραλία και β) ο κατάλογος εδώ είναι θαλασσοκεντρικός.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 2

Καθισμένες πλάι στο ψυγείο, κάτω από μια αποκαλυπτική ρεκλάμα του πάλαι ποτέ κονιάκ Καμπά (προχώ παρελθόν), μοιραζόμαστε μια μικρή, λιτή σαλάτα με μαριναρισμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο καρότο, πράσινες και κόκκινες πιπεριές και άνηθο, φάβα με κάππαρη και μπόλικο κρεμμύδι και ζουμερά ψητά μανιτάρια που ήρθαν με ταχύτητα αστραπής. Ακολουθούν σαρδέλες πάνω σε ψωμί με ντομάτα –ουζομεζές κλασικότατος– με τη γευστική ένταση της σχάρας και κριτσανιστός, αν και κρατάει λίγο παραπάνω λάδι από το τηγάνι, γόνος καλαμαριού.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 3

Ο γόνος επανέρχεται σε ένα συμπαθητικό θαλασσινό κριθαράκι, μαζί με μύδια, μαγειρεμένο με ούζο και πασπαλισμένο με λίγο μαϊντανό. Μετά τα τηγανητά μπαρμπούνια, το φινάλε γράφει ένα εκμέκ, το οποίο σπουδαίο δεν το λες, έχει όμως πλούσιο, γευστικό παγωτό καϊμάκι που μια χαρά θα στεκόταν και σκέτο. Πληρώνουμε το λογαριασμό, βγαίνουμε κι ο χειμωνιάτικος ήλιος έχει βάλει τα δυνατά του – ό,τι πρέπει για παράλιο καφεδάκι.

(+) Η έξυπνη νεο-νοσταλγική θεματική, σε έναν Πειραιά που έχει αποχαιρετήσει πολλά βαπόρια.

(-) Τα μπαρμπούνια –φτωχά σε γεύση και άρωμα– δεν ήταν στο φόρτε τους κατά την επίσκεψή μας.

Περισσότερες πληροφορίες

Υπερωκεάνειον (το)

Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.