Κρίθαμος

Όμορφο μαγαζί, που η επιτυχία του δεν είναι καθόλου τυχαία. Νόστιμες σπεσιαλιτέ της Καρπάθου, για να χαρείς ωραία τοπική κουζίνα.

Κρίθαμος

Όμορφο μαγαζί, που η επιτυχία του δεν είναι καθόλου τυχαία. Νόστιμες σπεσιαλιτέ της Καρπάθου, για να χαρείς ωραία τοπική κουζίνα.

Κρίθαμος - εικόνα 1

Όταν μπαίνεις μια απλή καθημερινή σε ένα όμορφο μαγαζί που σφύζει από κόσμο, είναι καλό σημάδι. Τρώγοντας στον «Κρίθαμο», επιβεβαίωσα ότι μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό, διότι το φαγητό, εκτός από νόστιμο, είναι και πολύ λογικά τιμολογημένο. Στις μεγάλες επιτυχίες ανήκει σίγουρα το κουαρτέτο ντολμαδάκια-συμιακό γαριδάκι-μακαρούνες-κοπέλες.

Τα πρώτα δεν είναι μόνο μυρωδάτα –με εκείνη την υπέροχη γλύκα της χλωροφύλλης από τα αμπελόφυλλα– είναι και λιλιπούτεια τυλιγμένα, με μεγάλη μαστοριά. Το συμιακό γαριδάκι έχει από τη φύση του ιδιαίτερα αρωματική γεύση. το τηγανίζουν όμως και πολύ προσεκτικά, έτσι που να τραγανίζει και ταυτόχρονα να μένει όλο χυμούς. Οι μακαρούνες, πάλι, τι ωραία χειροποίητα στριφτάρια που είναι και παίρνουν ωραία καραμελωμένη γεύση από την τσίκνωση (καραμελωμένο κρεμμυδάκι) και τη σιτάκα (όπως λέμε στάκα). Οι κοπέλες υπέροχες (και όχι επειδή έχουν όνομα ποιητικό), αλλά αυτά τα χορτοπιτάκια είναι τραγανά, στεγνά και απολαυστικώς αρωματικά από τα χόρτα που τα γεμίζουν, ενώ το χταπόδι τους μαστιχωτό και ό,τι πρέπει για ούζο.

Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, επιχειρηματίας της εστίασης με εμπειρία στην αμερικανική αγορά, φροντίζει πολύ τις πρώτες ύλες του. Τα ψάρια του μιλάνε… Το rib eye του το ψήνει τόσο άψογα, που οι χυμοί του κολακεύουν τόσο τη γεύση όσο και την τρυφεράδα του. Επιπλέον, επιμελείται ωραίες σπεσιαλιτέ της πατρίδας του, της Καρπάθου, όπως το οφτό ρίφι, ένα κρέας χωριάτικο, πεντανόστιμο, γεμιστό με πλιγούρι, αρτυμένο με γλυκά μπαχαρικά και μια πυκνή σάλτσα από το συκώτι του.

Αεράτο μαγαζί ο «Κρίθαμος» – και καλαίσθητο. Έχει το σύγχρονο πνεύμα μιας μοντέρνας ταβέρνας, πασπαλισμένο με τη νοσταλγία της παράδοσης, έτσι όπως οι τοίχοι του είναι γεμάτοι με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Καρπάθου και της Κάσου. Στο τέλος προτίμησα το γλυκό του κουταλιού από τις φλογέρες-μασκαρπόνε και τα μυζηθροπιτάκια με μέλι.

(+) Οι γλυκές τιμές, τα παραδοσιακά φαγητά, η ζεστή ατμόσφαιρα. (-) Περίμενα να νιώσω κάτι πιο έντονο από το πρωτότυπο πάντρεμα μελιτζάνας με κολοκύθι.

Περισσότερες πληροφορίες

Κρίθαμος

Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Ν. Ψυχικό
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.