Οι μεζέδες ταξιδεύουν

Το Χαλάνδρι –έπειτα από μια πιο γενική περιήγηση στην ελληνική κουζίνα– μας πάει μέχρι την Κρήτη και η Ακτή Θεμιστοκλέους μας συνδέει με την Κάσο. Πίτα σφακιανή-κασιώτικο ντολμαδάκι πιτσιρίκι σημειώσατε Χ.

Οι μεζέδες ταξιδεύουν

Το Χαλάνδρι –έπειτα από μια πιο γενική περιήγηση στην ελληνική κουζίνα– μας πάει μέχρι την Κρήτη και η Ακτή Θεμιστοκλέους μας συνδέει με την Κάσο. Πίτα σφακιανή-κασιώτικο ντολμαδάκι πιτσιρίκι σημειώσατε Χ.

ΑΚΡΙ

Οι μεζέδες ταξιδεύουν - εικόνα 1

(Κ)άσος στο μανίκι

Χαμός το μεσημέρι της Κυριακής στην Πειραϊκή! Δεν έπεφτε καρφίτσα, ούτε έβρισκες να παρκάρεις. Δεν παραπονιόσουν (τελικά) πολύ, όμως, για χάρη της λιακάδας. Διαλέξαμε το «Ακρί». Απλό κασιώτικο ταβερνάκι, χωρίς ιδιαίτερο ντεκόρ, με τέσσερα-πέντε εξωτερικά τραπέζια στην Ακτή Θεμιστοκλέους, το οποίο αξίζει τον κόπο να το ανακαλύψει κάποιος γιατί, εκτός από τα θαλασσινά για το ούζο σου, έχει και ραδίκια γιαχνί με κρεμμυδάκι και ντομάτα, συμπαθή σκαλτσούνια και μικροσκοπικά –ως είθισται– κασιώτικα ντολμαδάκια γεμιστά με κιμά. Τα μακαρόνια με σιτάκα, πάντως, ήταν βαριά· παραείχαν κρεμμύδι. Τα αφήσαμε στην άκρη και παραγγείλαμε ακόμη μία κεφτεδάκια. Οι πατάτες ήρθαν για… επιδόρπιο (το σέρβις είναι μάλλον ασυντόνιστο), δεν τις θέλαμε και δεν μας τις χρέωσαν. Πληρώσαμε περί τα € 20 το άτομο, μας είπαν «στο καλό» με χαμόγελο, έτσι για να πάρουμε κουράγιο μέχρι να βρούμε σε πιο τετράγωνο αφήσαμε το αυτοκίνητο, κι έστρωσαν το τραπέζι για τους επόμενους.

ΑΡΙΣΜΑΡΙ

Οι μεζέδες ταξιδεύουν - εικόνα 2

Με άρωμα παρέας

«Τι ετοιμάζεις;» ρωτούσα τη γιαγιά μου ως πιτσιρίκα. «Χοχλιούς με αρισμαρί», μου έλεγε. «Θα βάλω και δυο χόρτα». Αρισμαρί λένε στην Κρήτη το δεντρολίβανο. Αυτό το όνομα διάλεξε η νέα μοντέρνα ταβέρνα του Χαλανδρίου, με το λευκό τουβλάκι στον τοίχο και τα επίσης λευκοβαμμένα τραπεζο-καθίσματα να εντείνουν την… πάστρα του καινούργιου. Αρμαθιές από αποξηραμένες πιπερίτσες σαν γιρλάντες, περβάζια φορτωμένα με γλαστράκια και μια περιποιημένη αυλή φτιάχνουν λιτό σκηνικό για καθημερινά μαγειρέματα και παρεΐστικα τραπεζώματα. Οι δε μερίδες αποδεικνύονται πλούσιες και η κρητική κουζίνα που λέγαμε νωρίτερα όλο και βάζει καμιά πινελιά· κάνει και φινάλε, αν θέλεις, με μελωμένη σφακιανή πίτα. Στη μελιτζανοσαλάτα θα ήθελα μια αίσθηση καπνιστού και στην πικάντικη τυροσαλάτα θα περίμενα πιο έντονο το μπούκοβο, όμως οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν μυρωδάτοι και τα σκαλτσούνια –με τα λάπαθα, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες να βάζουν τη χαρακτηριστική πικράδα τους στο στεγνό φύλλο– ήταν ωραιότατα. Μια μακαρονάδα με κοτόπουλο και γαρίδες, αρωματισμένη με θυμάρι, γίνεται υπερβολική όταν τη δέσεις με τόση κρέμα γάλακτος· η τελευταία νομίζω ότι είναι κατάλοιπο μιας φάσης της ελληνικής κουζίνας την οποία έχουμε ξεπεράσει. Προτίμησα το άλλου τύπου «πληθωρικό» κλέφτικο (μοσχάρι με γραβιέρα και ντομάτα), ενώ και το μπούτι κοτόπουλου με μια δεμένη, μεστή σάλτσα δεντρολίβανου και πορτοκαλιού ήταν αρκετά καλό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ακρί

Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.