«17» (ΔΕΚΑΕΠΤΑ)

Ο ιστορικός χώρος της Λυκαβηττού υιοθετεί τον ελληνικό μοντερνισμό στην κουζίνα, με τον Νίκο Φωτιάδη στην επιμέλεια του μενού.

«17» (ΔΕΚΑΕΠΤΑ)

Ο ιστορικός χώρος της Λυκαβηττού υιοθετεί τον ελληνικό μοντερνισμό στην κουζίνα, με τον Νίκο Φωτιάδη στην επιμέλεια του μενού.

«17» (ΔΕΚΑΕΠΤΑ) - εικόνα 1

Έχει κάτι ιδιαίτερο αυτός ο χώρος. Αρχικά στη Βουκουρεστίου (ως «Αμφιτρύων»), στο νούμερο 17 που το βάφτισε κιόλας, μετά στη Λυκαβηττού, με ήδη διαμορφωμένους τους πιστούς του – ανάμεσά τους πολιτικοί, επιχειρηματίες, πολλοί δημοσιογράφοι. Ο Φώτης Κρικζώνης, η ψυχή του «17», έχει σερβίρει Lagavullin στον Τσόρτσιλ και Pina Colada Acapulco στην Τζάκι Κένεντι. Και είναι ακόμη παρών, μαζί με τους γιους του Λάμπρο και Μιχαήλ, κομμάτι αναπόσπαστο ενός χώρου που δεν αυθαιρετεί πάνω στη γοητεία του κλασικού· τη διατηρεί, ακόμη και στις ανανεώσεις του με πίνακες, σκαλιστές μπορντούρες στο ταβάνι, καντηλέρια στο τραπέζι και πορσελάνες κρεμασμένες στον τοίχο.

Κι εκεί που περιμένεις, υπό τους ήχους του πιάνου, να αφιχθεί, τι να πω, ένα τουρνεντό ροσινί, ύστερα μια ζεστή προπαρασκευαστική πινελιά, δηλαδή ένα φλιτζάνι σούπα τσουκνίδας με λίγο μανούρι, κάνουν την έκπληξη οι σεσκουλοντολμάδες με γέμιση μπακαλιάρου, κουκουνάρι και σταφίδα και τα γλυκάδια σουπιάς πανέ, ωραία καραμελωμένα, με τρίμμα πορτοκαλιού πάνω σε μους μαραθόριζας και σπαράγγια της θάλασσας. Το ελληνικό στοιχείο υπήρχε πάντα τα μεσημέρια εν είδει μαγειρευτού, τώρα όμως η κουζίνα άφησε πίσω το διεθνές παρελθόν της και υιοθέτησε πιο τοπική, σύγχρονη οπτική. Το μενού που έχει επιμεληθεί ο Νίκος Φωτιάδης έχει επίσης μια σαλάτα με μεσκλάνα, παπαρδέλες κίτρινης κολοκύθας, σαλάμι αγριογούρουνου Πιερίας και κρουτόν παρμεζάνας –ψαγμένο μιξ, αν και υπερβολικό ως προς το ξίδι στην περίπτωσή μας–, ένα σωστά χυλωμένο ριζότο με βασιλομανίταρα και ορτύκι κι ένα ζουμερό κοκοράκι Ναυπλίου («ταϊσμένο με καλαμπόκι» γράφει ο κατάλογος) με μυρώνια. Από τα επιδόρπια ξεχώρισα την ganache σοκολάτας με κρέμα πορτοκάλι και παγωτό κανέλα. Μέτρησα πολλές γραβάτες μέχρι να βγούμε απ’ την πόρτα – το «17» το έχει το άτυπο dress code του.

(+) Η συνέπεια στην κλασική εκδοχή εστίασης και η συνέχεια που τη νιώθεις, ακόμη κι όταν κάνουν αλλαγές. (-) Δίπλα στις γαρίδες με το αέρινο πουκάμισο καλαμαριού, ο κακότεχνος πύργος λαχανικών κάνει παραφωνία.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεκαεπτά (17)

Λυκαβηττού 2 & Ακαδημίας, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.