Πυρόλιθος

Η κουζίνα έχει ποιότητα, οι τιμές είναι γλυκές, το σκηνικό απλό και σύγχρονο και η αίσθηση της γειτονιάς έχει οπαδούς. Στο Ίλιον, αλλά υπερτοπικά.

Πυρόλιθος

Η κουζίνα έχει ποιότητα, οι τιμές είναι γλυκές, το σκηνικό απλό και σύγχρονο και η αίσθηση της γειτονιάς έχει οπαδούς. Στο Ίλιον, αλλά υπερτοπικά.

Πυρόλιθος - εικόνα 1

Ο υπερ-τοπικός χαρακτήρας αποκεντρωμένων μαγαζιών μπορεί να υποστηριχτεί κυρίως από δύο παράγοντες: πρώτον, από το καλό φαγητό που ξεπερνά το συνηθισμένο επίπεδο και δεύτερον, από την ιδιαιτερότητα του χώρου. Ο «Πυρόλιθος», ειδικά όταν ανοίξει ο καιρός, τα έχει και τα δύο. Βγάζει τραπέζια σε μια ήσυχη πλατεία κι εσύ ρουφάς μια αίσθηση γειτονιάς που δεν βρίσκεις τόσο συχνά στην Αθήνα. Μέσα το σκηνικό είναι απλό και σύγχρονο, στο look που μας έχουν συνηθίσει οι μοντέρνες ταβέρνες. Ένα ενυδρείο σού ψιθυρίζει ότι εδώ η έμφαση δίνεται στα θαλασσινά. Η αχινοσαλάτα έχει κομψή ιωδιούχα γλύκα κι ο μαρινάτος γαύρος μια δωρική, σκορδάτη δύναμη που σηκώνει ούζο και τσίπουρο. Τα μύδια αχνίζονται υποδειγματικά και η σάλτσα τους με γλυκολέμονο και σινάπι είναι απ’ αυτές που δεν μπορείς να τους αντισταθείς. Παρότι οι γαρίδες κολυμπάνε σε σάλτσα φέτας, το πιάτο είναι προκλητικό επειδή μοσχοβολάει ούζο και άνηθο. Η προσοχή στα ψησίματα φαίνεται και στο καλαμάρι, και στο χταπόδι. Φαίνεται ακόμη στο σωστό τηγάνισμα του μπακαλιάρου, που σερβίρεται με βελούδινη σκορδαλιά στολισμένη με καρύδια, αλλά και στο ιδανικό ψήσιμο των λαχανικών και της γραβιέρας στη σχάρα. Ο «Πυρόλιθος» δεν είναι άλλη μία μοντέρνα ταβέρνα που αρκείται στα συνήθη. Το βλέπεις και στο πώς σερβίρεται το al dente κριθαράκι, σε μεγάλο, ωραίο τηγάνι, μαγειρεμένο με γαρίδες, μύδια και σαφράν, ή στο σιγομαγειρεμένο με κόκκινο κρασί στους χυμούς του κότσι αρνιού (μελωμένο, με σχεδόν καραμελωμένη τη σάλτσα του), το οποίο συνοδεύεται με σουβλάκια ψητοτηγανητής πατάτας.

Τα ωραία γλυκάκια που έρχονται στο τέλος είναι κέρασμα: ωραίο ραβανί με παγωτό καϊμάκι και προσεγμένη πανακότα. Μια φιλική κίνηση, που ρίχνει το συνολικό κόστος της εξόδου και δίνει άλλη μία ελκυστική ιδιότητα στον «Πυρόλιθο»: την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, που είναι περιζήτητη πλέον στο πλαίσιο διάδοσης μιας προσιτής γαστρονομίας.

Up: Τέτοιες επιδόσεις στη σχέση ποιότητας-τιμής είναι «αγκίστρι». Down: Πολύ αναμενόμενες και λίγες οι ετικέτες της λίστας κρασιών.

Περισσότερες πληροφορίες

Πυρόλιθος

Οσίου Λουκά 23, Ίλιον
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.