
Από Νέο Ηράκλειο μέχρι Λούτσα και από τα Μελίσσια έως τη Βάρκιζα και τη Σαρωνίδα, υπάρχουν χαλαρές προτάσεις εκλεκτής ψαροφαγίας που αξίζουν της προσοχής σου. Σαν τις παρακάτω 14 off-Broadway ψαροταβέρνες δηλαδή:
Ψαροκόκκαλο
Tα ολόφρεσκα ψαρικά του μεταφράζονται σε πιάτα μοναδικής νοστιμιάς, σερβίρονται σε πληθωρικές μερίδες και τιμές εξαιρετικές. Το όμορφο ψαρομάγαζο στα Μελίσσια, εδώ και χρόνια κεντά τη θάλασσα ψιλοβελονιά, κερδίζοντας τις καρδιές αυτών που αγαπούν τις ιωδιούχες γεύσεις. Οι μίνιμαλ διακοσμητικές πινελιές που παραπέμπουν στη γευστική του κατεύθυνση, η άμεση ανταπόκρισηστις ανάγκες των θαμώνων του με υπηρεσίες για επιτόπου παραλαβή των πιάτων ή διανομή τους στο σπίτι, κουμπώνουν με την άριστη πρώτη ύλη, καθιστώντας το προορισμό για όλη την Αθήνα.


Θα παραγγείλεις για αρχή παντρεμένη φάβα με χταπόδι και καραμελωμένα κρεμμύδια δίπλα σε μια τριλογία με ταραμοσαλάτα, καβουροσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα, θαλασσινό παστουρμά, ποικιλία αλίπαστων, μια τηγανιά καλαμαράκια και φυσικά μύδια και πεσκανδρίτσα σαγανάκι. Η μακαρονάδα των θαλασσινών τους είναι έπος, όπως και τα ριζότα και τα κριθαρότα.
Η Χήρα
Δίπλα στο κύμα, στην περιοχή της Βραυρώνας – ιδανικός προορισμός για μονοήμερη και στάση για ψάρι και κρασί με θέα θάλασσα. "Ό,τι βγάλει ο ψαράς, θα το βρείτε στην ψαριέρα μας!" διαβάζουμε στο μενού της "Χήρας", και ισχύει. Τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά του μεζεδοπωλείου είναι ο λόγος που έχει γίνει αγαπημένο σποτ, καθώς σε παρασύρει μακριά από την ηχορύπανση της πόλης, ενώ από το 1998 σερβίρει μοναδικές ελληνικές γεύσεις.

Εννοείται ότι ξεκινάς με τους κλασικούς ταβερνομεζέδες –κολοκυθοκεφτέδες, σαγανάκι, τυροκροκέτες–, όμως στη "Χήρα" θα πας και για τις νόστιμες"φρεσκαδούρες" της (σαρδέλα ψητή ή στο τηγάνι, γαύρο, μπακαλιαράκια και κουτσομούρα), καθώς και τα "θαλασσομαζέματα": φρεσκότατο καλαμάρι τηγανητό, ψητό χταπόδι, γαριδάκι και μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Μην παραλείψεις τα αχνιστά μύδια με σκόρδο και ούζο και την κοκκινιστή σουπιά με μυρωδικά, φρέσκια σάλτσα ντομάτας και… λίγο από το μελάνι της, ούτε και τα εξαιρετικά ωμά, όπως σεβίτσε και καρπάτσιο. Για τη μέση ή για δύο άτομα, οι "ψαρομοιχείες" είναι ό,τι πρέπει: διαλέξτε ανάμεσα σε γαριδομακαρονάδα, κριθαρότο με θαλασσινά ή λαζάνια με μελάνι και σουπιά.
Ψαράκια & Θαλασσινά
Bάρκιζα, Χαλάνδρι ή Κηφισιά; Όπου κι αν σε βγάλει το κύμα, θα συναντήσεις τα κομψά "Ψαράκια & Θαλασσινά" που γράφουν… μίλια στην ποιοτική ψαροφαγία εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Κάθε σημείο ξεχωρίζει για την προσεγμένη αισθητική και τον αυθεντικό γευστικό χαρακτήρα του, τον οποίο υπογράφει με συνέπεια η οικογένεια του Φίλιππου Κοντιλιέρη με καταγωγή από τη Σμύρνη, και το νεότερο αίμα της, τα τρία αδέλφια Γιώργος, Ελευθερία και Μαρία.

Το μενού ξυπνά αναμνήσεις από όλη την Ελλάδα, τιμώντας τις παραδόσεις της κουζίνας σε πιάτα φτιαγμένα με μεράκι από ολόφρεσκα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια, λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες, όστρακα και μαλάκια, που φτάνουν εδώ από συνεργαζόμενους ψαράδες σε Κάλυμνο, Μυτιλήνη και Κεφαλονιά.

Από το δίσκο με τα χειροποίητα ορεκτικά, θα ξεχωρίσεις τα ντολμαδάκια της γιαγιάς Ελευθερίας, τη γλυκόξινη καβουροσαλάτα, αλλά και την αφράτη λευκή ταραμοσαλάτα, ενώ η τηγανιά από πεσκανδρίτσα, τα πικάντικα φρέσκα μύδια με ούζο και ντομάτα και η καπνιστή πέστροφα με χόρτα εποχής και σαλάτα μιρμιζέλι θα ανοίξουν ορεκτικά το θαλασσινό σου γεύμα. Τα ζυμαρικά είναι δυνατό χαρτί, με τρανή απόδειξη τα λινγκουίνι βόνγκολε με αχιβάδες, σκόρδο, μασκαρπόνε, παρμεζάνα και τρίμμα αυγοτάραχου, όμως η σχάρα και το αέρινο τηγάνι τους είναι μάλλον αυτά που θα κλέψουν την παράσταση.
Ουζερί ο Αράπης
Στα τραπεζάκια του αθηναϊκού ουζερί στα σύνορα της Αγίας Βαρβάρας με το Αιγάλεω, που μετρά μισό αιώνα λειτουργίας, σουλατσάρουν μικρόψαρα, μαλάκια και οστρακοειδή, σε απλά πλην τίμια μεζεδάκιαπου αποζητούν ούζο και τσίπουρο στις συναντήσεις της παρέας. Δε θέλεις εξάλλου πολλά για να περάσεις όμορφα, τσουγκρίζοντας με οικογένεια και φίλους - μόνο μια γωνιά σε ένα τραπέζι στρωμένο με καρό τραπεζομάντιλο, ωραίες μουσικές και πιατάκια με καλούδια όπως χταπόδι, γαρίδες, καλαμαράκια, καραβίδες και ψάρια, με όλα τα παρελκόμενα δίπλα τους.


Στον "Αράπη" θα τα βρεις όλα αυτά και θα παραγγείλεις σίγουρα γαριδοσαλάτα και παντζάρια βραστά με λίγο σκορδάκι και ξίδι, τουλάχιστον μια τηγανιά πατάτες, γαρίδες σαγανάκι, μπουγιουρντί και πιπεριές γεμιστές με φέτα και ντομάτα για αρχή και, συνεχίζοντας, τον περιποιημένο μπακαλιάρο τους με την αψάδα της απαλής σκορδαλιάς να τον συνοδεύει πιστά, ένα ωραίο μυδοπίλαφο,καβούρια με μπόλικο λαδολέμονο και φυσικά τις φημισμένες του γαρίδες με μουστάρδα.
Καστελόριζο
Σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αττικής Ριβιέρας, με απρόσκοπτη θέα στον Σαρωνικό, το εστιατόριο του ομίλου Καστελόριζο στη Βάρκιζα προσφέρει την καλόγουστη και φωτεινή σάλα του για θαλασσινά γεύματα ολκής. Η προνομιακή ,άκρως ζεν τοποθεσία του επάνω στο γραφικό λιμανάκι της Βάρκιζας και τα πιάτα που αξιοποιούν με γνώση τις ημερήσιες ψαριές, το καθιέρωσαν εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες ως σημείο αναφοράς για να απολαύσεις ψάρια και θαλασσινά στις εκτός κέντρου γαστρονομικές σου αποδράσεις.


Διατηρώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας, σερβίρουν μπουγιαμπέσα που ζεσταίνει την ψυχή σε μια συνάντηση κορυφής φρέσκων πετρόψαρων,σφυρίδας και λαχανικών, μεζεκλίκια όπως οι γαρίδες σαγανάκι με φέτα Αρκαδίας, o πικάντικος χταποδομεζές, ο καπνιστός τσίρος με πιπερίτσες και κρίταμο και οι φιλεταρισμένες σαρδέλες σχάρας, αλλά και δυνατά χαρτιά όπως τα ψάρια σχάρας, η αστακομακαρονάδα και το πολύ γευστικό λινγκουίνι θαλασσινών τους. Λίγο πριν αποχωρήσεις, θα γλυκαθείς με μηλόπιτα, μιλφέιγ ή σοκολατόπιτα.
Ιβιλάι
Ένας κρυμμένος προορισμός για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου (aka πλατεία Τσαχπίνη), στη Νέα Ερυθραία. Το "Ιβιλάι" προσφέρει μια εμπειρία που συνδυάζει χαλαρό vibe, ζεστή φιλοξενία και γεύσεις που σε ταξιδεύουν στον κόσμο της θάλασσας από την πρώτη μπουκιά. Με ιστορία που ξεκινά από ένα μικρό παραδοσιακό μεζεδοπωλείο και εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο γαστρονομικό προορισμό, το "Ιβιλάι" επιβεβαιώνει διαρκώς τη φήμη του.

Το μυστικό; Ποιότητα, δημιουργικότητα και ένας σεφ που ξέρει να ζωγραφίζει με τα "χρώματα" της θάλασσας. Το μενού είναι μια ωδή στις γεύσεις της θάλασσας, με πιάτα που τα συνδυάζουν όλα: ελληνική παράδοση, διεθνείς επιρροές και μια δόση σύγχρονης γαστρονομίας.

Δοκιμάζεις δίχως δεύτερες σκέψεις το πλατό των ωμών, το καπνιστό μπαρμπούνι σε fermentation σόγιας, με κρέμα σελινόριζας, χώμα παντζαριού και ταμπάσκο, το λινγκουίνι του ψαρά με λευκή σάλτσα σελινόριζας και οποιαδήποτε παρασκευή με φρέσκο ψάρι, όπως το εξαιρετικό φρικασέ.
Βαρκούλες
Σε μια ιστορική γειτονιά, στα μέρη του Στέλιου Καζαντζίδη, θα βρεις τις "Βαρκούλες" οι οποίες "πλέουν" εδώ και 17 χρόνια. Το ιδιαίτερο μαγαζί, που μοιάζει να έχει μεταφερθεί εδώ απευθείας απ’ το Αιγαίο, φέρνει στη Νέα Ιωνία κυκλαδίτικο αέρα και θαλασσινές γεύσεις που καλύπτουν κάθε ώρα της ημέρας. Το μεσημεριανό ουζάκι θα το συνοδέψει σκουμπρί καπνιστό, λακέρδα ή λαχταριστός παστουρμάς θαλασσινών.

Οι πιο μερακλήδες θα βρουν εδώ το κάτι παραπάνω: περιποιημένο σεβίτσε από λαβράκι, ταρτάρ φρέσκου τόνου, τα πολύ δημοφιλή arancini με γαύρο και, κυρίως, φρέσκο ψητό ψάρι. Φυσικά, από το τραπέζι σου δεν πρέπει να λείψουν αγαπημένα κλασικά πιάτα, όπως το κριθαρότο γαρίδας και ο φημισμένος μουσακάς τόνου, που κάνει τους επισκέπτες να επιστρέφουν εδώ.

Στα συν, το πολύ γρήγορο, κατατοπιστικό και ευγενικό σέρβις, αλλά και τα καλοδιαλεγμένα αποστάγματα. Μην απορήσεις αν φεύγοντας μείνεις με την αίσθηση ότι μόλις έκανες διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί.
Αρχοντικόν
Aν είσαι λάτρης των ιωδιούχων απολαύσεων, τα μουσικά μεζεδοπωλεία που γράφουν ιστορία σε Περιστέρι και Αρτέμιδα είναι ιδανικά για να απολαύσεις μοναδικές γεύσεις σε ένα χώρο που συνδυάζει παράδοση και φρεσκάδα. Τόσο οι σαλάτες όσο και τα ορεκτικά μάς βάζουν γρήγορα στο κλίμα, από την εκλεκτή γαριδοσαλάτα και τα μανιτάρια πλευρώτους μέχρι το ξιδάτο χταπόδι, την ταραμοσαλάτα και τα αχνιστά μύδια που φέρνουν αέρα θάλασσας στο τραπέζι.

Τα φρέσκα ψάρια στη σχάρα, συνοδευμένα με βραστά λαχανικά, είναι μια επιλογή που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, ενώ τα τηγανητά θαλασσινά, όπως οι κουτσομούρες, οι γαρίδες και τα μπαρμπούνια, προσφέρουν γνήσιες γεύσεις Αιγαίου.

Αν ψάχνεις για κάτι πιο ιδιαίτερο, το γεμιστό θράψαλο ή το φιλέτο σολομού με φάβα αποτελεί την τέλεια επιλογή. Σημείωσε ότι τα δύο μεζεδοπωλεία αγαπούν την καλή μουσική και φιλοξενούν live σχήματα καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.
Λαβράκι
Aπό το όνομα και μόνο του μαγαζιού καταλαβαίνετε ότι θα πιάσεις... "Λαβράκι" αν το προτιμήσεις για τις ψαροφαγικές σου εξορμήσεις. Κι αυτό επειδή στο εστιατόριο της Σαρωνίδας η καλή πρώτη ύλη και η νοστιμιά συνδυάζονται με τις ψαγμένες γευστικές προτάσεις, έχοντας ως φόντο ένα υπέροχο σκηνικό. Με θέα τη θάλασσα, που είναι ακριβώς απέναντι, και με ένα ντεκόρ άκρως νησιώτικο.

Η σχάρα και το τηγάνι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ σημαντική παρουσία υπάρχει και στα αλίπαστα: Από γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι ξιδάτο, μύδια αχνιστά αλλά και σεβίτσε λαβράκι και καρπάτσιο κόκκινου τόνου, μέχρι ζουμερό θράψαλο με λαδολέμονο, μπακαλιάρο σκορδαλιά ή τα "καϊκίσια" ψάρια.

Απαραίτητη είναι, φυσικά, και μια δροσερή σαλάτα, τα περιποιημένα συνοδευτικά, όπως η λαχταριστή φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά και το ουζάκι ή το τσίπουρο.
Ψάριστον
Mην περιμένεις να δοκιμάσεις τα συνηθισμένα θαλασσινά πιάτα στην ψαροταβέρνα του Βασίλη Ακρίβου. Το sui generis θαλασσοφαγικό στέκι θα το περιγράφαμε ως μια "προχωρημένη" ψαροταβέρνα με έντονη προσωπικότητα, που εξερευνά τα όρια της γεύσης των φρέσκων θαλασσινών θησαυρών. Με κύριο στόχο να αναδείξει το umami της θάλασσας σε πιάτα επιπέδου, το "Ψάριστον" εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Για παράδειγμα, εδώ το τηγανητό χταπόδι συνοδεύεται από μαγιονέζα σκόρδου και νιφάδες χταποδιού, το χέλι το τρώμε με μπλινί και χαβιάρι, ενώ οι σαλάτες του ψαροστεκιού είναι κι αυτές ιδιαίτερες (και άκρως θαλασσινές): χταποδοσαλάτα με πιπεριά, κρεμμύδι και λιαστή ντομάτα ή καβουροσαλάτα με μαγιονέζα με λάιμ, σέλερι και αβγό ποσέ πάνω σε κρατσανιστό brioche.

Η μαγειρική τρέλα είναι εμφανής και στα signature πιάτα του "Ψάριστον", όπως το βουτυρόψαρο με φύλλο shiso και κόκκινο λάχανο, την ταραμοσαλάτα στο τηγάνι με άνηθο και κρεμμύδι, τον "οργασμό θαλασσινών" για δύο, τα ασυνήθιστα νουντλς μαγειρεμένα με χέλι και λιαστή ντομάτα, αλλά και το νοστιμότατο χταπόδι μπουγιουρντί με καυτερή πιπεριά, ντομάτα και φέτα.
> Ακόμη περισσότερες προτάσεις για μπακαλιάρο, σκορδαλιά και λοιπά εδέσματα της ημέρας αλλά και έξοχες γενικότερα επιλογές θαλασσοφαγίας για το επόμενο διάστημα θα βρεις στο αφιέρωμα του 'α' με εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.