
Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου.
Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.
Οι νέοι Χρυσοί Σκούφοι
Βενετσιάνικο Πηγάδι - Κέρκυρα
Στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, η πλακόστρωτη πλατεία Κρεμαστής με το περίτεχνα σκαλιστό πέτρινο ενετικό πηγάδι του 17ου αιώνα αποτελεί το ιδανικό τερέν πάνω στο οποίο στήνει τα τραπέζια του το "Βενετσιάνικο Πηγάδι", σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό.

Στα καλοστρωμένα τραπέζια, το πολύ καλά συντονισμένο και ενημερωμένο σέρβις παραδίδει τα πιάτα-εμπνεύσεις του σεφ Σπύρου Αγιού, που μαζί με τον σεφ-ιδιοκτήτη Γιάννη Βλάχο παρουσιάζουν μία fine comfort κουζίνα με φινέτσα και χάρη, η οποία συνδέει παραδοσιακές κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ με σύγχρονες τάσεις και ιδέες. Στα plus, μία εντυπωσιακή οινική λίστα με περισσότερες από 1000 ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα. Τον χειμώνα, η δράση μεταφέρεται στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, με το "Βενετσιάνικο Πηγάδι" να παρουσιάζει εκεί την εστιατορική του υπόσταση.
Cabbanes - Ξενοδοχείο Myconian Villa Collection, Μύκονος
Το γαστρονομικό εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Myconian Villa Collection επιβλέπει αφ' υψηλού την παραλία και τον κόλπο της Ελιάς, διατηρώντας αποστάσεις από τα της υπόλοιπης Μυκόνου πεπραγμένα, προσφέροντας περιβάλλον χαλάρωσης και ατμόσφαιρα ιδιωτικότητας. Απλώνει τα τραπέζια του -με την πιθανότατα καλύτερη art de la table του νησιού των Ανέμων- στα πέριξ της εντυπωσιακής πισίνας, προτού σου χαρίσει μία μοναδική fine dining εμπειρία, με μία από τις πιο διαφορετικά ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις που έχουμε δει εδώ και καιρό στα κυκλαδίτικα εστιατορικά δρώμενα.

Ο εξαιρετικά χαρισματικός -μόλις 31 ετών- σεφ Φίλιππος Σταμπουλής παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο fusion δημιουργικής κουζίνας με παρασκευές σπάνιας ακρίβειας που αντλεί στοιχεία από πολλές σημαντικές γαστρονομικές κουλτούρες και ενσωματώνει σε αυτό στοιχεία ελληνικότητας, με τρόπο εκλεπτυσμένο και άκρως απολαυστικό. Must taste o αστακός ποσέ με πουρέδες κουμ κουάτ και καρότου, λευκά σπαράγγια και σούπα καρύδας, το πολυδιάστατο αρνί και το αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι με αποξηραμένο σύκο, λούζα και σος από Βινσάντο. Τα πιάτα πλαισιώνονται από μία εκτενή λίστα κρασιών με κορυφαίες ελληνικές σοδειές, εκλεκτές διεθνείς ετικέτες και σαμπάνιες.
Galazia Hytra - Ξενοδοχείο Summer Senses, Πάρος
Το καλοκαιρινό alterego της πολυβραβευμένης Hytra απλώνει τα τραπέζια του στο πίσω μέρος του 5* ξενοδοχείου Summer Senses , "βλέπει" το Πίσω Λιβάδι και τη Μάρπησσα, και σερβίρει σαν amuse bouche ατμόσφαιρα σιωπηλής πολυτέλειας με εξαιρετικό σέρβις. Στην κουζίνα του, τα αρώματα των Κυκλάδων, η επαφή με τη γη της Πάρου και μία μοντέρνα γευστική κοσμοθεωρία συνυπάρχουν αρμονικά.

Ο βραβευμένος Γιώργος Φελεμέγκας επιμελείται και ο ταλαντούχος Χρήστος Κανουλάς εκτελεί με συνέπεια και ακρίβεια πιάτα σύγχρονης αντίληψης με μπόλικα ντόπια στοιχεία. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα είναι οι γαρίδες με μοσχολέμονο, φράουλα, κρέμα βασιλικού, αμπελοφάσουλα και αγουρέλαιο, το μοσχάρι με αγκινάρα, αφρό κρασοτύρι και ρεβιθάδα και ο αστακός με ραβιόλι, μυδόζουμο και σάλτσα από πετρόψαρα.Θαυμάσια η δουλειά της σομελιέ Χριστίνας Χουρπουλιάδου.
Matsuhisa Paros - Ξενοδοχείο Avant Mar, Πάρος
Η παραλία Πιπέρι και το πολυτελές ξενοδοχείο Avant Mar, ακριβώς έξω από τη Νάουσα, λειτουργούν ως το ιδανικό τερέν για το παγκοσμίως αγαπητό εστιατορικό brand και την παριανή εκδοχή του. Στο Matsuhisa Paros, το θαλασσινό αεράκι μιξάρεται με το περιβάλλον απέριττης κομψότητας, την ανοιχτή κουζίνα και το επιβλητικό μπαρ, σε ένα σκηνικό που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις αλλά και τις προσδοκίες του σύγχρονου επισκέπτη.
Το ίδιο ακριβώς κάνει και η φημισμένη fusion κουζίνα του, με επικεφαλής εδώ τον Γιώργο Σπαγκάκο και την Αμάντα Θανάτη. Τα διαχρονικά φαβορί της γευστικής κουλτούρας του Nobu-san βρίσκονται ασφαλώς στο μενού και συναντούν φρέσκες ιδέες, με μεσογειακά ή νοτιο-αμερικάνικα twists.
Onuki - Ξενοδοχείο Costa Navarino, Πύλος
Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, κομψά στιλιζαρισμένοι χώροι με καθαρές γραμμές, μία απλόχωρη βεράντα με θέα στη θάλασσα, ανατολή και δύση δημιουργούν ατμόσφαιρα μοντέρνας πολυτέλειας στο ιαπωνικό εστιατόριο του "Costa Navarino". Στην κουζίνα του "Onuki", ο έμπειρος σεφ Σταμάτης Σκριάπας διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, με φινετσάτες προτάσεις και πιάτα που έχουν πολλά να πουν σε μάτι και ουρανίσκο.

Άψογα κοψίματα και κορυφαία πρώτη ύλη σε ωμά και σούσι, ιδιαίτεροι νεωτερισμοί στα "ζεστά". Δε χάνονται το καρπάτσιο τόνου με ιαπωνική βινεγκρέτ και φρέσκια τρούφα, το φαγκρί στη ρομπάτα με spicy jalapeno σoς και τα -επίσης σε ρομπάτα- μαριναρισμένα παϊδάκια αρνιού με πικάντικη σάλτσα με μίσο. Έξοχη καθοδήγηση από το καλά ενημερωμένο σέρβις. Πλούσια λίστα κρασιών και σάκε.
The Private Kitchen - Ξενοδοχείο Mandarin Oriental Costa Navarino, Πύλος
Σε έναν χώρο χαλαρής πολυτέλειας και αποκλειστικότητας που παραπέμπει σε γαστρονομικές μητροπόλεις, ο Bertrand Valegeas ενορχηστρώνει μία ξεχωριστή, σύγχρονη, με γαλλικές βάσεις fine dining εμπειρία, με στοιχεία ελληνικότητας και μπόλικα τοπικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Στις μόλις 16 θέσεις του exclusive εστιατορίου του "Mandarin Oriental, Costa Navarino", γύρω από τη μπάρα με την ανοιχτή κουζίνα, μαγειρεύεται και σερβίρεται ένα ιδιαίτερο μενού degustation, με highlights πιάτα σαν τη ντομάτα fraicheur με σαλάτα καβουριού, τις ταλιατέλες καλαμαριού με σάλτσα χταποδιού α λα μπολονέζ και το αψεγάδιαστο ψητό περιστέρι με χόρτα στη σχάρα, φύκια και χαβιάρι. Στιβαρό φινάλε με το signature Mandarin Oriental Chocolate και εξαιρετική αρμονία κρασιού για κάθε στάδιο.
Yēvo - Ξενοδοχείο Bill & Coo, Μύκονος
Το εστιατόριο του Bill &Coo απλώνει τα τραπέζια του σ’ έναν από τους κομψότερους υπαίθριους χώρους της Μυκόνου, μπροστά στην infinity πισίνα που ενώνεται οπτικά με τη θάλασσα και προσφέρει μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Τα vibes της ανοιχτής κουζίνας, το σέρβις επιπέδου με χαλαρή διάθεση και η άψογη art de la table συνδράμουν το μενού υψηλής κουζίνας του Άγγελου Μπακόπουλου, ολοκληρώνοντας ένα κοσμοπολίτικο fine dining.

Τα πιάτα του βραβευμένου σεφ διακρίνουν γεύσεις με βάθος, η ανάδειξη της πρώτης ύλης, κατά κύριο λόγο ελληνικής, με ιδιαίτερες αλλά αρμονικές συνθέσεις και η πολύ καλή τεχνική. Η ωμή κόκκινη γαρίδα συνδυάζεται με γκανάς πράσινου φιστικιού και σάλτσα από το μυαλό της, το φίνο σοταρισμένο χτένι δένει με κονσομέ τηνιακής λαδογραβιέρας και ψητή μοσχαρίσια γλώσσα, η καραβίδα α λα Πολίτα εκπέμπει πληθωρική νοστιμιά, το εξαιρετικό αρνάκι Νάξου έρχεται ζουμερό μέσα σε φίνα, αρωματική σάλτσα βοτάνων. Σε υψηλό επίπεδο και τα επιδόρπια του διακεκριμένου pastry chef Αργύρη Πόπτσιου, όπως και το wine pairing με επιλεγμένα κρασιά του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα.
Τα νέα Top Notch
Bungalow 7 - Γλυφάδα, Αθήνα

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο bar-restaurant του Ομίλου Παπαθεοχάρη στα Αστέρια της Γλυφάδας έχει μοδάτη αύρα και κομψό ντεκόρ. Επικεφαλής στην κουζίνα ο ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης, που παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτική κοσμοπολίτικη κάρτα με σύγχρονες προτάσεις μεγάλης δημοφιλίας, διανθισμένες συχνά με απωανατολίτικες πινελιές. Μεγάλη ποικιλία σε κοπές κρέατος και μια ξεχωριστή κάρτα για sushi ολοκληρώνουν την εικόνα.
Dex.Silo.01 - Ξενοδοχείο Dexamenes, Κουρούτα, Αμαλιάδα
Μία από τις πιο sui generis εστιατορικές εμπειρίες στην Ελλάδα βιώνει κανείς στο open air dining room του ξενοδοχείου "Dexamenes", στην Κουρούτα. Κι αυτό γιατί το εστιατόριο του ιδιαίτερου resort, "Dex.Silo.01", στήνει τραπέζια μέσα στην πρώην δεξαμενή κρασιού και συνδυαστικά με τις multimedia προβολές, τον φωτισμό και το συγκλονιστικό soundtrack δομεί μία μοναδική ατμόσφαιρα.
Έπειτα, έρχεται η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί με ακρίβεια και νοστιμιά ο Σταύρος Κούσης, για να συμπληρώσει το παζλ. Χονδρομενούδολο-ερμηνεία τοπικού πιάτου με ψιλό φιδέ, γαρίδα Κοιλάδος, καπνιστό χέλι, νερό ντομάτας σε ζύμωση και βασιλικό- και μοσχαράκι με εξαιρετική, πυκνή ντοματένια σάλτσα, αφρό πατάτας και κατσικίσιο τυρί πάνω σε μελιτζάνα είναι δύο από τα πιάτα-σημεία αναφοράς. Ωραία οινική προσέγγιση με focus στον ελληνικό αμπελώνα και καλή κάρτα cocktails.
Ex Machina - Παγκράτι, Αθήνα
Απλό, φιλικό εστιατόριο σύγχρονης αντίληψης, με ανοιχτή κουζίνα μέσα στη μικρή του σάλα, πατάρι για πριβέ δείπνο και τραπεζάκια έξω στον καλά θερμαινόμενο εξωτερικό του χώρο. Ο σεφ πατρόν Άνταμ Κοντοβάς, μέσα από ένα μενού 24 πιάτων, αναδεικνύει όχι μόνο το ταλέντο του αλλά και τη γαστρονομική του "τρέλα", δημιουργώντας μια κουζίνα προσωπική, ανυπότακτη και σέξι, με ιδέες, γεύσεις και εικόνες χωρίς σύνορα.

Σέρβις φιλικό και εξυπηρετικό, οι περιποιητές περιγράφουν τις ιστορίες των πιάτων με κέφι, η λίστα κρασιών υπηρετεί αρκετά σωστά το στιλ της κουζίνας, η ατμόσφαιρα είναι ανάλαφρη και ευχάριστη. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του είναι οι γαρίδες ταρτάρ με μέντα, αμύγδαλο και παστουρμά, η πηχτή με χοιρινό καπνιστό χέλι, μήλο, φουαγκρά και μαγικό ψωμί, ο βιολογικός πετεινός, το κουνουπίδι με μαύρο σκόρδο, τηγανητό ψωμί και εσπρέσο. Τα πιάτα σερβίρονται στη μέση για να τα μοιράζονται όλοι και ετοιμάζονται "live" την ώρα της παραγγελίας.
Hellas - Πεύκοι, Ρόδος

Αξίζουν και με το παραπάνω τα χιλιόμετρα μέχρι τους Πεύκους της Ρόδου, λίγο μετά τη Λίνδο, γιατί πάνω στον κεντρικό δρόμο του τουριστικού αυτού χωριού, ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γιωργουδιού σε υποδέχονται σε ένα ρεστοράν που κάνει τη διαφορά. Μνήμες, βιώματα, ιδιαίτερες συνταγές και προϊόντα ως επί το πλείστον από την περιοχή της Λίνδου προσφέρουν την αφορμή για γεύσεις πολύ ξεχωριστές που συνδέουν το ροδίτικο πνεύμα με τη σύγχρονη αντίληψη, τη φαντασία αλλά και το συναίσθημα των δημιουργών τους. Μπορείτε να παραγγείλετε ελεύθερα από τον κατάλογο όμως είναι καλύτερα να ακολουθήσετε το μενού γευσιγνωσίας για να εισπράξετε την εμπειρία στο έπακρο.
Όλυμπος Νάουσα - Ξενοδοχείο ON Residence, Θεσσαλονίκη
Αριστοκρατική σάλα αστικού ρετρό, καλόγουστη και ζεστή, με πανύψηλα παράθυρα που καδράρουν τη θάλασσα, στο ισόγειο του ξενοδοχείου ON Residence. Στην προσεγμένη αναβίωση του ιστορικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Τασιούλας μαγειρεύει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνική γεύση που έχει τις ρίζες της σε χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του "Όλυμπος Νάουσα" όπως το πολίτικο μαντί, ο μουσακάς ή το χουνκιάρ μπεγεντί που παρουσιάζονται με νέα οπτική, αλλά και δικές του προτάσεις, με δημιουργικές αναφορές στη μακεδονική παράδοση και τα εκλεκτά τοπικά υλικά.

Εξαιρετικό το γιουβαρλάκι του με ταρτάρ μοσχαριού και αυγολέμονο της στιγμής, βαθιά νόστιμο και φίνο το μπουρέκι αγκινάρας με γλάσο αρνιού και κρέμα αρακά. Σέρβις και art de la table στο ύψος του χώρου, επιμελημένη λίστα κρασιών.
Parōn - Ξενοδοχείο Parilio, Πάρος

Το νέο εστιατόριο που δημιουργήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου "Parilio" έχει γήινα στοιχεία στη διακόσμηση και εποπτεύει την πολύ όμορφη πισίνα που θυμίζει εξωτική παραλία. Τα ηνία της γεύσης κρατά ο πολύ ταλαντούχος σεφ Θάνος Φέσκος που μεταφέρει εδώ ένα κομμάτι της αβανγκάρντ μαγειρικής φιλοσοφίας του Delta, παρουσιασμένη όμως σε ένα πιο comfort και χαλαρό ύφος που ταιριάζει στο κλίμα του καλοκαιριού. Το χταπόδι σχάρας με αέρινη κρέμα καμμένου βουτύρου και το γιουβέτσι αστακού με πουρέ καρότου ξεχωρίζουν στο ευφάνταστο μενού που εκτελεί με ακρίβεια ο ικανός σεφ Θάνος Μπαμπούρας.
Pizza Sapienza - Ξενοδοχείο Mandarin Oriental Costa Navarino, Πύλος
Σε μία κομψότατη μπάρα που στήνεται γύρω από τον ξυλόφουρνο και στο παρά θίν' αλός σκηνικό μπροστά από την παραλία και την πισίνα του "Mandarin Oriental, Costa Navarino", το πρωτοποριακό κόνσεπτ που ξεκίνησε ο πολυβραβευμένος Ιταλός σεφ Daniele Cason στο Τόκιο, βγαίνει για πρώτη φορά εκτός έδρας.
Η πίτσα εξετάζεται υπό το πρίσμα ενός μενού γευσιγνωσίας 8 σταδίων, παρουσιάζεται σε κορυφαία εκδοχή, εντός μιας γενικότερης γαστρονομικής διαδικασίας που ακολουθεί τις προσταγές της εποχικότητας, συντονίζεται με μια δυναμική διεθνή τάση και αξιοποιεί κορυφαία μεσσηνιακή πρώτη ύλη. Ο Ναπολιτάνος pizzaiolo Fabio Avolio προτείνει έξοχες επιλογές σαν την Carote e Salsiccia (με ελληνικό καρότο και λουκάνικο Μεσσηνίας) και την Cavolfiore e Castelmagno (με κουνουπίδι, τυρί Castelmagno, ψημένο αμύγδαλο και χαβιάρι).
SeaRocks - Πάρος
Πάνω στην ανερχόμενη παραλία του Αμπελά, ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Παρίκος έχει στήσει ένα ιδιαίτερα προσεγμένο beach resto σκηνογραφημένο με φυσικά υλικά, ξεκούραστα χρώματα και ασφαλώς πανοραμική θέα στη θάλασσα.

Με ατού τους μεγάλους ξυλόφουρνους που δεσπόζουν στο βάθος του χώρου, μαγειρεύει μια fine comfort κουζίνα που είναι προσεγμένη, φινετσάτη και πολύ αρωματική με ωραία στιγμιότυπα σαν την al dente ρεβυθάδα με δεντρολίβανο και την πλούσια ψαρόσουπα. Τα ωμά του έχουν ιαπωνική ακρίβεια και τα επιδόρπια είναι υψηλού επιπέδου. Το σέρβις περιποιείται ευγενικά μες τις αέρινες στολές του, ενώ η λίστα κρασιών είναι φροντισμένη και εκτενής με επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.