Χρυσοί Σκούφοι 2025 από το "αθηνόραμα": Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στο «Asteria Domus» της Γλυφάδας, σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πλαισιώθηκε θεατρικά με το θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες» και ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία.

Χρυσοί Σκούφοι 2025 Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη απένειμε το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας στον Έκτορα Μποτρίνι για το 'Etrusco'

Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου. 

Το "Etrusco" της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια "Botrini’s Athens" και "Delta" κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.

Χρυσοί Σκούφοι 2025

Η καλοκαιρινή Ελλάδα είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική διασπορά των βραβείων, καθώς 24 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με τους αποδέκτες τους προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τη Χαλκιδική. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους (6), ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν πλέον ισάριθμα εστιατόρια της Αθήνας.

Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.

Χρυσοί Σκούφοι 2025

Η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ισχύει από πέρσι και επηρεάζει τόσο τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις Top Notch, όσο και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, φαίνεται ότι ώθησε σεφ και εστιατόρια να ανεβάσουν τον πήχη της γαστρονομικής τους πρότασης. Έτσι, την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό. 

Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο "Ex Machina".

Διαβάστε Επίσης

Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της μισελενάτης "Gucci Osteria da Massimo Bottura" στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη γαστρονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των σπουδαιότερων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, Massimo Bottura. Παρουσίασαν ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, ξεχωριστό όσο και οι ίδιοι, ενθουσιάζοντας τους 300 περίπου προσκεκλημένους της βραδιάς.

Χρυσοί Σκούφοι 2025

Το χειροκρότημα στο φινάλε ήταν κάτι παραπάνω από ένθερμο, αποθεώνοντας τους δύο καταξιωμένους σεφ, καθώς και τον Jean-Louis Capsalas, executive chef του "Asteria Domus", με την μπριγάδα του. Ο νέος αυτός χώρος του Ομίλου Παπαθεοχάρη στη Γλυφάδα με τη μοντέρνα μινιμαλιστική διακόσμηση και τις μεγάλες βεράντες πάνω στη θάλασσα έντυσε την απονομή με ατμόσφαιρα κομψότητας και προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής γαστρονομίας.

Χρυσοί Σκούφοι 2025

Χρυσοί Σκούφοι 2025
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του ΔήμουΑθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Ελένη Ζωντήρου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, η Διευθύντρια Χορηγιών και Συνεργασιών της ΔΕΗ Έλενα Χριστοπούλου, ο Bar & Restaurant Sales Manager της Nestle Waters Hellas Γρηγόρης Μανωλέλης, ο Senior Vice President Commerce & Marketing της ΑΒ Βασιλόπουλος Ανδρέας Συμεώνογλου, η Managing Director της Nespresso Professional, Synergy S.A. Ελένη Μιχοπούλου, ο Managing Director της Campari Hellas Βασίλης Βελισκιώτης, ο Junior Brand Manager της Ολυμπιακής  Ζυθοποιίας Ευάγγελος Κυρίτσης, η Director Smoke Free Products της εταιρείας Παπαστράτος Κωνσταντίνα Ψαρράκου, ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος Νίκος Παττίχης, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος. 

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2025 είναι: ΔΕΗ, S.Pellegrino - Acqua Panna, Kaiser, AB Βασιλόπουλος, Campari, Nespresso Professional, Δ.Α.Α. "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: Aegean.
Υποστηρικτές: Unilever Food Solutions, Zielinski & Rozen, Alpha Estate.

Δείτε τους νικητές των Χρυσών Σκούφων 2025.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα όσα έγιναν τη βραδιά της απονομής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Και vegan και γκουρμέ σε αυτά τα εστιατόρια

Υπάρχει vegan fine comfort στην Αθήνα; Τρία εστιατόρια λένε 'ναι'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
14/04/2025

Σκουμπρί στα κάρβουνα με τσιγαρέλι και θεϊκή μελόπιτα σ΄ ένα τραπέζι γεμάτο Σίφνο

Μια μοναδική βραδιά με ιδιαίτερες γεύσεις χάρισε στους τυχερούς θαμώνες ο σεφ του περίφημου Cantina της Σίφνου Γιώργος Σαμοΐλης, καλεσμένος του Symposio at Ark και του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.

Ραντεβού με τη γεύση της Ιταλίας στο "Apallou Bar Ristorante Italiano"

Το αγαπημένο στέκι της Θεσσαλονίκης έχει εδώ και λίγο καιρό μάθει άπταιστα την ιταλική και μας υποδέχεται από νωρίς για ταχύρρυθμα στη νοστιμιά του collazione, στη γοητεία των aperitivi, αλλά και στη φινέτσα της αγαπημένης μας γειτονικής κουζίνας.

Ποιος, αλήθεια, φοβάται τον σομελιέ;

To κρασί έχει ανεβάσει τις μετοχές του στα εστιατόρια, οι οινόφιλοι πληθαίνουν κι όλοι βλέπουμε πλέον με ικανοποίηση ότι σομελιέ απέκτησε και η γαστροταβέρνα. Όλοι; Υπάρχει ένα θεματάκι εδώ. Ας βάλουμε ένα ποτήρι κρασί να το συζητήσουμε…

Οι κριτικοί γεύσης αποδοκιμάζουν τη μαρμελάδα της Μέγκαν Μαρκλ: "Γλοιώδης, σαν παιδική τροφή"

Οι κριτικοί γεύσεις των αμερικανικών Μέσων απογοητεύονται από το πρώτο δείγμα της νέας σειράς προϊόντων της Μέγκαν Μαρκλ με τίτλο "As Ever".

Μάνο Σαρρή, τι θα τρώμε στην Πάρο και το Sama;

H νέα άφιξη στη δημοφιλή Κυκλάδα φιλοξενείται σε πανέμορφο χώρο και έχει έναν ιερό σκοπό.

Τα κορυφαία εστιατόρια ελληνικής κουζίνας σε Μακεδονία και Θράκη

Τα σημαντικά γευστικά σημεία του βορρά που απέσπασαν Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας από το Αθηνόραμα για το 2025.