
Έχεις μετρήσει πόσα καινούρια μαγαζιά εστίασης έχουν ανοίξει στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα; Ούτε κι εμείς καθώς αυτό ίσως και να φαντάζει ένα δύσκολο εγχείρημα, κρίνοντας τόσο τη συχνότητα εμφάνισης φρέσκων σημείων όσο και τον απόλυτο αριθμό τους. Anyway, ξεχωρίζουμε κάποια από τα νέα εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας, μέρη που έκανα πρεμιέρα τους πρώτους μήνες του 2025.
Δώδεκα Πιάτα

Χώρος στα λευκά, με ξύλινη επένδυση, με άσπρα κουρτινάκια περιμετρικά της τζαμαρίας και μεταλλικούς πολυελαίους να ρίχνουν άπλετο φως όταν αυτό δε συμβαίνει οργανικά, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μικρογραφία ρεστοράν -ή πιο σωστά, κοσμικό κέντρο- άλλων δεκαετιών. Κάπως έτσι χωροταξικά θα περιέγραφε κανείς την ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα του Παύλου Κυριάκη, που εδώ και μερικές εβδομάδες προστίθεται στο κουκακιώτικο γίγνεσθαι. Προτάσεις που εξυμνούν τη συνθήκη της παραδοσιακής ταβέρνας (με ολίγη από ψησταριά), δίνοντας κλασικές της σπεσιαλιτέ, στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους.
Μαραντόνα

Στο αθηναϊκό σύμπαν του bartending, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στον αιώνα που διανύουμε και ειδικότερα κατά την τελευταία 15ετία, ο Ξαβιέ Μισαηλίδης είναι από τους πιο ωραίους και δημιουργικούς τύπους που θα συναντήσεις. Το "Holy Spirit" και το "Mai Tai" άλλωστε αποτελούν τρομερά πειστικές αποδείξεις κι έχουν γράψει -και εξακολουθούν να το κάνουν- ιστορία στα της πόλης δρώμενα. Ο αεικίνητος Ξαβιέ λοιπόν μας συστήνει από τα τέλη Ιανουαρίου το νέο του πόνημα, που ακούει στο πιασάρικο αν μη τι άλλο "Μαραντόνα Athens".
Armando

Κεραμεικός και cool μαγαζιά. Πίτσα και μπάλα. Μαραντόνα και Νάπολη. Είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα δίπολα που οργανικά δείχνουν να κολλούν δίχως μεγάλη προσπάθεια. Αρκετά εξ' αυτών συναντώνται στην πιτσαρία Armando, που εδώ και μικρό διάστημα έκανε ντεμπούτο στην οδό Σαλαμίνος και φέρει το μεσαίο όνομα του Θεού της μπάλας (και σίγουρα όχι μόνο αυτής). Η πίτσα τίθεται λοιπόν στο επίκεντρο της δημιουργικά γευστικής δραστηριότητας εδώ και ερμηνεύεται υπό το νεο-ναπολιτάνικο ζυμάρι της σεφ Ελένης Σαράντη, σε ένα ανοιχτόχωρο και καλόκαρδο εσωτερικό, με μεγάλα τραπέζια και μωσαϊκό στο τερέν, plus την περιοχή των pizzaiolo και το μπαρ.
Meigma

Η σεφ Μαρίνα Χρονά αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα όσον αφορά το νέο κύμα της comfort νοστιμιάς στα της πόλης γευστικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα. Βλέπεις, μετά το πολύ αξιόλογο Ρίνι παρουσιάζει εδώ και λίγες εβδομάδες το έτερο εστιατορικό της πόνημα, που ακούει στο όνομα Meigma (Μείγμα, αν προτιμάς στα ελληνικά). Συστήνεται ως ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ως ένα στέκι-mix πραγμάτων, όπως άλλωστε και η ίδια η γειτονιά του Κεραμεικού όπου εδρεύει. Αποψάτος χώρος και μικρά πιάτα με διεθνείς μεζέδες, σε μία γεμάτη αν μη τι άλλο κάρτα, συν 70 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και ιδιαίτερη συμπάθεια σε οίνους ήπιων παρεμβάσεων.
4 Στοιχεία

Smash burgers, μικροζυθοποιίες και ραπ μουσικές είναι οι πυλώνες σε αυτό το ιδιαίτερο street food των Εξαρχείων. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο εδώ, είναι επίσης ο α λα μπαρ τρόπος λειτουργίας -ή σαν κλασικό σουσάδικο στην Ιαπωνία αν προτιμάς- όπου όλα ετοιμάζονται on the spot στη μπάρα του μικρού εσωτερικού, ακριβώς μπροστά στον επισκέπτη. Δοκιμάζεις, μεταξύ άλλων, smash burgers και πληθωρικά σάντουιτς με ιδιαίτερες ονομασίες.
Fonda Cubana

Το νέο μπαρ στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει ηχηρές υπογραφές (Στέλιος Παπαδόπουλος και Γιώργος Καβακλής από το Barro Negro Athens, Δημήτρης Κίμωνας των τοπικών σουξέ Baratin και B-kouti) και αέρα από Καραϊβική και Λατινική Αμερική. Το hero drink εδώ είναι, προφανώς, το ρούμι. Το ποτό της χαράς πλαισιώνεται με μία ενημερωμένη κάβα και μπόλικα λατινοαμερικάνικα αποστάγματα, συν κρασιά από Αργεντινή, Χιλή αλλά και τον εγχώριο αμπελώνα, σε μία πλήρη ευ πίνει πρόταση. Η κουζίνα φέρει την επιμέλεια του εξαιρετικού Χάρη Νικολούζου (Jerár) και κατευθύνεται σαφώς προς την προαναφερθείσα γεωγραφική ζώνη του πλανήτη, με γεύσεις που αγγίζουν τις πιο αυθεντικές των εκτελέσεων εκεί. Μικρά ως επί το πλείστον πιάτα που όμορφα συμπληρώνουν το ποτό αλλά παίζουν και σόλο.
Guerilla Chef Burgers

Ένα από τα δημοφιλέστερα burgerάδικα της Αθήνας, το Guerilla Chef Burgers (βραβευμένο ως το δημοφιλέστερο street food της πόλης στα Tasty Awards x Esquire 2023), απέκτησε μικρό αδερφάκι και έτσι το συναντάς πια πέρα από τα Εξάρχεια και στον Νέο Κόσμο. Το φρέσκο σποτ πιάνει πόστο στον αριθμό 21 της οδού Σπινθάρου, που προφανώς σου είναι οικείος δρόμος καθώς εκεί βρίσκεται και ο Αχιλλέας, ένα από τα καλύτερα σουβλατζίδικα της πόλης.
Κινωνώ
Το Kinono παραχωρεί εδώ και μερικές εβδομάδες τη θέση του στο Κινωνώ, που διακονεί τις προσταγές της ολοήμερης γεύσης, με 'πατριάρχη' του τον Γιάννη Βουλγαράκη.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.