
Πίτσα στην Αθήνα λοιπόν και μάλιστα με αφορμή. Αλλά πριν από αυτό, μια γρήγορη ερώτηση: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι ένα φαγητό που σε κάνει άμεσα ευτυχισμέν@;
Πίτσα, φυσικά. Το απόλυτο comfort food και ένας από τους λόγους της παγκόσμιας γαστρονομικής κυριαρχίας των Ιταλών -συγγνώμη αγαπητοί Βάσκοι, Γάλλοι, Ιάπωνες και Σκανδιναβοί αλλά όλοι γνωρίζουμε τη mainstream αλήθεια του τώρα- έχει σήμερα την τιμητική του.
Βλέπεις, η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί (αρχικά στις ΗΠΑ και μετέπειτα σε πολλές άλλες χώρες) ως Pizza Day (ή World Pizza Day αν προτιμάς, παρότι κάποιοι τη γιορτάζουν και στις 17 Ιανουαρίου). Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, πάντοτε είναι μια καλή στιγμή για τη δισκόμορφη και κυψελωτή λιχουδιά. Αθηναϊκά σποτ όπως τα παρακάτω την τιμούν και με το παραπάνω.
Napul’e
Ο Francesco Granata έχει πια τα αποκλειστικά ηνία σε αυτή την πρεσβεία της ναπολετάνικης νοστιμιάς στην Αθήνα, με την πίτσα του "Napul’e" να θεωρείται από πολλούς -και ενδεχομένως είναι- η κορυφαία της πόλης.

Λεπτή σα λαδόχαρτο στη μέση, αλλά φουσκωμένη σα παγώνι στη στεφάνη της, μοσχομυρίζει φρεσκάδα όταν έρχεται στο τραπέζι και γεμίζει το στόμα νοστιμιά στο μαστιχωτό της, umamένιο δάγκωμα, με τα ορεκτικά αρώματα ξυλόφουρνου στα καψαλίσματά της να στρώνουν ιδανικό χαλί στα toppings – εκφραστικά και άκρως ποιοτικά όλα τους – δημιουργώντας ένα σύνολο παγκόσμιας γαστρονομικής κλάσης.
Ovio
Σταθερή αξία για όσους συχνάζουν στο αθηναϊκό κέντρο και προτιμούν μια πιο ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία, το "Ovio" έχει κάτι για όλους. Γι’ αυτό και στα τραπέζια του –γεμάτα ακόμα και τις καθημερινές πλέον– θα δεις κόσμο όλων των ηλικιών, από ζευγαράκια και οικογένειες μέχρι παρέες επωνύμων. Το επιτυχημένο πρότζεκτ του Πάνου Ιωαννίδη και του Πάνου Πολίτη διατηρεί μεν ζωντανή την παράδοση της ιταλικής κουζίνας, πάντα όμως φροντίζει να τη συνδυάζει με ένα μοντέρνο γαστρονομικό twist, γεγονός που το καθιστά αγαπημένο προορισμό ακόμα και των πιο επιλεκτικών ουρανίσκων, που αναζητούν κάτι διαφορετικό στην ήδη πληθωρική πιάτσα του κέντρου της πόλης.

Top προτάσεις όσον αφορά την πίτσα εδώ η ανάλαφρη Asparagi με τραγανά στικ σπαραγγιού, προσούτο και κλασικά ιταλικά τυριά, η ασυνήθιστη Vitello Tonnato που μεταφράζει το δημοφιλές πιάτο πάνω σε ζύμη (μοσχαρίσιο φιλέτο, σάλτσα tonnata, κάπαρη, τοματίνια) καθώς και η θαλασσινή Marinara με χταπόδι, αντζούγιες και σάλτσα marinara.
Valtezziana 2.0
Το απόλυτο χιτ του αθηναϊκού σάντουιτς, "Black Salami", ψήνει σοβαρή πίτσα, σε ένα νέο χώρο της Βαλτετσίου. Και πάλι στα Εξάρχεια και το χώρο που φιλοξενούσε την αρκετά αξιόλογη "Valteziana", το κόνσεπτ παραμένει το απόλυτο comfort food, που όμως τίθεται υπό το γευστικό πρίσμα της Δήμητρας Κορδονούρη. Η πίτσα της "Valtezziana 2.0" έχει νέο, διαφορετικό ζυμάρι που δουλεύεται εδώ και μήνες και μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 10 προτάσεις, περίπου στα ναπολιτάνικα πρότυπα αλλά με μερικές μικρο-διαφοροποιήσεις όπως την τραγανότητα του πράγματος.
Mercato
Το ιταλικό εστιατόριο του "Four Seasons Astir Palace" έχει πλέον τη Μάγκυ Ταμπακάκη ως νέα επί κεφαλής της κουζίνας του. Η αξιόλογη σεφ έχει φρεσκάρει το μενού του με ιταλιάνικα σουξέ αλλά και signature δημιουργίες, σε ένα αποτέλεσμα με comfort νοστιμιά που αποπνέει σπιτική θέρμη.

Εδώ η πίτσα έχει αεράτη νοστιμιά, σε ζύμη με ισορροπία κάπου ανάμεσα στη ναπολετάνικα μαστιχωτή και τη ρομάνικα τραγανή, και άκρως ποιοτικά toppings - ισχυρή απόδειξη εκείνη με μορταδέλλα, πέστο φιστικιού και βουβαλίσια μοτσαρέλα.
Dal Professore Gastro Bar

Μετά τα "Dal Professore" της Κηφισιάς και Νάξου, η νέα προσθήκη στο παλμαρέ του "προφέσορα" Νίκου Δημητροκάλη είναι ένα πόστο στην Πραξιτέλους με δυνατή μπάρα, γουστόζικα πιάτα και "cena spettacolo" (δείπνο με θέαμα). Δε γίνεται να αποσουσιάζει η πολύ καλή πίνσα.
Le Pizze de San Gennaro

Bαφτισμένη με το όνομα του Σαν Τζενάρο, πολιούχου της Νάπολης, η pizzeria της Νέας Σμύρνης ψήνει απολαυστικές ναπολιτάνικες πίτσες, άψογα αρτυμένες με τα καπνιστά αρώματα του ξυλόφουρνου. Στον οικείο χώρο που θυμίζει Ιταλία, ο έμπειρος pizzaiolo ξεφουρνίζει πίτσες με λεπτή μαλακιά ζύμη που ωριμάζει 24 ώρες, με ποικιλία από ιταλικά toppings, σε τουλάχιστον δέκα εκδοχές, ενώ καθημερινά ετοιμάζει γλυκά και πιάτα ημέρας, όλα με υλικά που έρχονται από τη γείτονο, εμπλουτίζοντας τους λόγους επιστροφής μας.
Granello
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο Κυριάκος Λιοδάκης παρουσιάζει μία θαυμάσια παραλλαγή της κλασικής ναπολιτάνικης ζύμης με προζύμι σε αρκετά ενδιαφέρουσες και ασφαλώς νόστιμες προτάσεις. Must taste εδώ η Piccante (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι και μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό).
Mario & Luigi The Eatalians
Mε όνομα εμπνευσμένο από τους γνωστούς ήρωες της Nintendo, το συμπαθέστατο αυτό πόστο (και πιο δημοφιλές ιταλικό εστιατόριο της πόλης σύμφωνα με τα Tasty Awards x Esquire 2024), με τον εντυπωσιακό μπρούτζινο ξυλόφουρνο ως σήμα κατατεθέν, είναι από τους πιο καλαίσθητους χώρους στην Ηλιούπολη για ένα ωραίο γεύμα ιταλικής έμπνευσης.

Στην ανοιχτόκαρδη σάλα του θα απολαύσεις καλοφτιαγμένη πίτσα με το signature, ανάλαφρο, κυψελωτό ζυμάρι τους. Η ναυαρχίδα ακούει στο όνομα Gioconda, με μοτσαρέλα fior di latte, gorgonzola dolce, provola και παρμεζάνα που αβίαστα φέρνει στα χείλη σου το σχετικό χαμόγελο, ενώ ιδιαίτερη νοστιμιά έχει και η Luciana, με λουκάνικο salsicia Toscana, πατάτα, provola και pecorino.
Da Bruno
Σαράντα χρόνια ιστορίας μετρά η τρατορία του Δημήτρη Τσουκάρη, που αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για την ιταλική κουζίνα, μιας και είναι πιστοποιημένα το πρώτο αυθεντικά ιταλικό εστιατόριο της πόλης.

Το "Da Bruno" επιμένει με αγάπη και σεβασμό να εξερευνά τις γεύσεις και τις γαστρονομικές παραδόσεις της "Μπότας", σερβίροντας στην ατμοσφαιρική του σάλα ή στην κατάφυτη αυλή του κλασικά πιάτα μοναδικής νοστιμιάς, ιδωμένα από μια μοντέρνα οπτική. Η πίτσα προφανώς δεν απουσιάζει, σε εκδοχή pinsa romana και 7 εξαιρετικές προτάσεις.
Cupola
Σε ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της ιταλικής –και όχι μόνο κουζίνας έχει εξελιχθεί το "Cupola" τα τελευταία χρόνια. Από το 2017, όταν εγκαταστάθηκε στον όμορφο πεζόδρομο της Ευφορίωνος, η μοντέρνα τρατορία μάς ταξιδεύει μέσα από τα μοναδικά ιταλικά της πιάτα, τη χαλαρή της ατμόσφαιρα και τον feelgood χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει. Δεν είναι τυχαίο που οι foodies της πόλης επιλέγουν ξανά και ξανά το φιλόξενο περιβάλλον του "Cupola", το οποίο θεωρείται πλέον σημείο αναφοράς.

Η ιταλική παράδοση ξετυλίγεται μέσα από τις έξοχες προτάσεις της κουζίνας του εστιατορίου, όπως διάφορες παραλλαγές της ναπολιτάνικης πίτσας, φτιαγμένης με αγνά υλικά στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Lisa
Μια αρκετά σοβαρή πιτσαρία στην Κυψέλη, που αρκείται να αυτοσυστηθεί ως "contemporary pizza". Ο Σταύρος Τσάμης προσαρμόζει τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία σε μια λίγο πιο γκουρμέ κατάσταση, σε πίτσες ευφάνταστες, λεπτές, με μαζεμένο κορνιτσιόνε και ιδιαίτερα toppings.
Rusticana

Στο "Rusticana", το φαγητό είναι μια ουσιώδης πράξη ευθύνης, συνυφασμένη με τα ήθη και τις αξίες του ιδιοκτήτη. Εδώ και τριάντα χρόνια, το εστιατόριο συνεργάζεται με τους πιο έμπιστους παραγωγούς και χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρώτες ύλες για τη δημιουργία των νόστιμων πιάτων που σερβίρει. Η μεγάλη ποικιλία από πίτσες στα τοπ των επιλογών.
Zeas Pizza
Στη "Zeas Pizza" θα βρεις το γνωστό έδεσμα, όπως το έχουμε αγαπήσει: Αυτή είναι, άλλωστε, η αποστολή της πιτσαρίας από το 1973, όταν πρωτοξεκίνησε. Στον ζεστό χώρο της στη Νέα Σμύρνη, μπορείς να απολαύσεις λαχταριστούς γευστικούς συνδυασμούς, που παρασκευάζονται με μαστοριά και αγνά υλικά.

Στο μενού θα βρεις μια ευρεία γκάμα που κυμαίνεται από τα κλασικά κι αγαπημένα (μαργαρίτα, special, 4 τυριά) μέχρι και πιο "αμφιλεγόμενα", όπως η πίτσα με ανανά. Λιχούδικες επιλογές είναι η μπολονέζ, αλλά και η BBQ με κοτόπουλο, ενώ η vegetarian και η light ‘n tasty με γαλοπούλα-μανιτάρια προσφέρονται για πιο ανάλαφρες ορέξεις
P3-Pizza Pasta Piazza
Δεν υπάρχει τίποτα ιδανικότερο από μια λαχταριστή pizza σε μια όμορφη αθηναϊκή πλατεία, την οποία απολαμβάνεις με καλή παρέα. Αρκεί, λοιπόν, να φροντίσεις μόνο για το τρίτο σκέλος και το "P3" αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα.

Έκανε την εμφάνισή του στην πλατεία Υμηττού το 2019 και από τότε στηρίζει την επιτυχία του στο λιτό αλλά περιεκτικό τρίπτυχο pizza, pasta, piazza. Στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, που είναι ο πυλώνας της κουζίνας του, ψήνεται αυθεντική ιταλική πίτσα με ελληνική φινέτσα, φτιαγμένη με χειροποίητο προζύμι ωρίμανσης τουλάχιστον 48 ωρών και αγνά υλικά. Κάθε πίτσα ετοιμάζεται κατόπιν παραγγελίας και σερβίρεται στο τραπέζι σου απολαυστικά τραγανή και καπνιστή με αρώματα από ελιές και οξιές.
Πιτσαρία Νεάπολη
Η Νεάπολη των Εξαρχείων από τη Νάπολη της Ιταλίας απέχουν μόλις ένα γράμμα και κάτι παραπάνω από 1.000 χιλιόμετρα σε απόσταση. Το χάσμα γεφυρώνει γευστικά η "Πιτσαρία Νεάπολη" της οδού Ιπποκράτους, επιμένοντας ναπολιτάνικα και επιμένοντας όμορφα στο δίπτυχο πίτσα-απεριτίβο. Δυνατές επιλογές η Dacolini (με ντομάτες San Marzano, mozzarella fior di late, μους φέτα Καλαβρύτων, πίκλα κρεμμυδιού, πιπεριές ψητές, ντοματίνια confit, ελιές Καλαμών και αποξηραμένη ρίγανη) και η Bianca (Mozzarella fior di latte, κρέμα παρμεζάνας, προσούτο cotto, λάδι σκόρδου & φρέσκο πιπέρι).
Osteria da Claudio

Eπίσκεψη σε φιλόξενο ιταλικό σπίτι θυμίζει η εμπειρία στο "Osteria da Claudio", το κομψό εστιατόριο που εδώ και δεκαεπτά χρόνια έχει αποκτήσει πιστό κοινό. Από τη ζεστή ατμόσφαιρα και το φιλόξενο προσωπικό μέχρι τις φρέσκες πρώτες ύλες και τα πιάτα με την υπογραφή του σεφ Claudio Stanich, το εστιατόριο με έδρα το Χαλάνδρι είναι και προορισμός για σκαμπρόζα πίτσα.
Tropical Pizza
Eδώ και 25 χρόνια, η οικογενειακή επιχείρηση "Tropical Pizza" έχει αφιερωθεί στην τέχνη της ιταλικής πίτσας, στην οποία χρησιμοποιεί μόνο τα καλύτερα υλικά, προκειμένου να μιμηθεί τις αυθεντικές γεύσεις της γείτονος.

Το φιλόξενο στέκι στο Πολύγωνο είναι ανοιχτό καθημερινά και παρέχει ένα εκτενές μενού, με μια μεγάλη ποικιλία από πίτσες, ψημένες σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο: από τις κλασικές Μαργαρίτα και Σπέσιαλ μέχρι πιο αναπάντεχους συνδυασμούς, όπως η Scampi με γαρίδες και κρεμμύδι, αλλά και σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, η ομώνυμη Tropical.
Willy’s
Το ιδιαίτερα δημοφιλές στέκι της Καλλιθέας, που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας, ποντάρει σταθερά στην εγκάρδια φιλοξενία και την comfort νοστιμιά. Αν και οι πλούσιες σαλάτες και τα κλασικά ορεκτικά του μενού είναι δύσκολο να προσπεραστούν, η προσοχή πέφτει μοιραία στη μακρά λίστα συνδυασμών της γνήσιας ιταλικής πίτσας του "Willy’s".

Δοκιμάζεις χωρίς φόβο και πάθος Tropical (με σάλτσα ντομάτας, mix τυριών, πεπερόνι, ανανά & κρεμμύδι), James (με σάλτσα ντομάτας, mix τυριών, φιλέτο κοτόπουλο, μπέικον, καλαμπόκι & ρόκα) και Arkadia (με σάλτσα ντομάτας, mix τυριών, φέτα, ανθότυρο, μελιτζάνα σωτέ, κολοκύθι, ντομάτα φρέσκια & πιπεριά πράσινη).
Frankie
H εμπειρία και η αυθεντικότητα της ιταλικής κουζίνας μεταφέρονται σε μοντέρνα βερσιόν σε μια αθηναϊκή "μικρή Ιταλία" με ρουστίκ αέρα αλλά σύγχρονη γευστική προσέγγιση. Τα φρέσκα τοπικά υλικά και η farm-to-table φιλοσοφία συνθέτουν ένα πλούσιο γευστικό σενάριο που ακολουθεί την υγιεινή διατροφική προσέγγιση του ομίλου nice n easy μεταφρασμένη -μεταξύ άλλων- σε πίτσες με προζύμι και βιολογικό αλεύρι, αλλά και gluten free και lactose free επιλογές.

Οι πίτσες που ζυμώνονται καθημερινά ψήνονται σε ξυλόφουρνο, ενώ οι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες pinsas φτιάχνονται από ζυμάρι μακράς ωρίμανσης και νοστιμίζουν με ποικιλία από γαρνιτούρες όπως mozzarella, φρέσκια bufala, πάστα τρούφας, μανιτάρια, καπνιστή pancetta, σαλάμι spianata, prosciutto.
Prac•sitele
Tο κομψό, με χαλαρά vibes all-day bar restaurant στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου "Belle Epoque Suites", στη γωνία της Πραξιτέλους, πριν την πλατεία Καρύτση, έχει αλέγρα κουζίνα που μιλά άπταιστα ιταλικά. Το μενού εστιάζει στην πίτσα και την pasta, με φίνες όμως προτάσεις σε κρέας και ψάρι. Από τον στολισμένο με πλακάκια στα χρώματα της ιταλικής σημαίας φούρνο αριβάρουν στα τραπέζια πίτσες ναπολιτάνες με αφράτη κυψελωτή ζύμη, όπως η Valentina, με ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte, caprinο, bresaola και ρόκα, ή η πιο ιδιαίτερη Golozza (με mozzarella fior di latte, scamorza, παλαιωμένη παρμεζάνα, προσούτο cotto, κολοκυθάκι, πατάτα και αυγό.
Μαρίκα

Η ακαταμάχητη ζεστασιά της αυθεντικής cucina italiana έχει κάνει εδώ και χρόνια την cosy trattoria του Χαλανδρίου προορισμό για τους λάτρεις του ιταλικού φαγητού στην πόλη. Νοσταλγικού ύφους σάλα σε μια όμορφη μονοκατοικία, χαρισματική ολάνθιστη αυλή, μυρωδιές από λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές της Μπότας, σερβιρισμένες σε ατμόσφαιρα παρεΐστικη, είναι τα βασικά συστατικά για τη συνταγή της επιτυχίας. Και η πίτσα της μια αφορμή για να βρεθείς εκεί.
Dal Professore
Έχοντας εμβαθύνει στο ιταλικό γευστικό σύμπαν και ερευνώντας χρόνια τη μαγειρική παράδοση της "Μπότας" απ’ άκρη σ’ άκρη της, ο σεφ Νίκος Δημητροκάλης κατάφερε να κάνει τη φινετσάτη τρατορία της Κηφισιάς σημείο αναφοράς για αυθεντική ιταλική κουζίνα. Η αγάπη του για τα αρώματα, την παράδοση και τις εκλεκτές πρώτες ύλες της γείτονος γράφεται σε απολαυστικά κεφάλαια που συνδυάζουν την αίγλη του κλασικού και τη φρεσκάδα των νέων ιδεών με την υπογραφή του "καθηγητή", η οποία αποτελεί πλέον και προσωπικό brand.

Στην κουζίνα του, ο γευσιπλάστης Δημητροκάλης δημιουργεί την πίτσα του μέλλοντος, μια πίτσα "non pizza" όπως την αποκαλεί, καθώς διαφέρει εξ ολοκλήρου απο την πίτσα που όλοι ξέρουμε. Περιέχει φυσικό προζύμι και το ζυμάρι είναι πολύ εύπεπτο, αφού διαθέτει 90% υγρασία. Τα αλλαντικά είναι απο τα καλύτερα της Ιταλίας με ονομασία προέλευσης. Δεν μένει όμως, μόνο εκεί το μενού του Dal Professore: υπάρχει και η εκδοχή γλυκιάς πίτσας με κρέμα λεμονιού ή κρέμα φουντουκιού αλλά και πίτσα με ζυμάρι μαύρου ρυζιού.
Parlo
Στο βασικό τρίπτυχο της ιταλικής κουζίνας (πίτσα, πάστα, ριζότο) εστιάζει αυτό το smart casual ιταλικό εστιατόριο, συνδυάζοντας κλασικές προτάσεις με τουίστ. Τοποθετημένος στη μικρο-πιάτσα της Αδριανείου στο Νέο Ψυχικό, ο χώρος του "Parlo" λειτουργεί σαν όαση ηρεμίας, χάρη στο άφθονο φως, το μοντέρνο ντιζάιν και το ξύλο που ζεσταίνει την αίθουσα, αλλά και τον πράσινο εξωτερικό χώρο.

Όσον αφορά τις πίτσες, το πολύ λεπτό και τραγανό ζυμάρι τους αποτελεί το ιδανικό "τερέν" όπου "παίζουν μπάλα" τα υλικά της κλασικής Margherita (με σάλτσα ντομάτας San Marzano), της Mortadella pistacchio (που, ναι, έχει όντως φιστίκι πλάι στο αλλαντικό της και το κατίκι Δομοκού), αλλά και της Pepperonella (με τυρί taleggio). Άξια μνείας και η Fatboy –ό,τι πρέπει για μεγάλες λιγούρες– με το λαχταριστό καπνιστό της χοιρομέρι.
Alpino Cucina Italiana
Aν είσαι ορκισμένος πιστός της ιταλικής κουζίνας, δύσκολα θα σου έχει ξεφύγει ένα από τα σημεία της πόλης που την τιμούν όσο λίγα. Πόσο μάλλον τώρα, που το "Alpino Cucina Italiana" έχει περάσει τα σύνορα του Παλαιού Φαλήρου, όπου πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1973, και εξαπλώθηκε σε Χαλάνδρι, Πειραιά, αλλά και στην Πάρο, διασφαλίζοντας πως δεν υπάρχει δικαιολογία σε κανέναν pizza lover της πόλης για να μη δοκιμάσει τις προσεγμένες, δημιουργικές γεύσεις του.

Φέροντας την πιστοποίηση της ιταλικής γαστρονομίας Ospitalità Italiana και κρατώντας ψηλά τον πήχη στη φρεσκάδα των υλικών που χρησιμοποιεί, η δημιουργική ομάδα του εστιατορίου σερβίρει κορυφαία και αυθεντική pizza romana. Η signature τραγανή ζύμη είναι η κορωνίδα των προτάσεων του "Alpino", με ευρηματικά toppings και τολμηρούς συνδυασμούς.
Vitello

Το "Vitello" σερβίρει γνήσιες γεύσεις της "Μπότας" με σπιτική φροντίδα τόσο στην ατμοσφαιρική σάλα όσο και στην καταπράσινη αυλή του. Τα ευφάνταστα antipasti, τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και η λαχταριστή πίτσα με ζυμάρι 24ωρης ωρίμανσης μιλούν άπταιστα ιταλικά, όπως και τα πληθωρικά κυρίως.
Monzu
Στο διατηρητέο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το οποίο περιβάλλεται από έναν καταπράσινο, άνετο και κομψό κήπο και στο οποίο στεγάζεται το 'Monzu', o Γιάννης Λιόκας δείχνει μία άλλη πτυχή του ταλέντου του, "μιλώντας" ιταλικά. Ανάμεσα στα πολλά και καλά που θα βρεις εδώ, υπάρχει και η φίνα, εξαιρετικά αφράτη και μαλακή πίνσα, με προζύμι biga, βουβαλίσια μπουράτα, πέστο φιστίκι, παλαιωμένη παρμεζάνα και μορταδέλα Bologna.
Il Trovatore
Καθώς η πρώτη νότα δίνει το τέμπο, νοστιμιές και μυρωδιές ξεχύνονται από την ανοιχτή κουζίνα που έχει στον πυρήνα της το comfort στοιχείο, τις επιλεγμένες πρώτες ύλες και, ασφαλώς, τη μουσική αύρα. Αφιερωμένο στον μεγάλο τροβαδούρο Andrea Bocelli, που κυριαρχεί στο χώρο μέσα από υπογεγραμμένους δίσκους ή ετικέτες κρασιών από τον οικογενειακό αμπελώνα, το "Il Trovatore" στήνει στην cosy σάλα και στον καταπράσινο κήπο του ένα ιταλικό γευστικό ρεσιτάλ άψογα ενορχηστρωμένο από τον Executive Chef Pino Saccheri και τον Head Chef Τάσο Κεφαλά.

Οι θεϊκές πίτσες με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης παραμένουν το πιο δημοφιλές πιάτο, με πρώτο βιολί την Burrata con Mortadella με βουτυράτη μοτσαρέλα, καπνιστά ντοματίνια, μορταδέλα, πέστο βασιλικού και φιστίκι.
The Amorous Project
Η Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα ενέπνευσε αισθητικά το ξεχωριστό εστιατόριο"The Amorous Project" στην Κηφισιά. Σε ένα χώρο με vintage διακόσμηση και industrial στοιχεία, η γαστρονομία συναντά την τέχνη με αποτέλεσμα μια μοναδική εμπειρία. Ο executive chef Δημήτρης Ριζογαλάς επιμελείται ένα μενού βασισμένο σε ποιοτικά υλικά, το οποίο συνδυάζει μεσογειακές γεύσεις με διεθνείς επιρροές.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα πιο δημοφιλή πιάτα της κοσμοπολίτικης κουζίνας της Νέας Υόρκης, πάντα με τη γνωστή υγιεινή προσέγγιση του ομίλου nice n easy. Μust η πλούσια γκάμα από πίτσες με ποικιλία από προσεκτικά επιλεγμένες γαρνιτούρες.
Lollo's
Στο 'Lollo's' συναντά κανείς τέλεια λεπτή ζύμη και φρέσκα πλούσια υλικά on top. Οι pinse εδώ χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (margherite, rosse, bianche, piccanti, vegane και gourmet) με must taste πρόταση τη Diavolina με μοτσαρέλα, καυτερό σαλάμι ventricina και peperoncino.
Gloria Gati

Η μικρή αδερφή της δημοφιλούς Ιταλο-Γλυφαδιώτισσας 'Vittoria Gati' άνοιξε τις πόρτες της στην πλατεία Καρύτση. Υπηρετεί το κόνσεπτ της ιταλικής brasserie σε έναν urban chic πανέμορφο χώρο, που έχει επιμεληθεί η Zisis Papamichos Architects & Partners. Η κουζίνα πατά σε στιβαρές ιταλικές βάσεις με ενδιαφέροντα twists -συναντάς όλα τα κλασικά φαβορί της- ενώ η λίστα κρασιών μοιράζεται σε ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα.
Forget About It
Το κεφάτο pizza bar στα Βριλήσια ποντάρει στο δίπολο πίτσα/cocktails και πολύ καλά κάνει. Σε έναν μικρό αλλά μέγα χώρο, ελληνόστροφες γεύσεις με ιταλικές αναφορές σε πίτσες, panuozzi, αλλά και ευρηματικά bar bites συνοδεύονται από έξοχα ποτά.
Flower
Ο αστικός μύθος λέει πως καμία επίσκεψη στην πλατεία Μαβίλη δε θεωρείται ολοκληρωμένη, αν δε θα φας πίτσα στο "Flower". Η λεπτής ζύμης παρασκευή με τα ενδιαφέροντα toppings είναι πάντοτε μια καλή επιλογή, ου επισφραγίζει την εν λόγω ρήση.
Nebbiolo

Το "Nebbiolo" συστήνεται σαν all day bar restaurant με ιταλικές γευστικές απολήξεις -στο ίδιο ύφος με τα 'ξαδέρφια' του, "Brunello" και "Barolo", σε Κολωνάκι και Ψυχικό αντίστοιχα- με τον Θοδωρή Παπανικολάου να είναι εκείνος που επιμελείται ένα εκλεπτυσμένο comfort μενού (και το οποίο εκτελεί με ακρίβεια στην κουζίνα ο Νοέλ Αγκόλι). Must taste πίτσα και pasta, συν μία καταπληκτική λίστα κρασιών που έχει φτιάξει ο σομελιέ Άγγελος Αντωνίου.
Luma
Πίσω από το ιταλιάνικο μέρος στα σύνορα του Παγκρατίου με το Μετς, που συστήνεται ως εκμοντερνισμένη τρατορία, βρίσκεται η ομάδα των πολύ επιτυχημένων 'Aperio', 'White Spoon' και 'Big Spoon', σε Χολαργό (τα δύο πρώτα) και Αγία Παρασκευή, αντίστοιχα.
Σε ένα διατηρητέο κτίριο, 4 όμοια και παράλληλα διαφορετικά δωμάτια αποτελούν τα κομμάτια του αλέγρου και feelgood χωροταξικού παζλ, που περιλαμβάνει ακόμη ένα walk in κελάρι και μία μικρή ταράτσα. Στα της γεύσης γενόμενα, ο executive chef Κώστας Καρακώστας είναι εκείνος που επιμελείται ένα μενού ευερμήνευτο (τις επιλογές του οποίο φέρει εις πέρας ο σεφ Γιάννης Νιτσόλας), όπου κλασικά ιταλιάνικα πιάτα υπόκεινται σε ορθά twists.
Amici Miei Cucina Italiana
H εξοχική τρατορία της Δροσιάς, που αγαπά την κλασική ιταλική κουζίνα και το καλό κρασί, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη χειμερινή σεζόν με ανανεωμένο μενού, το οποίο επιμελούνται η Άρτεμις Ζαχίλα και ο Γιώργος Γιαννόπουλος. Το πρώτο λόγο στο "Amici Miei" κρατάνε οι ποιοτικές πρώτες ύλες και τα ζυμάρια για την πίτσα και την πάστα, που παρασκευάζονται όλα in house.

>>>>> Just IN: Η πιτσαρία Armando μόλις άνοιξε τις πόρτες της στον Κεραμεικό, έχοντας την υπογραφή των Βασίλη Στεφανάκη και Ελένης Σαράντη. Σε απόσταση αναπνοής από το εξαιρετικό Osteria Mamma, το έτερο πρότζεκτ του ζεύγος επενδύει σε κορυφαία πίτσα κατ' αποκλειστικότητα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.