Πρώτη γεύση από τα Δώδεκα Πιάτα του Παύλου Κυριάκη

Η νέα ταβέρνα στο Κουκάκι μόλις έκανε πρεμιέρα και μιλά τη γλώσσα της γευστικής οικειότητας με προσοχή στη λεπτομέρεια, δίχως περιττές φανφάρες.

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι © Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν είναι και η πιο συνηθισμένη εικόνα του (γαστρονομικού) κόσμου να βλέπεις έναν σεφ βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin να κόβει γύρο. Αλλά αυτό ακριβώς μπορεί να αντικρίσει κανείς μπαίνοντας στα Δώδεκα Πιάτα12 Πιάτα, αν προτιμάς), τη νέα ταβέρνα των -ο περί ου ο λόγος- Παύλου Κυριάκη και Γιάννη Σαλπέα, που εδώ και λίγες ώρες έρχεται να προστεθεί στον εστιατορικό χάρτη της πόλης, πιάνοντας πόστο στο φορτσάτο εσχάτως Κουκάκι.

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Χώρος στα λευκά, με ξύλινη επένδυση, με άσπρα κουρτινάκια περιμετρικά της τζαμαρίας και μεταλλικούς πολυελαίους να ρίχνουν άπλετο φως όταν αυτό δε συμβαίνει οργανικά, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μικρογραφία ρεστοράν -ή πιο σωστά, κοσμικό κέντρο- άλλων δεκαετιών.

Εσωτερικό δηλαδή εξόχως φιλικό και οικείο, με τη μουσική εδώ να δίνει κι αυτή το στίγμα της, παραπέμποντας σε παλιά ταινία της Φίνος Φιλμ ή της Καραγιάννης - Καρατζόπουλος. Ακούς πότε την Τζαμάικα σε εκτέλεση Γιάννη Καλατζή και πότε Το πουκάμισο το θαλασσί. Καταλαβαίνει τι εννοώ. Το ηχητικό χαλί συνοδεύει αν μη τι άλλο με ακρίβεια το κόνσεπτ.

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι 20
© Λεωνίδας Τούμπανος

Περνώντας στα της γεύσης δεδομένα στα 12 Πιάτα, κοιτάς τον κατάλογο και διαπιστώνεις πως είναι από εκείνους για τους οποίους αβίαστα, χωρίς πάθος και πλήρως συνειδητοποιημένα λες: "Φέρε μία από όλα". Και ίσως οφείλεις να το κάνεις, καθώς στα Δώδεκα Πιάτα βρίσκεις αντίστοιχες προτάσεις που εξυμνούν τη συνθήκη της παραδοσιακής ταβέρνας (με ολίγη από ψησταριά), δίνοντας κλασικές της σπεσιαλιτέ, στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος των δημιουργών εξαρχής.

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι 13
© Λεωνίδας Τούμπανος

Για την ιστορία, δεν το τόλμησα, όσο κι αν το επιθυμούσα. 'Ίσως λειτούργησε -πολύ αργά γι' αυτό, γενικότερα- το ένστικτο αυτοσυντήρησης αναλογικά με το πόσα χωρούν στο στομάχι μου, ίσως γιατί ήθελα να αφήσω ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας άμεσης επόμενης επίσκεψης.

Σε κάθε περίπτωση, αρχικά στο τραπέζι κατέφθασαν ένα σκορδο-less τζατζίκι, ιδανικό τερέν βουτιάς για τις άψογες α λα τσιπς τηγανητές πατάτες, μαζί με τις έτερες αλοιφές του εστιατορίου (σε γενναιόδωρες μάλιστα ποσότητες), τη χειροποίητη ρώσικη και την πληθωρική, επίσης χειροποίητη, τυροκαυτερή. Τα χόρτα με δυόσμο, που χιονίζονται με παχιά κομμάτια ξινομυζήθρας πιστοποιούν και πάλι την ανεύρεση έξοχης πρώτης ύλης.

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι 17
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το πολύ καλό συκώτι -από τα πιο ευέλικτα και νόστιμα ζωικά κομμάτια- έρχεται ολόσωστα ψημένο, όπως ακριβώς -με το δικό του τρόπο, ασφαλώς- και το πεντανόστιμο, υπέροχο στην υφή του, μοσχαρίσιο διάφραγμα, για το οποίο αρκεί μόνο ο ανθός αλατιού ως έτερο συστατικό του πιάτου.

Το μοσχαρίσιο διάφραγμα στα 12 Πιάτα, στο Κουκάκι
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Αφήνω για το τέλος τον γύρο χοιρινό: Χειροποίητος (κι αυτός), με πολύ καλό κρέας (φαίνεται πως υπάρχει μπόλικο ψάξιμο ακόμη και για τα ιδανικότερα κομμάτια του ζώου για τη δουλειά), θα σε κάνει να ανατρέξεις στον αντίστοιχο των πολύ καλών σουβλατζίδικων της πόλης, δίχως καμία από τις όποιες παθογένειες μπορούν να προκύψουν στα τελευταία. Παρότι προλάβαμε κομμάτια από το μέρος του γύρου κοντά στη σούβλα, είχε διατηρήσει ζουμερότητα και ατόφια νοστιμιά. Στο πλάι του, συμπαίκτης μόνο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα (12 Πιάτα) στο Κουκάκι 16
© Λεωνίδας Τούμπανος

'Έξτρα πόντους δίνω για την πρόταση της πορτοκαλόπιτας -δίχως ζάχαρη- με παγωτό βανίλια, σαν το μοναδικό επιδόρπιο, για την καλή τιμολογιακή πολιτική και το εξαιρετικά ευγενικό σέρβις. Ενδιαφέρουσες οι επιλογές σε κρασί, με τον ελληνικό αμπελώνα να επικρατεί αλλά να συναντώνται και μερικές ετικέτες του ευρωπαϊκού. 

Διαβάστε Επίσης

Η πρώτη εικόνα είναι τίμια και ειλικρινής, αν και είμαι βέβαιος πως -και για τους ίδιους τους ανθρώπους των 12 Πιάτων- υπάρχει ήδη μεγάλο τερέν εξέλιξης. Όπως άλλωστε και για κάθε ταβέρνα που θέλει να συντονίζεται με τους χώρους εστίασης του 2025. Αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα, πολύ μεγαλύτερη.


Info

Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι
Tηλ: 210 9242514
Ανοιχτά καθημ. εκτός Δευτέρας από 13.00 - 23.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

12 Πιάτα

Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι εννοείς κάνουν και στη Θάσο fine dining;

Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος ερμηνεύει τις σπεσιαλιτέ του νησιού με τρόπο καινοτόμα νόστιμο και σύγχρονες τεχνικές. Σερβίρει τις δημιουργίες του για ένα και μόνο βράδυ στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/03/2025

Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα εστιατόρια της Πάρου που ξεχώρισαν στο νησί που έκανε την έκπληξη

Η δημοφιλής Κυκλάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά φορμαρισμένη, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους αλλά και δύο νέα Top Notch.

Ο διάβολος έτρωγε Prada: τι συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μπουν στην κουζίνα;

Τί συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φοράνε ποδιές και σκούφους; Ποια είναι τα πιάτα της μόδας; – στην κυριολεξία.

Τι γεύση έχει μια πίτσα των 52 ευρώ;

Κατ' αρχάς, τη γεύση του exclusivity που σερβίρει για πρώτο πιάτο το "Bagatelle Athens", με όλη την αίγλη που συνδέεται με το όνομα του μπολιασμένη στην ατμοσφαιρική αρχοντιά του, και γεύσεις φινετσάτες κι ευφάνταστες, που ταιριάζουν χάρμα στην εκλεκτική του αύρα. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Πώς μια πίτσα έφτασε στις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες της χώρας

Το απόλυτο comfort food στην έως τώρα κορυφαία στιγμή του στα εστιατορικά δρώμενα της Ελλάδας. Ποιος και πού τη φτιάχνει, γιατί ξεχωρίζει.

Στο Dal Professore Gastro Bar για beats n bites με ιταλιάνικο πρόσημο

Το νέο στέκι με την υπογραφή του… "καθηγητή" της ιταλικής κουζίνας, Νίκο Δημητροκάλη, γίνεται το αγαπημένο μας spot για after office και after theater απολαύσεις και μας διδάσκει την απολαυστική αλεγρία του "cenna spettacolo".