Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για το 2025

Ανακοινώθηκαν τα εστιατόρια της λίστας The Middle East & North Africa’s 50 Best Restaurants 2025, του έγκριτου θεσμού The World's 50 Best Restaurants.

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για το 2025 © Orfali Bros

Σε μία από τις καθιερωμένες τελετές του θεσμού, τα The World's 50 Best Restaurants έκαναν γνωστά τα καλύτερα εστιατόρια για το region της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, για το 2025. Στην κορυφή των φετινών The Middle East & North Africa’s 50 Best Restaurants 2025 βρέθηκε το Orfali Bros Bistro του Ντουμπάι

Το δημοφιλές εμιράτο ήταν το μέρος με τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τον αριθμό βραβευμένων εστιατορίων στη λίστα, καθώς μέτρησε 19 τέτοια στην κατάταξη του 2025, πιστοποιώντας έτσι την υπεροχή του στο εν λόγω κομμάτι αλλά και τη ρενεσάνς του fine dining (και της εξτραβαγκάντσας, βεβαίως βεβαίως) που συντελείται τα τελευταία χρόνια στους πιο γκλάμορους προορισμούς της Μέσης Ανατολής.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην πρώτη πεντάδα υπάρχουν 4 εστιατόρια από το Ντουμπάι (εκτός από το Orfali, τα Trèsind Studio, Kinoya και Ossiano), με το Khufu's από το Κάιρο να σπάει τη... μονοτονία.

Από την άλλη, τη Βόρεια Αφρική στη λίστα των The Middle East & North Africa’s 50 Best Restaurants 2025 εκπροσωπούν επάξια κυρίως το Κάιρο και το Μαρακές, με 6 και 5 εστιατόρια αντίστοιχα. 

Το Orfali Bros Bistro στο νο.1 

Στην πολυπολιτισμική καρδιά του Ντουμπάι, τρεις αδελφοί από τη Συρία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια πραγματικά μοναδική γευστική εμπειρία. Το Orfali Bros Bistro, το οποίο άνοιξε το 2021, έχει ήδη αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στον γαστρονομικό χάρτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το χαλαρό αλλά πρωτοποριακό τους μπιστρό κατακτά την κορυφή της λίστας με τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια της περιοχής.

Οι τρεις αδελφοί, όλοι τους παρόντες στην κουζίνα, έχουν αναλάβει ξεχωριστούς αλλά εξίσου σημαντικούς ρόλους. Ο μεγαλύτερος αδελφός, Mohammad, είναι ο επικεφαλής σεφ και η ψυχή του εγχειρήματος. Με εμπειρία ως τηλεοπτικός σεφ και επαγγελματίας μάγειρας στη Μέση Ανατολή, έχει δημιουργήσει μια προσωπική εκδοχή της αραβικής κουζίνας, αντλώντας έμπνευση από υλικά, τεχνικές και γαστρονομικές επιρροές από όλο τον κόσμο.

Ενώ ο Mohammad ηγείται της κουζίνας των αλμυρών εδεσμάτων, οι μικρότεροι αδελφοί, Wassim και Omar, βρίσκονται έναν όροφο πιο πάνω, στον δικό τους κόσμο της ζαχαροπλαστικής. Με κλασική γαλλική εκπαίδευση αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις, δημιουργούν μια εντυπωσιακή ποικιλία από γλυκές λιχουδιές: εκλέρ, μπριός, επιδόρπια και πρωτότυπα αρτοσκευάσματα που ξεχωρίζουν στο μενού.

Στο Orfali Bros Bistro δεν υπάρχουν αυστηρές κατηγορίες φαγητού. Οι αδελφοί Orfali συνδυάζουν με μαεστρία συριακές γεύσεις με ευρωπαϊκές τεχνικές και ασιατικά υλικά, δημιουργώντας ένα μενού που αψηφά κάθε ταξινόμηση. Η φιλοσοφία τους είναι ξεκάθαρη: "Οι κανόνες υπάρχουν για να λυγίζουν και να σπάνε, πάντα με σεβασμό στην παράδοση".

Ανάμεσα στα εμβληματικά πιάτα τους είναι το Orfali bayildi, με μελιτζάνα, μακντούς (μουχαμάρα με πιπεριές γεμιστές με καρύδια) και νεροκάρδαμο, το Eat H, μια πικάντικη σαλάτα με πλιγούρι, πάστα από πιπεριές Χαλεπίου, ντομάτα και φύλλα shiso, καθώς και το ευρηματικά ονομαζόμενο Come with me to Aleppo, μια δική τους εκδοχή του κεμπάπ με ξινό κεράσι και wagyu μοσχάρι.

Διαβάστε Επίσης

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα γλυκά του μενού είναι το umami éclair, το οποίο συνδυάζει τον κόσμο του αλμυρού και του γλυκού, με κρέμα από πορτσίνι, Marmite, ζυμωμένο κυδώνι και σπασμένους κόκκους κακάο.

Αναλυτικά η λίστα εδώ.

Να πέσει και το βίντεο:

Υπενθυμίζουμε πως η φετινή τελετή για τα 50 Κορυφαία Εστιατόρια του Κόσμου για το 2025 (The World’s 50 Best Restaurants 2025) θα συμβεί την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Τορίνο. Το 'α' θα είναι εκεί. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αsωtos

Ταβερνομανίας συνέχεια στην Αθήνα. Ο Μιχάλης Μερζένης φαντάστηκε τη δική του ανατρεπτική και παιχνιδιάρα, με αγάπη για τα βινίλια, το κρασί και τις γεύσεις που βλέπουν την παράδοση με έναν έξυπνο comfort τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
30/01/2025

Κάτι μαγειρεύει ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στην Costa Navarino

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ ετοιμάζει μία νέα γαστρονομική εμπειρία στο Navarino Dunes.

Dining out στην Αθήνα: The Tonight Show

Γλυκά που δημιουργούνται μπροστά μας, φωτιές που φουντώνουν πίσω μας, σημειώματα στα τραπέζια μας. Η εποχή που απλώς διναμε παραγγελία έχει οριστικά περάσει.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη δοκιμάζει την κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά στο "Ex Machina"

Βόλτα στο Παγκράτι και σε ένα από τα πιο cool εστιατόρια της Αθήνας για τη Ναταλία Δραγούμη.

Παύλο Κυριάκη, τι θα τρώμε στα "Δώδεκα Πιάτα";

Μία μίνι κουβέντα με τον βραβευμένο σεφ, που ετοιμάζεται για ένα νέο project στο Κουκάκι.

Η βασιλική επιστροφή του ταπεινού λαχανοντολμά

Το έδεσμα – εικόνισμα του χειμωνιάτικου οικογενειακού τραπεζιού έχει τρυπώσει ξανά στα standards των εστιατορικών μας γούστων, χάρη σε εκδοχές που το τοποθετούν άλλοτε στη γειτονιά του avant garde κι άλλοτε στην καρδιά του comfort. Ιδού πέντε από τους αγαπημένους μας.