Το "Noma" του fine drinking βρίσκεται κρυμμένο στο καλύτερο μπαρ του κόσμου

Στη Βαρκελώνη και το πίσω μέρος του "Sips" (Νο. 1 στην πιο πρόσφατη λίστα των The World’s 50 Best Bars), οι Simone Caporale και Marc Alvarez φέρνουν την επανάσταση στη συνθήκη του μπαρ, με ένα ιντριγκαδόρικο κόνσεπτ και πρωτοποριακά tasting menus ποτών.

Esencia

"Θα σε δω στην άλλη πλευρά", υπόσχεται ο Simone Caporale, αφού με έχει παρακινήσει να διασχίσω τον φαρδύ διάδρομο με την παχιά στρώση από πλαστικές λωρίδες που παίζουν ρόλο κουρτίνας και προτού χαθεί από το οπτικό μου πεδίο. Προηγουμένως, είχαμε αφήσει πίσω μας την για ακόμη μια φορά ολοζώντανη σάλα του "Sips", - του καλύτερου μπαρ του κόσμου για το 2023 - και κατεύθυνση πλέον ήταν το "Esencia", το πιο φρέσκο project που μαζί με τον Marc Alvarez δημιούργησαν περίπου 7 μήνες πριν.

Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο bar-within-a-bar και το speakeasy και επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο πίνει κανείς στις μπάρες αυτού του κόσμου. Σε έναν μικρό, custom-designed χώρο, το "Esencia" θυμίζει εργαστήριο, αρχηγείο villain του James Bond, φουτουριστικό fine dining εστιατόριο και καινοτόμο μπαρ μαζί, έχοντας μοναδικά κοινά στοιχεία με το "Sips" την κεντρική είσοδο, την τουαλέτα και τον κωδικό του wi-fi. Μέχρι και η ενδυμασία του προσωπικού εδώ είναι διαφορετική σε σχέση με τον δίπλα χώρο, με πιο ανοιχτές αποχρώσεις του γκρι. Χωρά δέκα άτομα τη φορά.

Esencia

Αυτό που κάνουν εδώ είναι να σερβίρουν ποτά σε μικρότερες ποσότητες και με ηπιότερους αλκοολικούς βαθμούς, με διαφορετικό τρόπο κι εντός ενός μενού degustation από cocktails –αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο για τα του πίνειν δεδομένα– που προσεγγίζονται με προσήλωση, ακρίβεια και φαντασία που θα χρησιμοποιούσε κάποιος αστεράτος σεφ στην αντίστοιχη περίπτωση ενός κορυφαίου εστιατορίου. Κυρίως, όμως, προσφέρουν μία άλλη πτυχή της εμπειρίας του "Sips" με καινοτόμες τεχνικές, ειδικές παρουσιάσεις και φίνα αποστάγματα. Στα προαναφερθέντα, το iconic duo των Caporale-Alvarez έχει προσθέσει μπόλικες από τις εμπειρίες της καριέρας αλλά και της ζωής του. Μπλεντάρουν υφές, αρώματα και δημιουργικότητα, ασυναγώνιστη καινοτομία και την απαράμιλλη αίσθηση του καινούργιου.

Esencia

Τα κεφάλαια που συνθέτουν το μενού αντιπροσωπεύονται από δύο ποτά έκαστο – τον ρόλο του καταλόγου παίζει το Tool 001, ένα παράξενο αντικείμενο, ένα "άκαμπτο" μοντέλο, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, με γραμμένα εντός του τα sections των γεύσεων.

Ποτά με έμπνευση την Ιαπωνία και την Ασία γενικότερα, από το δάσος, το βουνό και το χιόνι, υπάρχουν μεταξύ των επιλογών, την ίδια στιγμή που το σάκε συναντά το port και τα sherry με τα βερμούτ παίζουν πολύ. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε το δίπολο των Bloody Mary, με ντομάτα και χωρίς. Ειδικά το "ολοστρόγγυλο" με το καρότο και τον αχινό είναι από τα επικότερα πράγματα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς.

Esencia

Κάθε ποτό έχει πίσω του μια ιστορία, όντας παράλληλα αντικείμενο πειραματισμού και, κυρίως, δίνοντας μία αίσθηση που όμοιά της πιθανότατα δεν έχεις γευτεί. Σίγουρα όχι σε αυτήν τη μορφή και ειδικά από τη στιγμή όπου όλα απολαμβάνονται αβίαστα και ευανάγνωστα. Και αυτό ίσως να είναι τελικά η βασική ιδέα του "Esencia". Επιβεβαιώνει και ο Simone Caporale, μιλώντας για το όραμα εδώ: "Τι θέλουμε ε; Να προσφέρουμε κάτι μοναδικό, κατανοητό και αυθεντικό. Κάτι που να έχει γεύση, τεχνική και ευτυχία".

Esencia

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Athens Rum & Whisky Festival, η επιστροφή: Ρούμι και ουίσκι στο καθιερωμένο γευστικό τετ-α-τετ

Το premium ραντεβού με τις σημαντικότερες ετικέτες σε ρούμι και ουίσκι έρχεται και πάλι, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/11/2024

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.