"Θα σε δω στην άλλη πλευρά", υπόσχεται ο Simone Caporale, αφού με έχει παρακινήσει να διασχίσω τον φαρδύ διάδρομο με την παχιά στρώση από πλαστικές λωρίδες που παίζουν ρόλο κουρτίνας και προτού χαθεί από το οπτικό μου πεδίο. Προηγουμένως, είχαμε αφήσει πίσω μας την για ακόμη μια φορά ολοζώντανη σάλα του "Sips", - του καλύτερου μπαρ του κόσμου για το 2023 - και κατεύθυνση πλέον ήταν το "Esencia", το πιο φρέσκο project που μαζί με τον Marc Alvarez δημιούργησαν περίπου 7 μήνες πριν.
Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο bar-within-a-bar και το speakeasy και επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο πίνει κανείς στις μπάρες αυτού του κόσμου. Σε έναν μικρό, custom-designed χώρο, το "Esencia" θυμίζει εργαστήριο, αρχηγείο villain του James Bond, φουτουριστικό fine dining εστιατόριο και καινοτόμο μπαρ μαζί, έχοντας μοναδικά κοινά στοιχεία με το "Sips" την κεντρική είσοδο, την τουαλέτα και τον κωδικό του wi-fi. Μέχρι και η ενδυμασία του προσωπικού εδώ είναι διαφορετική σε σχέση με τον δίπλα χώρο, με πιο ανοιχτές αποχρώσεις του γκρι. Χωρά δέκα άτομα τη φορά.
Αυτό που κάνουν εδώ είναι να σερβίρουν ποτά σε μικρότερες ποσότητες και με ηπιότερους αλκοολικούς βαθμούς, με διαφορετικό τρόπο κι εντός ενός μενού degustation από cocktails –αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο για τα του πίνειν δεδομένα– που προσεγγίζονται με προσήλωση, ακρίβεια και φαντασία που θα χρησιμοποιούσε κάποιος αστεράτος σεφ στην αντίστοιχη περίπτωση ενός κορυφαίου εστιατορίου. Κυρίως, όμως, προσφέρουν μία άλλη πτυχή της εμπειρίας του "Sips" με καινοτόμες τεχνικές, ειδικές παρουσιάσεις και φίνα αποστάγματα. Στα προαναφερθέντα, το iconic duo των Caporale-Alvarez έχει προσθέσει μπόλικες από τις εμπειρίες της καριέρας αλλά και της ζωής του. Μπλεντάρουν υφές, αρώματα και δημιουργικότητα, ασυναγώνιστη καινοτομία και την απαράμιλλη αίσθηση του καινούργιου.
Τα κεφάλαια που συνθέτουν το μενού αντιπροσωπεύονται από δύο ποτά έκαστο – τον ρόλο του καταλόγου παίζει το Tool 001, ένα παράξενο αντικείμενο, ένα "άκαμπτο" μοντέλο, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, με γραμμένα εντός του τα sections των γεύσεων.
Ποτά με έμπνευση την Ιαπωνία και την Ασία γενικότερα, από το δάσος, το βουνό και το χιόνι, υπάρχουν μεταξύ των επιλογών, την ίδια στιγμή που το σάκε συναντά το port και τα sherry με τα βερμούτ παίζουν πολύ. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε το δίπολο των Bloody Mary, με ντομάτα και χωρίς. Ειδικά το "ολοστρόγγυλο" με το καρότο και τον αχινό είναι από τα επικότερα πράγματα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς.
Κάθε ποτό έχει πίσω του μια ιστορία, όντας παράλληλα αντικείμενο πειραματισμού και, κυρίως, δίνοντας μία αίσθηση που όμοιά της πιθανότατα δεν έχεις γευτεί. Σίγουρα όχι σε αυτήν τη μορφή και ειδικά από τη στιγμή όπου όλα απολαμβάνονται αβίαστα και ευανάγνωστα. Και αυτό ίσως να είναι τελικά η βασική ιδέα του "Esencia". Επιβεβαιώνει και ο Simone Caporale, μιλώντας για το όραμα εδώ: "Τι θέλουμε ε; Να προσφέρουμε κάτι μοναδικό, κατανοητό και αυθεντικό. Κάτι που να έχει γεύση, τεχνική και ευτυχία".
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.