Γοητευτική μέσα στη "φτώχεια" της. Προσιτή και εύκολη, απλή αλλά όχι απλοϊκή. Μία γευστική φιλοσοφία που δεν περιορίστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό στα gourmet μέρη -όπως για παράδειγμα η γαλλική- αλλά αντίθετα βγήκε από τα σπίτια στο ευρύ κοινό, περνώντας από τον πλάστη της νοικοκυράς στα τραπέζια των εστιατορίων. Η ιταλική κουζίνα κατόρθωσε να γίνει το μάλλον δημοφιλέστερο διαχρονικό trend του πλανήτη, ποντάροντας στην έξοχη αξιοποίηση της πρώτης ύλης, τον comfort χαρακτήρα της αλλά και στην έμφυτη εξωστρέφεια και τις marketinίστικες ικανότητες των "αποστόλων" της. Τόσο που κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του κόσμου, θα βρει κανείς ένα σχετικό σποτ.
Η 17η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας και το 'α' σου προτείνει τα ιταλικά εστιατόρια της πόλης που την τιμούν με τον νοστιμότερο τρόπο.
Cupola
Σε ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της ιταλικής –και όχι μόνο κουζίνας έχει εξελιχθεί το "Cupola" τα τελευταία χρόνια. Από το 2017, όταν εγκαταστάθηκε στον όμορφο πεζόδρομο της Ευφορίωνος, η μοντέρνα τρατορία μάς ταξιδεύει μέσα από τα μοναδικά ιταλικά της πιάτα, τη χαλαρή της ατμόσφαιρα και τον feelgood χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει. Δεν είναι τυχαίο που οι foodies της πόλης επιλέγουν ξανά και ξανά το φιλόξενο περιβάλλον του "Cupola", το οποίο θεωρείται πλέον σημείο αναφοράς για τα αθηναϊκά ιταλικά εστιατόρια.
Η ιταλική παράδοση ξετυλίγεται μέσα από τις έξοχες προτάσεις της κουζίνας του εστιατορίου, όπως διάφορες παραλλαγές της ναπολιτάνικης πίτσας, φτιαγμένης με αγνά υλικά στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, φρέσκες σαλάτες, ορεκτικά που σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου και ζυμαρικά για κάθε γούστο.
Dal Professore
Έχοντας εμβαθύνει στο ιταλικό γευστικό σύμπαν και ερευνώντας χρόνια τη μαγειρική παράδοση της "Μπότας" απ’ άκρη σ’ άκρη της, ο σεφ Νίκος Δημητροκάλης κατάφερε να κάνει τη φινετσάτη τρατορία της Κηφισιάς σημείο αναφοράς για αυθεντική ιταλική κουζίνα. Η αγάπη του για τα αρώματα, την παράδοση και τις εκλεκτές πρώτες ύλες της γείτονος γράφεται σε απολαυστικά κεφάλαια που συνδυάζουν την αίγλη του κλασικού και τη φρεσκάδα των νέων ιδεών με την υπογραφή του "καθηγητή", η οποία αποτελεί πλέον και προσωπικό brand.
Osteria Mamma
To Osteria Mamma πιάνει πόστο στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος και απλώνεται σε έναν χώρο σχεδόν κινηματογραφικό. Ανοιχτόκαρδο και από εκείνους ρε παιδί μου που σε κερδίζουν με την πρώτη. 'Ένα σύμπαν που μοιάζει να χωρά εικόνες και λεπτομέρειες από όλα τα ταξίδια των δημιουργών του σε Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πάρμα, Μόντενα και Σικελία. Το αυτό ισχύει και για τις γεύσεις. Η ταλαντούχα σεφ Ελένη Σαράντη έχει δώσει πόνο, επενδύοντας αμέτρητες ώρες για το χειροποίητο κομμάτι και δουλεύοντας πάνω σε κάθε πιάτο.
Στο περιεκτικό -12 πιάτα όλα κι όλα- μενού της Osteria Mamma λοιπόν βρίσκεις προτάσεις που δεν παίζουν αλλού. Ακριβώς τέτοιες είναι για παράδειγμα η πληθωρική cima alla Genovese με άγρια μανιτάρια, ένα πιάτο που θα μπορούσε να σταθεί με την ίδια ευκολία από high end εστιατόριο μέχρι σαν μεζές για τσίπουρο -ή πιο ορθά, για γκράπα- και τα φροντισμένα μοσχαρίσια ρολάκια saltimbocca που πλαισιώνονται με gnocchi alla Romana.
Monzu
Σταχυολογώντας signature πιάτα και ανεξερεύνητα classics της γειτονικής χώρας, το ιταλικό της Κηφισιάς μικραίνει το μενού και στρέφει τη γευστική του πρόταση σε πιο comfort παραλλήλους, διατηρώντας όμως τη γευστική φινέτσα του. H κουζίνα εστιάζει σε δυνατά χαρτιά, προτείνοντας νοστιμιά στοχευμένη και προσεκτικά καλιμπραρισμένη. Και χαρήκαμε που είδαμε τον σεφ Γιάννη Λιόκα να ακολουθεί μια τέτοια ρότα φέτος.
Στο πεδίο των ζυμαρικών, τα λινγκουίνι εξακολουθούν να γοητεύουν με τη γευστική δύναμη της σάλτσας τους από μπισκ γαρίδας με kombu, σουμάκ κι ένα ταρτάρ ωμής γαρίδας Κοιλάδος να σερφάρει πάνω τους, ενώ το risotto alla Milanese ξεχωρίζει για το σωστό βράσιμο και δέσιμο, και τη στρογγυλή νοστιμιά του.
Mercato
Το ιταλικό εστιατόριο του "Four Seasons Astir Palace" υποδέχεται τη Μάγκυ Ταμπακάκη ως νέα επί κεφαλής της κουζίνας του και φρεσκάρει το μενού του με ιταλικά standards και signature δημιουργίες της σεφ, για να επανασυστηθεί ως φιλόξενος προορισμός για comfort νοστιμιά με σπιτική θέρμη στα προσεγμένα πιάτα του.
Με αμεσότητα και χαλαρωτική θέρμη σε κάθε πιάτο, η σεφ Ταμπακάκη αφήνει ήδη το στίγμα της στο περιβάλλον αυτού του grande ristorante. Δοκιμάζεις ανεπιφύλακτα τη φινετσάτη tortino di gamberi, με τραγανή πατάτα, γαρίδες και beurre blanc με Prosecco, τη βελουτέ κολοκύθας με salsiccia και τραγανή λαχανίδα και την pasta mista με κρέμα φασολιού και θαλασσινά, συν ασφαλώς την πολύ καλή πίτσα.
Gloria Gati
Η μικρή αδερφή της δημοφιλούς Ιταλο-Γλυφαδιώτισσας 'Vittoria Gati' άνοιξε τις πόρτες της πριν μερικές εβδομάδες στην πλατεία Καρύτση και στο χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το 'Shakespeare'. Υπηρετεί το κόνσεπτ της ιταλικής brasserie σε έναν urban chic πανέμορφο χώρο, που έχει επιμεληθεί η Zisis Papamichos Architects & Partners. Η κουζίνα πατά σε στιβαρές ιταλικές βάσεις με ενδιαφέροντα twists -συναντάς όλα τα κλασικά φαβορί της- ενώ η λίστα κρασιών μοιράζεται σε ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Πολύ καλά cocktails από τον Μιχάλη Αυγεράκη στο μπαρ και εξαιρετικό σέρβις.
Nebbiolo
Το "Nebbiolo" άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα Δεκεμβρίου του 2023 στην Εκάλη και στο σημείο που συναντούσε κανείς τον "Νάρκισσο". Συστήνεται σαν all day bar restaurant με ιταλικές γευστικές απολήξεις -στο ίδιο ύφος με τα 'ξαδέρφια' του, "Brunello" και "Barolo", σε Κολωνάκι και Ψυχικό αντίστοιχα- με τον Θοδωρή Παπανικολάου να είναι εκείνος που επιμελείται ένα εκλεπτυσμένο comfort μενού (και το οποίο εκτελεί με ακρίβεια στην κουζίνα ο Νοέλ Αγκόλι). Must taste πίτσα και pasta, συν μία καταπληκτική λίστα κρασιών που έχει φτιάξει ο σομελιέ Άγγελος Αντωνίου.
Luma
Πίσω από το ιταλιάνικο μέρος στα σύνορα του Παγκρατίου με το Μετς, που συστήνεται ως εκμοντερνισμένη τρατορία, βρίσκεται η ομάδα των πολύ επιτυχημένων 'Aperio', 'White Spoon' και 'Big Spoon', σε Χολαργό (τα δύο πρώτα) και Αγία Παρασκευή, αντίστοιχα. Σε ένα διατηρητέο κτίριο, 4 όμοια και παράλληλα διαφορετικά δωμάτια αποτελούν τα κομμάτια του αλέγρου και feelgood χωροταξικού παζλ, που περιλαμβάνει ακόμη ένα walk in κελάρι και μία μικρή ταράτσα. Στα της γεύσης γενόμενα, ο executive chef Κώστας Καρακώστας είναι εκείνος που επιμελείται ένα μενού ευερμήνευτο (τις επιλογές του οποίο φέρει εις πέρας ο σεφ Γιάννης Νιτσόλας), όπου κλασικά ιταλιάνικα πιάτα υπόκεινται σε ορθά twists.
Focacceria Napul’e
Ο σπουδαίος pizzaiolo (και συνιδιοκτήτης) του Napul’e της Βάρης, Francesco Granata, υπογράφει ένα street food στέκι στη γειτονιά της Μητρόπολης, με πρωταγωνιστή την ολόδικιά του, χειροποίητη φοκάτσια, και guest stars τα ίσως καλύτερα arancini της πόλης.
Η ζύμη προετοιμάζεται στη Βάρη καθημερινά κι έρχεται φρέσκια, φουσκωμένη κι έτοιμη για φούρνισμα και μεταμορφώνεται σε πληθωρικά σάντουιτς, που γεμίζουν το στόμα ζουμερές γεύσεις κι εντάσεις, με ιταλιάνικο ταμπεραμέντο. Προς Θεού, όμως, μην προσπεράσετε τα arancini: τα μικρά τηγανητά μπαλάκια από ριζότο, με λιωμένη μοτσαρέλα στην καρδιά τους, είναι ένα σνακ που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα.
Lolita's
Ο αλέγρος πολυχώρος γεύσης και διασκέδασης στο Νέο Ψυχικό, έχει χαρακτήρα fun και χώρο high end. Το μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης -με την Κατερίνα Τζεμανάκη να έχει το ρόλο της chef de cuisine- έχει ξεκάθαρες ιταλικές γευστικές απολήξεις, ξεκινώντας με μια ενδιαφέρουσα γκάμα από antipasti και προχωρώντας σε λαχταριστά pizzete.
Trattoria Marika
Η ακαταμάχητη ζεστασιά της αυθεντικής cucina italiana έχει κάνει εδώ και χρόνια την cosy trattoria του Χαλανδρίου προορισμό για τους λάτρεις του ιταλικού φαγητού στην πόλη. Νοσταλγικού ύφους σάλα σε μια όμορφη μονοκατοικία, χαρισματική ολάνθιστη αυλή, μυρωδιές από λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές της Μπότας, σερβιρισμένες σε ατμόσφαιρα παρεΐστικη, είναι τα βασικά συστατικά για τη συνταγή της επιτυχίας.
Gorlomi
Ο χώρος του Gorlomi εκμηδενίζει την απόσταση ανάμεσα στην οδό Πλουτάρχου και τη via Manzoni του Μιλάνου, πραγματικά νομίζεις ότι θα ακούσεις τον ήχο του τραμ στο μιλανέζικο pavé απ’ έξω. Νότες σύγχρονου designμε διάσημες σχεδιαστικές υπογραφές, πολυτελή υλικά και προσεγμένες λεπτομέρειες, ατμοσφαιρικός φωτισμός και μια διάχυτη eleganza που χαρακτηρίζει το σύνολο.
Η ίδια eleganza υπάρχει και στο μενού που υπογράφει ο Luca Piscazzi και εκτελεί ο ταλαντούχος resident σεφ Σωτήρης Γιαννόπουλος. Αξίζει να δοκιμάσετε μία από τις καλύτερες caccio e pepe της Αθήνας από τα πιάτα με τα ζυμαρικά, ενώ στα κυρίως ξεχωρίζει σίγουρα το λαβράκι "acquapazza" σε μια αρωματική, πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή της διάσημης ναπολιτάνικης συνταγής.
Napul’e
Με τον Francesco Granata να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κουζίνα σ’ αυτήν την πρεσβεία της ναπολετάνικης νοστιμιάς στην Αθήνα, η πίτσα του "Napul’e" παραμένει κορυφαίας κλάσης, ενώ τα πιάτα επανέρχονται στις μαγειρικές απαρχές τους, φέρνοντας στη Βάρη την αυθεντική γεύση των οικογενειακών τραπεζιών με τα οποία γαλουχήθηκε ο σεφ.
Λεπτή σα λαδόχαρτο στη μέση, αλλά φουσκωμένη σα παγώνι στη στεφάνη της, η πίτσα εδώ μοσχομυρίζει φρεσκάδα όταν έρχεται στο τραπέζι και γεμίζει το στόμα νοστιμιά στο μαστιχωτό της, umamένιο δάγκωμα, με τα ορεκτικά αρώματα ξυλόφουρνου στα καψαλίσματά της να στρώνουν ιδανικό χαλί στα toppings – εκφραστικά και άκρως ποιοτικά όλα τους.
Barolo
Το "Barolo" είναι ένα στέκι του Παλαιού Ψυχικού που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή, έχοντας αποκτήσει ήδη το δικό του πιστό κοινό. Στην κεφαλή της γευστικής διεργασίας εδώ υπάρχει η υπογραφή του βραβευμένου σεφ Δημήτρη Κοντόπουλου, ο οποίος αφήνει το γευστικό του αποτύπωμα, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του εστιατορίου.
Mario & Luigi The Eatalians
Mε όνομα εμπνευσμένο από τους γνωστούς ήρωες της Nintendo, το συμπαθέστατο αυτό πόστο, με τον εντυπωσιακό μπρούτζινο ξυλόφουρνο ως σήμα κατατεθέν, είναι από τους πιο καλαίσθητους χώρους στην Ηλιούπολη για ένα ωραίο γεύμα ιταλικής έμπνευσης. Στην ανοιχτόκαρδη σάλα του θα απολαύσεις καλοφτιαγμένη πίτσα με το signature, ανάλαφρο, κυψελωτό ζυμάρι τους καθώς και μπόλικες προτάσεις σε ζυμαρικά και ορεκτικά.
Bottega Da Marco
Το νέο all day wine bar-restaurant του σεφ της ιταλικής Πρεσβείας Marco Serra στη hot πιάτσα του Χαλανδρίου, σε ταξιδεύει Ιταλία με φινέτσα και γνήσιες γεύσεις. Το ανοιχτόχρωμο ξύλο του δίνει ζεστασιά, η wall to wall "βιβλιοθήκη" με τις φιάλες των κρασιών του χαρίζει χαρακτήρα. Απέναντι, η μπάρα του καφέ, μια βιτρίνα με εκλεκτά ιταλικά deli, πίσω ο φούρνος και στη συνέχεια η κουζίνα, ορίζουν την ψυχή του χώρου. Στο βάθος, ένα δωδεκαθέσιο μοναστηριακό, στο αρτίστικο φόντο το εντοιχισμένο τζάκι με τα επιμελώς στοιβαγμένα ξύλα και δυο neon επιγραφές να δίνουν χρώμα και μια ρετρό πινελιά.
Εδώ, βρίσκεσαι σε ιταλικό έδαφος. Ο Marco Serra από τη Σαρδηνία, σεφ και ιδιοκτήτης, ο Francesco από τη Σικελία στην κουζίνα, η Laura από τη Ferrara στο σέρβις θα σου το θυμίζουν συνέχεια, μαζί βέβαια με το αμιγώς και βαθιά ιταλικό μενού. Κουζίνα της εποχής, με προϊόντα που έρχονται κατ΄ευθείαν από την Ιταλία, μαγειρεμένη όπως στον τόπο της.
Granello
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο Κυριάκος Λιοδάκης παρουσιάζει μία θαυμάσια παραλλαγή της κλασικής ναπολιτάνικης ζύμης με προζύμι σε αρκετά ενδιαφέρουσες και ασφαλώς νόστιμες προτάσεις. Must taste εδώ η Piccante (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι και μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό).
Osteria da Claudio
Eπίσκεψη σε φιλόξενο ιταλικό σπίτι θυμίζει η εμπειρία στο "Osteria da Claudio", το κομψό ιταλικό εστιατόριο που εδώ και δεκαέξι χρόνια έχει αποκτήσει πιστό κοινό και δικαίως είναι από τα αγαπημένα στέκια όσων λατρεύουν την ιταλική κουζίνα. Από τη ζεστή ατμόσφαιρα και το φιλόξενο προσωπικό μέχρι τις φρέσκες πρώτες ύλες και τα ασύγκριτα ιταλικά πιάτα με την υπογραφή του σεφ Claudio Stanich, το εστιατόριο με έδρα το Χαλάνδρι είναι το όνειρο κάθε καλοφαγά.
Δώστε προσοχή στα πιάτα ημέρας που εμπνέονται από τα προϊόντα της εποχής, όπως το αχνιστό σουφλέ με σύκα και κατσικίσιο τυρί ή το γεμιστό με κρέας ραβιόλι del Plin, όμως έχετε το νου σας στο μενού του μαυροπίνακα, που διαρκώς μας εκπλήσσει με τις προτάσεις του. Για φινάλε, τιραμισού και πανακότα.
Da Bruno
Σαράντα χρόνια ιστορίας μετρά η τρατορία του Δημήτρη Τσουκάρη, που αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για την ιταλική κουζίνα, μιας και είναι πιστοποιημένα το πρώτο αυθεντικά ιταλικό εστιατόριο της πόλης. Το "Da Bruno" επιμένει με αγάπη και σεβασμό να εξερευνά τις γεύσεις και τις γαστρονομικές παραδόσεις της "Μπότας", σερβίροντας στην ατμοσφαιρική του σάλα ή στην κατάφυτη αυλή του κλασικά πιάτα μοναδικής νοστιμιάς, ιδωμένα από μια μοντέρνα οπτική.
Με αφορμή τη μεγάλη επέτειό του, το "Da Bruno" επαναφέρει στο κύριο μενού του μερικά από τα πιο εμβληματικά πιάτα του, που αγαπήθηκαν πολύ μέσα σε αυτές τις τέσσερις δημιουργικές δεκαετίες.
Ovio
Σταθερή αξία για όσους συχνάζουν στο αθηναϊκό κέντρο και προτιμούν μια πιο ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία, το "Ovio" έχει κάτι για όλους. Γι’ αυτό και στα τραπέζια του –γεμάτα ακόμα και τις καθημερινές πλέον– θα δεις κόσμο όλων των ηλικιών, από ζευγαράκια και οικογένειες μέχρι παρέες επωνύμων.
Το επιτυχημένο πρότζεκτ του Πάνου Ιωαννίδη και του Πάνου Πολίτη διατηρεί μεν ζωντανή την παράδοση της ιταλικής κουζίνας, πάντα όμως φροντίζει να τη συνδυάζει με ένα μοντέρνο γαστρονομικό twist, γεγονός που το καθιστά αγαπημένο προορισμό ακόμα και των πιο επιλεκτικών ουρανίσκων, που αναζητούν κάτι διαφορετικό στην ήδη πληθωρική πιάτσα του κέντρου της πόλης.
Άριστες πρώτες ύλες, casual fine dining και σύγχρονες τεχνικές δημιουργούν μια πρωτότυπη εμπειρία για όποιον το επισκέπτεται, μιας και έχει την ευκαιρία όχι μόνο να γευτεί κλασικά ιταλικά πιάτα, αλλά και να πάρει μια γεύση από άλλες, εξίσου μοναδικές διεθνείς κουζίνες.
I Frati
Tο "I Frati" έκανε την εμφάνισή του στην Κηφισιά το 2014 και έκτοτε ταξιδεύει τους θαμώνες του στην Ιταλία, μέσα από γεύσεις και φινέτσα made in Italia. Κομψό και κλασικό μα πάντοτε φρέσκο, προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που ξεκινάει από νωρίς στο"Caffè I Frati" για έναν γρήγορο espresso, απολαυστικά pancakes, κρουασάν, τσάι,καφέ,φυσικούς χυμούς και smoothies, αλλά και all time classic brunch μενού. Το μεσημέρι η δράση μεταφέρεται στο ιταλικό εστιατόριο για αυθεντικές ιταλικές συνταγές βασισμένες σε φρέσκες πρώτες ύλες και αυθεντικά ιταλικά προϊόντα.
Αυτά συνθέτουν γνήσια πιάτα της "Μπότας", όπως η ναπολιτάνικη πίτσα, τα λινγκουίνι βόνγκολε και το οσομπούκο με κρασί Barolo. Τέλος, οι λάτρεις της γαστρονομίας, στο "παντοπωλείο" που στεγάζεται στον χώρο, μπορούν να βρουν εκλεκτά τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά, σάλτσες, τρούφες, κρασιά, αποστάγματα και πολλά άλλα, τα οποία μπορούν να προμηθευτούν τόσο in-store όσο και με λίγα κλικ μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο e-shop.
Parlo
Στο βασικό τρίπτυχο της ιταλικής κουζίνας (πίτσα, πάστα, ριζότο) εστιάζει αυτό το smart casual ιταλικό εστιατόριο, συνδυάζοντας κλασικές προτάσεις με τουίστ που ιντριγκάρουν τους γευστικούς κάλυκες. Τοποθετημένος στη μικρο-πιάτσα της Αδριανείου στο Νέο Ψυχικό, ο χώρος του "Parlo" λειτουργεί σαν όαση ηρεμίας, χάρη στο άφθονο φως, το μοντέρνο ντιζάιν και το ξύλο που ζεσταίνει την αίθουσα, αλλά και τον πράσινο εξωτερικό χώρο, κατάλληλο για φαγητό με τους συναδέλφους, την παρέα, το ταίρι ή τα παιδιά.
Όποια κι αν είναι η συντροφιά σας, ξεκινήστε το δείπνο με τα τραγανά ρολά με μανιτάρια, καπνιστή πανσέτα και μαγιονέζα τρούφας. Όσον αφορά τις πίτσες, το πολύ λεπτό και τραγανό ζυμάρι τους αποτελεί το ιδανικό "τερέν" όπου "παίζουν μπάλα" τα υλικά της κλασικής Margherita(με σάλτσα ντομάτας San Marzano που κάνει τη διαφορά), της Mortadella pistacchio (που, ναι, έχει όντως φιστίκι πλάι στο αλλαντικό της και το κατίκι Δομοκού), αλλά και της Pepperonella (με το άκρως σπέσιαλ τυρί taleggio). Άξια μνείας και η Fatboy –ό,τι πρέπει για μεγάλες λιγούρες– με το λαχταριστό καπνιστό της χοιρομέρι.
Alpino Cucina Italiana
Aν είστε πιστοί φίλοι της ιταλικής κουζίνας, δύσκολα θα σας έχει ξεφύγει ένα από τα σημεία της πόλης που την τιμούν όσο λίγα. Πόσο μάλλον τώρα, που το "Alpino Cucina Italiana" έχει περάσει τα σύνορα του Παλαιού Φαλήρου, όπου πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1973, και εξαπλώθηκε σε Χαλάνδρι, Πειραιά, αλλά και στην Πάρο, διασφαλίζοντας πως δεν υπάρχει δικαιολογία σε κανέναν pizza και pasta lover της πόλης για να μη δοκιμάσει τις προσεγμένες, δημιουργικές γεύσεις του.
Φέροντας την πιστοποίηση της ιταλικής γαστρονομίας Ospitalità Italiana και κρατώντας ψηλά τον πήχη στη φρεσκάδα των υλικών που χρησιμοποιεί, η δημιουργική ομάδα του εστιατορίου σερβίρει κορυφαία pasta fresca και πεντανόστιμη αυθεντική pizza romana.
Frankie
H εμπειρία και η αυθεντικότητα της ιταλικής κουζίνας μεταφέρονται σε μοντέρνα βερσιόν σε μια αθηναϊκή "μικρή Ιταλία" με ρουστίκ αέρα αλλά σύγχρονη γευστική προσέγγιση. Τα φρέσκα τοπικά υλικά και η farm-to-table φιλοσοφία συνθέτουν ένα πλούσιο γευστικό σενάριο που ακολουθεί την υγιεινή διατροφική προσέγγιση του ομίλου nice n easy μεταφρασμένη σε πιάτα φρέσκων χειροποίητων ζυμαρικών, κρεατικά, ψωμί και πίτσες με προζύμι και βιολογικό αλεύρι, αλλά και gluten free και lactose free επιλογές.
Οι πίτσες που ζυμώνονται καθημερινά ψήνονται σε ξυλόφουρνο, ενώ οι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες pinsas φτιάχνονται από ζυμάρι μακράς ωρίμανσης και νοστιμίζουν με ποικιλία από γαρνιτούρες.
Sole Giaguaro
Λίγους μήνες πριν, η δημοφιλής ιστοσελίδα Time Out συμπεριέλαβε την οδό Τρώων στη λίστα της με τους πιο κουλ δρόμους του κόσμου. Από όλα όσα που παίζουν εκεί –και ανέδειξαν την Τρώων σε hot προορισμό παγκοσμίως–, μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις είναι ένα δείπνο στο "Sole Giaguaro". Το εστιατόριο του γνωστού από το "MasterChef" Τζιοβάνι Σκαράτζι είναι εκεί για να προσφέρει αυθεντική γεύση Ιταλίας με ένα μοντέρνο, fusion τουίστ. Μέσα στην ανοιχτή κουζίνα του χώρου, στον οποίο δίνουν χαρακτήρα το κομψό design κι οι αποχρώσεις του ξύλου, οι ποιοτικές πρώτες ύλες συναντούν τις πρωτοποριακές τεχνικές και την εμπειρία του σεφ-πατρόν Σκαράτζι.
Amici Miei Cucina Italiana
Ένας πολύ καλός λόγος να βρεθείτε στη Δροσιά είναι από μόνη της η εξοχική τρατορία που σε ένα ζεστό και κομψό περιβάλλον μας μεταφέρει με κάθε μπουκιά και πιο κοντά στη γειτονική χώρα. Ένας αυθεντικός προορισμός για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, το "Amici Miei Cucina Italiana" συγκεντρώνει στην κουζίνα του ζουμερές ντομάτες, αυθεντική μοτσαρέλα, φρέσκα ζυμαρικά και άλλες ποιοτικές πρώτες ύλες, τις οποίες μετουσιώνει μέσα από παραδοσιακές συνταγές σε εκλεκτές γεύσεις.
Vitello
Μια αυθεντική ρωμαϊκή τρατορία στο Φάληρο. H νέα σεζόν έφερε αέρα ανανέωσης σε ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά σποτ της πόλης, που πλέον μας δίνει την αφορμή να το επισκεφτούμε κάθε στιγμή της ημέρας. All-time classic πρωινά, όπως τα αβγά benedict, διανθίζονται με αυθεντικά ιταλικά αλλαντικά, τυριά και άλλα προϊόντα, τα οποία συνθέτουν ένα πλούσιο à la carte brunch menu.
Συνεχίζοντας το νόστιμο πρόγραμμα, το "Vitello" σερβίρει γνήσιες γεύσεις της "Μπότας" με σπιτική φροντίδα τόσο στην ατμοσφαιρική σάλα όσο και στην καταπράσινη αυλή του. Τα ευφάνταστα antipasti, τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και η λαχταριστή πίτσα με ζυμάρι 24ωρης ωρίμανσης μιλούν άπταιστα ιταλικά.
Le Pizze San Gennaro
Bαφτισμένη με το όνομα του Σαν Τζενάρο, πολιούχου της Νάπολης, η pizzeria της Νέας Σμύρνης ψήνει απολαυστικές ναπολιτάνικες πίτσες, άψογα αρτυμένες με τα καπνιστά αρώματα του ξυλόφουρνου. Στον οικείο χώρο που θυμίζει Ιταλία, ο έμπειρος pizzaiolo ξεφουρνίζει πίτσες με λεπτή μαλακιά ζύμη που ωριμάζει 24 ώρες, με ποικιλία από ιταλικά toppings, σε τουλάχιστον δέκα εκδοχές, ενώ καθημερινά ετοιμάζει γλυκά και πιάτα ημέρας, όλα με υλικά που έρχονται από τη γείτονο, εμπλουτίζοντας τους λόγους επιστροφής μας.
Στο περιεκτικό μενού που επιμελείται ο Ιταλός Σεφ από την Απουλία Andrea Tenore, οι σαλάτες και τα ορεκτικά είναι μετρημένα αλλά αξιόλογα, οπότε μην τα προσπεράσετε. Η pizza Margherita είναι η star ενός γευστικού καστ με συμπρωταγωνίστριες την Diego με σάλτσα ντομάτας από ντοματίνια San Marzano, μοτσαρέλα, προσούτο Parma και παρμεζάνα ή την Pistadella με βουβαλίσια μοτσαρέλα, μορταδέλα και κρέμα από πέστο φιστικιού. Αν προτιμάτε τα calzone, το Ripieno, με ρικότα, ναπολιτάνικο σαλάμι και μοτσαρέλα, είναι ό,τι πρέπει.
Rusticana
Στο "Rusticana", το φαγητό είναι μια ουσιώδης πράξη ευθύνης, συνυφασμένη με τα ήθη και τις αξίες του ιδιοκτήτη του. Εδώ και τριάντα χρόνια, το εστιατόριο συνεργάζεται με τους πιο έμπιστους παραγωγούς και χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρώτες ύλες για τη δημιουργία των νόστιμων πιάτων που σερβίρει.
Τυριά και αλλαντικά από την Ιταλία, φρέσκα κρέατα κορυφαίας ποιότητας, παραδοσιακά λουκάνικα της οικογένειας Οικονομάκου, ολόφρεσκα λαχανικά, σάλτσες Ιταλίας Greci και ζυμαρικά La Molisana - οι συνταγές του "Rusticana" είναι ένα ταξίδι στη γείτονα χώρα. Η μεγάλη ποικιλία από πίτσες και πιάτα ζυμαρικών βρίσκεται στα τοπ των επιλογών.
The Amorous Project
Η Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα ενέπνευσε αισθητικά το ξεχωριστό εστιατόριο"The Amorous Project" στην Κηφισιά. Σε ένα χώρο με vintage διακόσμηση και industrial στοιχεία, η γαστρονομία συναντά την τέχνη με αποτέλεσμα μια μοναδική εμπειρία. Ο executive chef Δημήτρης Ριζογαλάς επιμελείται ένα μενού βασισμένο σε ποιοτικά υλικά, το οποίο συνδυάζει μεσογειακές γεύσεις με διεθνείς επιρροές. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα πιο δημοφιλή πιάτα της κοσμοπολίτικης κουζίνας της Νέας Υόρκης, πάντα με τη γνωστή υγιεινή προσέγγιση του ομίλου nice n easy.
Dal Professore Gastro Bar
Μετά τα "Dal Professore" της Κηφισιάς και Νάξου, η νέα προσθήκη στο παλμαρέ του "προφέσορα" Νίκου Δημητροκάλη είναι ένα πόστο στην Πραξιτέλους με δυνατή μπάρα, γουστόζικα πιάτα για brunch, μεσημεριανό και after office συναντήσεις και "cena spettacolo" (δείπνο με θέαμα). Στο καλλιτεχνικό μιξάζ του "ευ πίνειν" τα σέικερ παίρνουν φωτιά, με τον Γιώργο Καραβάνα στην επιμέλεια μιας πολύ προσεγμένης κάρτας συνοδευόμενης από ένα σύντομο αλλά περιεκτικό μενού με προτάσεις που μιλούν άπταιστα ιταλικά.
Ποικιλία από stuzzichini (τα ιταλικά tapas), focaccia με signature ζυμάρι και vitello tonnato σε μπουκιές, τριλογία από arancini, gnocco fritto, φαμόζες μακαρονάδες σε παραλλαγές και premium κοπές στη σχάρα. Πλαισιωμένα από μουσικές από DJ set σε easy going αλλά και party ατμόσφαιρα, στηρίζουν ένα concept που δίνει μεν έμφαση στην μπάρα, αποτελεί δε εξέλιξη ενός brand με στιβαρή γευστική στόφα.
Zeas Pizza Αθήνα
Στη "Zeas Pizza" θα βρεις το γνωστό έδεσμα, όπως το έχουμε αγαπήσει: Αυτή είναι, άλλωστε, η αποστολή της πιτσαρίας από το 1973, όταν πρωτοξεκίνησε. Στον ζεστό χώρο της στη Νέα Σμύρνη, μπορείς να απολαύσεις λαχταριστούς γευστικούς συνδυασμούς, που παρασκευάζονται με μαστοριά και αγνά υλικά.
Για αρχή, ξεκίνα με τα σκορδόψωμα (σε όποια από τις τρεις παραλλαγές τραβάει η όρεξή σου: με γκούντα, φέτα-ντομάτα ή φέτα σουτζούκι), αλλά και τα πλούσια μανιτάρια à la crème. Συνόδεψε το γεύμα σου με μια σαλάτα εποχής ή του Καίσαρα –πρόσφατα προσέθεσαν και μία με κινόα όποιον ψάχνει κάτι χορτοφαγικό– και ύστερα αφοσιώσου στις σταρ του γεύματος: τις πίτσες.
P3-Pizza Pasta Piazza
Δεν υπάρχει τίποτα ιδανικότερο από μια λαχταριστή pizza σε μια όμορφη αθηναϊκή πλατεία, την οποία απολαμβάνεις με καλή παρέα. Αρκεί, λοιπόν, να φροντίσεις μόνο για το τρίτο σκέλος και το "P3" αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα. Έκανε την εμφάνισή του στην πλατεία Υμηττού το 2019 και από τότε στηρίζει την επιτυχία του στο λιτό αλλά περιεκτικό τρίπτυχο pizza, pasta, piazza. Στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, που είναι ο πυλώνας της κουζίνας του, ψήνεται αυθεντική ιταλική πίτσα με ελληνική φινέτσα, φτιαγμένη με χειροποίητο προζύμι ωρίμανσης τουλάχιστον 48 ωρών και αγνά υλικά.
Tropical Pizza
Eδώ και 25 χρόνια, η οικογενειακή επιχείρηση "Tropical Pizza" έχει αφιερωθεί στην τέχνη της ιταλικής πίτσας, στην οποία χρησιμοποιεί μόνο τα καλύτερα υλικά, προκειμένου να μιμηθεί τις αυθεντικές γεύσεις της γείτονος. Το φιλόξενο στέκι στο Πολύγωνο είναι ανοιχτό καθημερινά και προσφέρει στους πελάτες του και την επιλογή του delivery (με λαχταριστές προσφορές, ιδανικές για παρέες και οικογένειες).
Ξεφυλλίζοντας το εκτενές μενού, θα ανακαλύψετε μια μεγάλη ποικιλία από πίτσες, ψημένες σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο: από τις κλασικές Μαργαρίτα και Σπέσιαλ μέχρι πιο αναπάντεχους συνδυασμούς, όπως η Scampi με γαρίδες και κρεμμύδι, αλλά και σπεσιαλιτέ του μαγαζιού σαν την ομώνυμη Tropical.
Willy’s
Το ιδιαίτερα δημοφιλές στέκι της Καλλιθέας, που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας, ποντάρει σταθερά στην εγκάρδια φιλοξενία και την comfort νοστιμιά. Αν και οι πλούσιες σαλάτες και τα κλασικά ορεκτικά του μενού είναι δύσκολο να προσπεραστούν, η προσοχή πέφτει μοιραία στη μακρά λίστα συνδυασμών της γνήσιας ιταλικής πίτσας του "Willy’s". Το ίδιο δυνατή μπάλα, όμως, παίζουν και οι πληθωρικές μακαρονάδες που ακολουθούν την ίδια λογική: αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, ποιοτικές πρώτες ύλες και πλούσιες μερίδες με μαμαδίσια φροντίδα.
La Pasteria
Πριν ή μετά τα ψώνια ή το σινεμά, με το ταίρι σας ή με την οικογένεια, τα καταστήματα "La Pasteria" είναι σταθερός προορισμός για comfort ιταλιανισμό.
Pasta lovers ενωθείτε γύρω από την Arrabbiata με πικάντικη κόκκινη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και pepperoncino –ακόμα και για τους gluten free, αφού υπάρχει και η επιλογή με spaghetti χωρίς γλουτένη. Ενδιαφέρουσα η Pasta alla Parmigiana Linguini µε λιωµένη παρµεζάνα και κρέµα γάλακτος, όχι μόνο για την υφή της, αλλά και επειδή είναι το µοναδικό πιάτο που ετοιµάζεται στο τραπέζι.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.