Ανεβήκαμε στις Άλπεις για τις vegan γεύσεις της Αγγελικής Χαραμή

Δοκιμάσαμε χορτοφαγικές μεταγραφές ελληνικών και μη γεύσεων σε haute cuisine ιδίωμα, από την ταλαντούχα σεφ που γνωρίσαμε στη Μύκονο, όμως καμαρώνουμε πια στην καρδιά των ιταλικών Δολομιτών, επί κεφαλής μιας all female κουζίνας που σπρώχνει τη φυσιολατρική τάση του cook the mountain ένα βήμα πιο πέρα.

Το εστιατόριο Omnia στις Άλπεις με τη σεφ Αγγελική Χαραμή

"Έχετε υπόψιν σας, παρακαλώ, ότι λόγω υψομέτρου ίσως νιώσετε ζαλάδα, ή το κεφάλι σας ελαφρύ, φροντίστε λοιπόν να πίνετε πολύ νερό και ειδοποιήστε μας για κάθε αδιαθεσία", μας ενημερώνει η Anna, η concierge μας στις Άλπεις, όταν μας υποδέχεται στο ξενοδοχείο "Paradiso Pure Living". Είμαστε στα 2.000 μέτρα υψόμετρο, καταμεσής των ιταλικών Δολομιτών, στο προστατευόμενο από την UNESCO οροπέδιο Alpe di Siusi. Και πράγματι, νιώθω λίγο σα να ζαλίζομαι, σαν το κεφάλι μου να είναι ελαφρύ, μα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν οφείλεται στο υψόμετρο, στις 4 ώρες διαδρομής από το αεροδρόμιο του Μιλάνο ως εδώ, ή απλά στη λαμπερή ομορφιά του τοπίου που με περιβάλει – οι κυνικότεροι των συνταξιδιωτών επιμένουν για τα δύο πρώτα, εγώ ποντάρω στο τελευταίο.

Το εστιατόριο Omnia στις Άλπεις με τη σεφ Αγγελική Χαραμή

Το 41 δωματίων, πεντάστερο "Paradiso Pure Living" των αδερφών Alexander και Maximilian Spögler, το πρώτο της κατηγορίας του full vegan ξενοδοχείο στην καρδιά των Άλπεων, καταμεσής της διαδρομής Dolomiti SuperSki και περικυκλωμένο από έξι αλπικές κορυφές, έχει την τύχη να προσφέρει συναρπαστικά πανοράματα από όποια του πλευρά κι αν κοιτάζεις προς τα έξω, με τα παράθυρά του να μοιάζουν σα ζωντανά κάδρα: από εδώ βλέπεις το τελεφερίκ που βοηθά τους σκιέρ στο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής τους, από εκεί τους χαζεύεις να κατεβαίνουν με γρήγορα σλάλομ προς το κάτω μέρος του οροπεδίου, στο πλάι μια ομάδα σχολιαρόπαιδα ακολουθούν σα τα παπάκια τον εκπαιδευτή τους, και παραπέρα, στο βάθος, έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται στις βουνοκορφές η μοναδική aurora των Άλπεων - το ιριδίζον λαμπύρισμα του ηλιόφωτος στο χιόνι, που διαρκεί αρκετά μετά το ηλιοβασίλεμα, κι όταν το πετύχεις σε πλήρη δόξα, γεμίζει με το χρώμα του ολόκληρο το νυχτερινό ουρανό.

Φυσικά, δεν ήρθαμε ως εδώ (μόνο) για να απολαύσουμε το τοπίο. Αλλά γιατί εδώ, στο άντρο του Cook the Mountain, ενός από τα πιο δυνατά eco-γαστρονομικά κινήματα των ημερών μας, μια Ελληνίδα σεφ με την all female ομάδα της, σπρώχνει την τάση ένα βήμα παραπέρα. Συγκεντρώνοντας πρώτες ύλες από βιολογικές φάρμες της περιοχής, αλλά και καλούδια που βρίσκει στη φύση (συν μερικά που φέρνει στα κλεφτά απ’ την Ελλάδα), η Αγγελική Χαραμή σχεδιάζει μια 360o vegan μαγειρική πρόταση που ξεκινά από το πρωινό του ξενοδοχείου, συνεχίζει με apres ski snacks και lunch, και κορυφώνει με μια fine dining εμπειρία ξεχωριστής τόλμης, στο βραδινό εστιατόριο "Omnia".

Το εστιατόριο Omnia στις Άλπεις με τη σεφ Αγγελική Χαραμή

Φωλιασμένο σε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές γωνιές του ξενοδοχείου, με υποβλητικό φωτισμό και τζαμαρίες που χαζεύουν το χιονισμένο τοπίο – ιδιαζόντως κινηματογραφικό κάτω απ’ τη λάμψη του φεγγαριού – το "Omnia" είναι το διαμάντι του στέμματος για το "Paradiso Pure Living". Ένα εστιατόριο μόλις 6 τραπεζιών, όπου με χορογραφημένες κινήσεις ταιριαστές με τη θεατρική αίσθηση του χώρου, η ομάδα του ξενοδοχείου υποδέχεται και καθοδηγεί τους επισκέπτες σε μια γαστρονομική διαδρομή 9 σταδίων, στην οποία η σεφ μετασχηματίζει τις γευστικές της μνήμες από την Ελλάδα, αλλά και τις εικόνες της από ταξίδια στην Άπω Ανατολή και τη Βόρεια Ευρώπη, σε vegan ιδίωμα που συνδυάζει προωθημένη τεχνική και εκφραστική ευρηματικότητα.

Το εστιατόριο Omnia στις Άλπεις με τη σεφ Αγγελική Χαραμή

Ζυμώσεις, πικλαρίσματα, σφαιροποιήσεις, αλλά και αναπάντεχα υλικά - μικροί γευστικοί θησαυροί της φύσης στην απείραχτη μορφή τους, δίνουν στο μενού της σεφ τη γοητεία του απροσδόκητου, μέσα από πιάτα που μας προκαλούν να δούμε οικείες γεύσεις αλλιώς, αλλά και να δοκιμάσουμε νέους συνδυασμούς γεμάτους τόλμη και φαντασία. Το μελάτο αυγό, για παράδειγμα, κλασικό δεκατιανό σε κάθε ελληνικό χωριό, εδώ μεταγράφεται ως τσόφλι από αφρό πατάτας και "κρόκο" από κολοκύθα, αρτυμένο με πέρλες από φύκια και τραγανό μπριοσάκι μέσα για λιχούδικη μπουκιά, ενώ το σαβόρο βρίσκει την παιχνιδιάρικη έκφρασή του σε ένα εικονικό γεμιστό καλαμάρι. Τα capeletti, με ζύμη από κολοκύθα, σος από καμένο κουνουπίδι και αφρό από άχυρο, είναι ένα πιάτο που κάθε κλασάτο ιταλικό εστιατόριο θα ήθελε να έχει στο μενού του, ενώ ο λαιτιπόρος, το μανιτάρι άλλως γνωστό και ως "κοτόπουλο του δάσους" (για ευνόητους γευστικούς λόγους), γίνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο η σεφ ξεδιπλώνει την ανήσυχη μαγειρική πλευρά της, με ριζότο από ζυμώσεις koji, κόκκινα φρούτα και κρέμα καμένης μελιτζάνας να το συνοδεύουν.

Το εστιατόριο Omnia με τη σεφ Αγγελική Χαραμή στις Άλπεις

Φυσικά, η Χαραμή δεν είναι άγνωστη στο χώρο της δημιουργικής vegan κουζίνας: είναι μια σεφ ανήσυχη και τολμηρή, τις γεύσεις της οποίας γνωρίσαμε στο ξενοδοχείου "Koukoumi" στην Άνω Μερά της Μυκόνου, το πρώτο vegan πεντάστερο της Ελλάδας. Από εκεί έχουν έρθει στις Άλπεις χαρακτηριστικά πιάτα της όπως, οι ταλιατέλες από φύκια με καμένη σκορδαλιά, αφρό ούζου και τραγανά μανιτάρια, ή (φυσικά) η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα, που παραμένει ένα από τα πιο δυνατά signature πιάτα της Χαραμή. Εκεί θα συνεχίσουμε να τη συναντάμε τα καλοκαίρια, ανυπομονούμε όμως να δούμε πού αλλού θα την οδηγήσει η μαγειρική διαδρομή που την έχει ήδη φτάσει ψηλά, στα 2.000 μέτρα υψόμετρο που λέγαμε – μια κορυφή που, πράγματι, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις το κεφάλι σου ελαφρύ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Καΐρειον", το επόμενο γαστρο-χιτ του αθηναϊκού κέντρου

Κάπου ανάμεσα στο feelgood καφενείο και τη γαστρο-ταβέρνα, το "Καΐρειον" στρέφει τη γευστική προσοχή στην πιο παλιά στοά της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/01/2025

Τα food trends του 2025: Πώς, τι και γιατί θα τρώμε φέτος

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι θα βγει από την οικουμενική κατσαρόλα τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω τάσεις που, πιθανότατα, θα σερβιριστούν πολύ σύντομα.

S.Pellegrino Young Chef Academy 2024: To "φυτώριο" των σεφ του μέλλοντος

Ο περιφερειακός τελικός (Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου) του παγκόσμιου διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef Academy, πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη φερέλπιδων σεφ -έως 30 ετών- του διεθνούς γαστρονομικού τερέν, πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία για μια ακόμα χρονιά.

Κάθε Τετάρτη, το Wild Poppies σε ταξιδεύει σε μία χώρα της Ασίας

Το bar restaurant της οδού Σταδίου σου δίνει έξτρα αφορμές για να το επισκεφθείς αυτόν το χειμώνα.

Αθηναϊκή Ταράτσα

Το καλοκαιρινό σουξέ του αλέγρου εστιατορίου και μπαρ ανοικτής θέασης συνεχίζεται και στη χειμωνιάτικη εκδοχή του. Ατμόσφαιρα, γεύσεις και κοκτέιλ ταμάμ για τις γιορτινές εξόδους και βόλτες στην καρδιά της πόλης.