Η ορεινή Ήπειρος, με την εκπληκτική φυσική της ομορφιά και την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά, προσφέρει εξαιρετικές γεύσεις που αναδεικνύουν την τοπική παράδοση. Από την παραδοσιακή φιλοξενία του "Astra" στα Ζαγοροχώρια, μέχρι τη σύγχρονη γαστρονομία του "Θamõn" στα Ιωάννινα, κάθε εστιατόριο παρουσιάζει τη μοναδικότητα της περιοχής μέσα από πιάτα που συνδυάζουν τοπικά υλικά και σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής. Ο Alpha Guide αναγνωρίζει την ποιότητα και τη δημιουργικότητα των γεύσεων σε μέρη όπως το "Salvia" και το "Μέτσοβο 1350μ.", προσφέροντας στους επισκέπτες αυθεντικές εμπειρίες που ενώνουν την παράδοση με την καινοτομία.
"Astra", Ζαγοροχώρια
Το πετρόχτιστο κτίριο του Astra είναι "περικυκλωμένο" από ένα πολύ όμορφο μποστάνι όπου η οικογένεια Τσουμάνη καλλιεργεί όλα τα λαχανικά που χρησιμοποιούν στα πιάτα τους. Ο Σπύρος Τσουμάνης θα χαρεί πραγματικά να σας ξεναγήσει στο μποστάνι που τόσο μεθοδικά φροντίζει, οπότε συστήνεται να μην χάσετε την ευκαιρία. Αν ο καιρός το επιτρέπει, προτιμήστε την πέτρινη αυλή με την υπέροχη θέα στις γύρω κορυφές, διαφορετικά επιλέξτε ένα από τα τραπέζια που είναι κοντά στο τζάκι, στον εσωτερικό χώρο. Οι νόστιμες πίτες, αλλά και οι παραδοσιακές συνταγές όπως οι γίγαντες με χόρτα και το "συκωτομπρίαμο", μια "στεγνή μαγειρίτσα" όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, είναι χαρακτηριστικά πιάτα του μενού που αξίζουν να δοκιμάσετε.
Δείτε περισσότερα για το "Astra" στον Alpha Guide.
"Salvia", Ζαγοροχώρια
Η εντυπωσιακή ξύλινη οροφή, τα ζεστά, "γενναιόδωρα" χαλιά, η θέα στην οροσειρά της Τύμφης και το χαλαρωτικό, jazz soundtrack συνθέτουν ένα ονειρικό χειμωνιάτικο σκηνικό, το ιδανικό για να απολαύσει κανείς γεύσεις ελληνικές με αφετηρία τα τοπικά υλικά – όπως οι εξαιρετικές πέστροφες του γειτονικού Βοϊδομάτη. Η resident chef Ρούλα Γκάγκα δουλεύει ένα σύγχρονα ελληνικό μενού, όπου ενσωματώνονται τοπικές παραδόσεις όπως το τυρί "γκίζα" από το Πωγώνι ή το ζαγορίσιο φύλλο. Ξεχωρίζουν πιάτα σε αυτή την κατεύθυνση, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την πέστροφα στο τηγάνι με χόρτα εποχής στα κάρβουνα και το αρνίσιο μπούτι στον ταβά.
Δείτε περισσότερα για το "Salvia" στον Alpha Guide.
"Θamõn", Ιωάννινα
Ένα cool και στυλάτο μικρό ρεστοράν δημιούργησε ο Ηπειρώτης σεφ Θανάσης Τάσσος στην καρδιά των Ιωαννίνων. Ο μακρόστενος χώρος του εστιατορίου επί της κεντρικής οδού Αβέρωφ είναι περιποιημένος και ζεστός, με ξύλινα τραπεζοκαθίσματα σε γλυκό καφετί χρώμα και ορισμένα ακόμα που στρώνονται στον πλαϊνό πεζόδρομο. Ο σεφ αγαπά ιδιαίτερα τα ηπειρώτικα προϊόντα και τα αξιοποιεί σταθερά στην ανοιχτή κουζίνα του, που συντονίζει την πόλη στους ρυθμούς μιας μοντέρνας ελληνικής μπιστρονομίας με ξεχωριστά στιγμιότυπα σαν το ντολμαδάκι καπνιστής πέστροφας με κρέμα σπανακόρυζο και μελάνι σουπιάς, ο ξινόχοντρος τραχανάς με ντομάτα, φέτα και καπνιστό χέλι, και η ψητή πάπια με σάλτσα στιφάδο από παλαιωμένο ξύδι. Ωραία δουλειά γίνεται επίσης στα signature cocktails που συνοδεύουν τις γεύσεις, παρέα με μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών που εστιάζει στον ηπειρώτικο αμπελώνα.
Δείτε περισσότερα για το "Θamõn" στον Alpha Guide.
"Μέτσοβο 1350μ.", Μέτσοβο
Το Μετσοβο 1350μ. είναι ακριβώς αυτό που λέει. Το κεντρικό εστιατόριο του Grand Forest Metsovo βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μέτρων και έχει πανοραμική θέα στο Μέτσοβο στην απέναντι πλαγιά. Στον εσωτερικό χώρο, οι γήινες αποχρώσεις κυριαρχούν, τα ζεστά χρώματα και υλικά δημιουργούν αίσθηση μιας ανεπιτήδευτης, οικείας πολυτέλειας. Αναφορές σε πιάτα ελληνικά και απόλυτα "οικεία" βρίσκει κανείς και στο μενού που έχει δημιουργήσει ο βραβευμένος consulting chef Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί ο ταλαντούχος resident chef Βασίλης Γιαννούλης. Το μοσχαρίσιο ταρτάρ με την μαγιονέζα από πιπεριές Φλωρίνης, αλλά και το μελωμένο αρνάκι με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες είναι δύο πιάτα που σίγουρα αξίζουν να τα δοκιμάσει κανείς.
Δείτε περισσότερα για το "Μέτσοβο 1350μ." στον Alpha Guide.
"Το μαγαζάκι που λέγαμε", Ιωάννινα
Μια παλιά μονοκατοικία στην καρδιά των Ιωαννίνων στεγάζει το μικρό, προσωπικό εστιατόριο της Μαρίας Κλήμη, με κομψά στρωμένα τραπέζια μπροστά στις μεγάλες τζαμαρίες και ανοιχτή κουζίνα. Η ίδια υποδέχεται τους πάντες σαν φιλόξενη οικοδέσποινα και την ίδια στιγμή μαγειρεύει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα, που έχει στην καρδιά της προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες από την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κατάλογος ανανεώνεται συχνά, ακολουθώντας τις εποχές και τα προϊόντα τους, όμως έχει πάντα χώρο για ορισμένες χαρακτηριστικές προτάσεις σαν το δικό της παστίτσιο με ντόπιες μακαρούνες, κιμά προβατίνας και σάλτσα μορνέ ή το "τραβηχτό" χοιρινό στη γάστρα με πουρέ φασολάδας και τηγανητά ρεβίθια.
Δείτε περισσότερα για "Το μαγαζάκι που λέγαμε" στον Alpha Guide.
"Χρύσανθος", Ιωάννινα
Η ονομαστή ταβέρνα της οικογένειας Μηλιώτη έχει παράδοση είκοσι χρόνων στο ύψωμα της Αμφιθέας, με θέα τη λίμνη και την πόλη των Ιωαννίνων που απλώνεται πανοραμικά ακριβώς απέναντι. Περιποιημένη σάλα με τζάκι, ευχάριστη αυλή και στην κουζίνα η κυρία Αριστέα Μηλιώτη με τις σπιτικές πίτες της, τα τυριά που παρασκευάζει η ίδια αλλά και σπέσιαλ μεζέδες και μαγειρευτά όπως η έξοχη μοσχαροκεφαλή στη γάστρα ή η αρνίσια συκωταριά στο τηγάνι. Το μενού δίνει έμφαση στη σχάρα και τη σούβλα, με παϊδάκια αρνίσια και πρόβεια, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, αλλά και μεγαλύτερες κοπές όπως η μπριζόλα μοσχίδας, όλες από επιλεγμένη φάρμα της Ηπείρου. Ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί, με καλοδιαλεγμένες ετικέτες από τον τοπικό αμπελώνα και ειδικούς συντηρητές με δυνατότητα για αρκετές επιλογές σε ποτήρι.
Δείτε περισσότερα για το "Χρύσανθος" στον Alpha Guide.