Τα καλύτερα εστιατόρια της ορεινής Μακεδονίας (Φλώρινα, Ημαθία)

Ο οδηγό μας περιλαμβάνει τα καλύτερα εστιατόρια της ορεινής Μακεδονίας, βαθμολογημένα και αξιολογημένα για την εξαιρετική τους κουζίνα και ατμόσφαιρα.

Φλώρινα

Η ορεινή Μακεδονία, με τις πανέμορφες φυσικές της ομορφιές και την πλούσια γαστρονομική παράδοση, προσφέρει μοναδικές γευστικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.  Από την ατμόσφαιρα του "Βεργιώτικου" στη Βέροια, μέχρι την αυθεντικότητα του "Κοντοσώρου" στο Ξινό Νερό, κάθε γεύμα είναι μια γευστική απόλαυση, βαθμολογημένη και αξιολογημένη από τον Alpha Guide για την ποιότητα και την εξαιρετική εξυπηρέτηση που προσφέρουν.

"Βεργιώτικο", Βέροια

Βεργιώτικο, Βέροια

Σε μια ήσυχη γειτονιά της Βέροιας, χτισμένο στα παλιά τείχη της πόλης, δίπλα σε έναν μεγάλο φυσικό βράχο που διατρέχει ολόκληρο το κτίσμα, το "Βεργιώτικο" είναι σίγουρα το εστιατόριο που αξίζει να δοκιμάσει κανείς αν έχει έστω ένα μόνο βράδυ στην πόλη. Ο Νίκος Μαλλιάρας, chef, ιδιοκτήτης και ψυχή του εστιατορίου, είναι η χαρακτηριστική εκείνη περίπτωση ανθρώπου που λατρεύει τη δουλειά του και θα σε περιποιηθεί όσο καλύτερα μπορεί, απλά γιατί δεν ξέρει να κάνει αλλιώς. Πρώην κρεοπώλης ο ίδιος, όταν έρθει ο δίσκος με τις κοπές στο τραπέζι θα σας προτείνει εκείνες που ξεχωρίζει και θα εξηγήσει γιατί. Σημαντικό κομμάτι του μενού είναι και τα μαγειρευτά πιάτα. Από εδώ αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε το αγριογούρουνο με πουρέ μελιτζάνας και την ελληνική μοσχίδα με θυμάρι και ξινό τραχανά.  

Δείτε περισσότερα για το "Βεργιώτικο" στον Alpha Guide.

"Χάραμα", Αρκοχώρι 

Χάραμα , Νάουσα

Το Αρκοχώρι είναι ένα ήσυχο, γραφικό χωριό σε υψόμετρο 570 μέτρων στις πλαγιές του Βερμίου. Είναι κυρίως γνωστό για την επαναστατική του ιστορία κατά των Οθωμανών και για το "Χάραμα". Από το 1992 το εστιατόριο του Στέφανου Λαφάρα σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με πολλές τοπικές αναφορές και την καλύτερη θέα. Βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό, πετρόχτιστο κτίριο με ζεστό, "βουνίσιο" εσωτερικό – φυσικά το τζάκι δεν λείπει – και βεράντες σε διαφορετικά επίπεδα που μοιάζουν να κρέμονται από την πλαγιά. Ο χοιρινός μπακλαβάς με τα τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας φιλετάκια, αλλά και το αγριογούρουνο με ελιές, και το ζυγούρι στη γάστρα με τον εξαιρετικά χυλωμένο τραχανά είναι όλα πιάτα για τα οποία αξίζει να ανέβει κανείς ξανά στα 570 μέτρα. Το "Χάραμα" διαθέτει και ένα πολύ πλούσιο κελάρι με ιδιαίτερη αδυναμία στον τοπικό αμπελώνα.  

Δείτε περισσότερα για το "Χάραμα" στον Alpha Guide.

"Κοντοσώρος", Ξινό Νερό (Φλώρινα)

'Κοντοσώρος', Φλώρινα

Ζεστό και φιλόξενο, με μεγάλη σάλα γύρω απ’ το τζάκι, αλλά και τραπεζάκια έξω στην όμορφη περιμετρική αυλή, το ιστορικό πια εστιατόριο εδραίωσε το Ξινό Νερό ως γαστρονομικό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα από το 1989, χάρη στη βαθιά αγάπη του ιδρυτή του, Νίκου Κοντοσώρου, για την τοπική γαστρονομία. Την παρακαταθήκη του συνεχίζει πια η κόρη, Ηλιάνα Κοντοσώρου, που εμπλουτίζει την κάρτα με τις δικές της ιδέες και εμπειρίες, κρατώντας ατόφιες τις βάσεις της μακεδονικής κουζίνας. Τα κεφτεδάκια σουτ μακαλό (με αλευρόσαλτσα και ντομάτα) και παραδοσιακές ορεσίβιες γεύσεις όπως ο χοιρινός λαιμός με κυδώνια και δαμάσκηνα διατηρούν σταθερή θέση στα γευστικά φαβορί, ενώ ιδιαίτερη γοητεία ασκεί η δουλεμένη κάβα, με ιδιαίτερη αγάπη στο Ξινόμαυρο και την ευρύτερη οινοποιητική δυναμική του Αμύνταιου.

Δείτε περισσότερα για τον "Κοντοσώρο" στον Alpha Guide.

"Ναουμίδης", Αγ. Παντελεήμονας (Φλώρινα)

Ναουμίδης , Φλώρινα

Η αισθητική στη μεγάλη βεράντα και στην άνετη σάλα, αμφότερες με μαγική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, ξεδιπλώνεται σα balkanique εκδοχή βορειο ιταλικού palazzo, η κουζίνα όμως κινείται με σαφήνεια στο φάσμα της τοπικής παράδοσης, υπό το πιο ξεκάθαρο από ποτέ βλέμμα του Άγγελου Ναουμίδη, μεγάλου αδερφού μιας οικογένειας με υπολογίσιμο αποτύπωμα στη διατήρηση κι εξέλιξη της γαστρονομικής δυναμικής της περιοχής. Τα καλούδια της επιδραστικής οικογενειακής βιοτεχνίας (παρασκευάσματα πιπεριάς Φλωρίνης) και του αγροκτήματος, τα λιμνίσια deli, οι θησαυροί του βουνού και το πλήθος των τοπικών συνταγών μπλεντάρονται σε ένα γοητευτικό σύνολο, που φέρνει στο πιάτο ατόφια τη γεύση της περιοχής μέσα από προτάσεις όπως η πέστροφα σοτέ σε βούτυρο με ξηρούς καρπούς, η γιουβετσάδα με χειροποίητο κριθαράκι και αστακοκαραβίδα, ή τα μοσχαρίσια μάγουλα με παραδοσιακά πέτουρα.

Δείτε περισσότερα για τον "Ναουμίδη" στον Alpha Guide.

"Ο Θωμάς", Σκλήθρο (Φλώρινα)

Ο Θωμάς, Φλώρινα

Το οικογενειακό εστιατόριο της οικογένειας Πασπάλη, μετρά πάνω από μισό αιώνα γευστικής ιστορίας και μοιάζει λες και ένα grand restaurant ευρωπαϊκής μητρόπολης μετακόμισε στο βουνό και σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Μακεδονίας. Μια φρέσκια ματιά της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας με πιάτα σύγχρονα, νόστιμα και κατανοητά, επιλεγμένες κοπές ελληνικού μόσχου, συν ένα σπέσιαλ κελάρι με αμέτρητες ετικέτες κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Αμύνταιου συνθέτουν την ολοκληρωμένη γαστρονομική του πρόταση, ενώ επιπλέον πόντους δίνει στην εμπειρία το πολύ καλό, επαγγελματικό και καταρτισμένο σέρβις. Must taste το κρασάτο αγριογούρουνο, η κοκκινιστή προβατίνα με πουρέ μελιτζάνας εν είδη χουνκιάρ μπεγεντί, αλλά και η γίδα στη γάστρα με ταλιολίνι. 

Δείτε περισσότερα για τον "Θωμά" στον Alpha Guide.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα εστιατορικά δώρα του Δεκέμβρη

Οι γιορτές πλησιάζουν και μας κάνουν δώρο ολοκαίνουργια εστιατόρια που μόλις άνοιξαν ή ανοίγουν οσονούπω στην Αθήνα, στήνοντας στην εκπνοή του χρόνου ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι γεύσης που απλώνεται απολαυστικά και προς πολλές κατευθύνσεις από το κέντρο της πόλης και τις παρυφές του μέχρι τα βόρεια προάστια και το παραλιακό μέτωπο.

Η Αθήνα απέκτησε ξανά Αίγλη

Η Αίγλη Ζαππείου είναι και πάλι εδώ και ετοιμάζεται για το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της.

Atelier Papaioannou: Μύρισε θάλασσα στη Στοά Σπυρομήλιου

Το σημαντικό brand της ψαροφαγικής κουζίνας παρουσιάζει ένα νέο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Για τους Financial Times, η Αθήνα ίσως είναι η πιο cool οινική σκηνή της Ευρώπης

Μερικές hipster αλήθειες για τη σκηνή των νέων αθηναϊκών wine bars από το σημαντικό βρετανικό medium.